• Creative Mornings

  27 октомври 2017

  Сещате ли се за колелото Halfbike, което премина успешно през Kickstarter и превърна двама наши архитекти в изобретатели за милиони? Единият от тях, Мартин Ангелов, е в Generator на 27 октомври, за да говори по темата Пионер. Как е да плуваш в непознати води и да убеждаваш хората, че странната ти идея си струва, слушаме след кафе в 08:30 и запис на creativemornings.com.
 • Лъки

  26 октомври 2017

  90-годишният Лъки е атеист, който пуши като фабрика и се огъва в нещо-като-йога всяка сутрин, но един ден смъртта леко го посочва с пръст. Това задейства пътуване към себе си, в което го следваме през сълзи и смях, докато Дейвид Линч гони 100-годишна костенурка в този режисьорски дебют на актьора Джон Каръл Линч (от Фарго). Филмът открива фестивала So Independent на 26 октомври в Люмиер от 18:30.
 • Концертмайсторите

  25 октомври 2017

  Оркестърът на Classic FM открива сезона по ноти на Бах, Сарасате, Моцарт и Радослав Лазаров с двама солисти: цигуларите Мила Янева и Радослав Шулц - 25 октомври, 19:30, Зала България.
 • Музика в галерията

  24 октомври 2017

  Или серия концерти, които тръгват в СГХГ като десерт към най-важните експозиции там. Първият, кръстен на изложбата В сянката на Ориента, е на 24 октомври в 19:00 с билет за 10лв от касата на галерията, срещу които слушаме арменския уърлд музикант Хайг Язджиян и нашите Теодосий Спасов, Мирослав Турийски и Начо Господинов.

  Снимка: Gangi N all that jazz
 • Ти си добро дете

  23 октомври 2017

  Млад учител, възпитан в любов към всичко живо, се изправя срещу насилието, докато майка, израснала с юмруци от семейството си, търси оправдание за агресията си. С тези две истории филмът на режисьора Мипо О открива Панорамата на японското кино, посветена на взаимоотношенията в днешното общество – на 23 октомври от 18:30 в Дом на киното.
 • Уъркшоп по ситопечат

  22 октомври 2017

  Любомир Кобида и Людовит Бартош са словаци с 30 години опит в ситопечата, които ще покажат основите и тънкостите на техниката на всеки артист, печатар или просто любител – на 21 и 22 октомври от 10:00 до 17:00 в SOHO. В играта ви вкарва запис на basgp.org/workshop и 50лв на място, в които влизат обяд, напитки и материалите за принта, който сами ще произведете накрая.
 • Blood and Ink: Първа кръв

  21 октомври 2017

  Ако си представяте рап битките като фрийстайл рими върху инструментал, тук ще се изненадате интересно. На 21 октомври след 21:00 на сцената в Mixtape 5 се качват 14 наши бързи езика от ранга на Жлъч, Sensei и F-act за дуели по акапелно рапиране, в което явно главните оръжия ще са гласът и чувството за ритъм. Между сблъсъците слушаме музика от Гената – за 10лв от ticketlogic.bg.
 • Meszecsinka & Миленита

  19 октомври 2017

  Българският и унгарският фолклор се хващат за ръце, но не танцуват хоро, а се поклащат в такт с психеделичен микс от латино, фънки, ориенталски и електронни ритми. Това е експерименталната музика на Meszecsinka – банда от Будапеща, чийто ярък БГ корен разчитаме не само в името, но и в състава ѝ: Емил Билярски. Слушаме в деня на българо-унгарската дружба - 19 октомври, от 20:00 в Sofia Live Club, веднага след нашата Миленита.
 • Мария Арнал & Марсел Бажес

  18 октомври 2017

  Тя пее, докато той свири на китара в 11 песни от дебютния им албум, който събира мотиви от архивни записи от целия Иберийския полуостров и през 2016 превръща дуета в откритието на Испания. Настройваме своите глави и гърди за техните "45 мозъка и 1 сърце" (45 cerebros y 1 corazón) в поредната вечер на иберийския фестивал ¡Olé! - 18 октомври от 20:00 в Sofia Live Club.
 • Concordia Festival

  14 октомври 2017

  Камерна опера, мултимедийни спектакли, поетичен джазово-импровизационен спектакъл и концерти на артисти от 10 страни влизат в програмата на първия фестивал за съвременно изкуство и музика от 13 до 15 октомври в Sofia Live Club. Ние се присъединяваме в събота за мултимедиен спектакъл по Сянката на Андерсен от 17:00 и оставаме в клуба до края на деня за Песни без думи, посветени на Бах с цигулката на Елмира Дърварова (19:30) и пътешествие с пиано в музикалния спектакъл Любомир Денев и Искра Ангелова от 21:30. Пълната програма на фестивала е тук, а билетите са в eventim.bg.
 • 100 години оперета

  15 октомври 2017

  На 15 октомври от 17:00 Музикалният театър повтаря празничния концерт-спектакъл с откъси от оперети, сред които Веселата вдовица, Баядерка, Прилепът, както и от популярни мюзикъли като Кабаре и Евита.
 • Свема

  20 октомври 2017

  Разлистваме светла култура в том 2 на списанието "за изкуст­­во и разговори" на фотографа Яна Лозева, което събира нови 24-ма писатели и артисти в темата Тайна. За да разберем как я пазят или споделят дизайнерът Елиа Недков, бижутерът Армавени Стоянова и поетесата Силвия Чолева, повдигаме корицата на Кирил Златков на 20 октомври в 19:00 в Generator в такт с арфата на Кохар Андонян.
 • Давид Гросман

  16 октомври 2017

  Един кон влязъл в бар... и няма да кажем какво става после. Четете в романа на Давид Гросман или, ако не ви е срам, помолете лично автора да ви разкаже. Идва за CineLibri на 16 октомври в 19:30 в Дом на киното, за да представи филма по романа си Ще бягаш ли с мен?, а после на 18-и в 19:00 говори за литература и всичко останало в Перото.
 • Експедиция Речен път

  17 октомври 2017

  Вилиан Стефанов тръгва пеша от Родопите, почти купува булка в Кричим, плава с каяк по реки и язовири, катери върхове, пази се от диви животни и понякога гладува, но става първият, прекосил страната от юг на север за 25 дни. Приключението му вече е в книга, за която разказва в Клуб на пътешественика на 17 октомври в 19:30 с вход свободен.
 • Science Party: Mашина на времето

  13 октомври 2017

  Корекции по миналото и взаимодействия с бъдещето – случва ни се наум, но възможно ли е наяве? Учим с лекции и преговаряме с куизове в новото Science Party за пораснали в Музейко . Униформа от любима епоха и 20лв ни вкарват в купона след 19:30 и дори ни качват на покрива при спец физиците, с които гледаме и разбираме звездите. Музиката също е от далечното и близко минало, заедно с днешната на Ясен Згуровски, а за останалото в програмата скачаме на muzeiko.bg, където взимаме и билети (и готвим с 5лв отгоре, ако се редим на входа в самия ден).
 • Разбираем ли е Бош?

  12 октомври 2017

  Това пита доц. д-р Лиза Боева – магистър по История на изкуството, и ни чака в галерия Synthesis с две лекции, след които ще знаем малко повече от "чудовищни са" за работите на Йеронимус Бош. На 12 октомври анализираме триптиха Градината на земните удоволствия, а на 19-и опознаваме цялата Бошсимволика – все от 19:00 и за 15лв (или 20лв за двете лекции).
 • Xperimental Cocktail Night

  11 октомври 2017

  Есента влиза в коктейл лабораторията на Craft на 11 октомври заедно с микс майстора Момчил Ботев (от Public Bar), а ние ги следваме, за да опитаме сезона от три различни чаши. Подават ги след 17:00, а вие звънете на 0894 419 133, за да запазите стол на Цар Асен 53 – експериментите продължават чак до 23:00, добре е да има къде да поседнете.
 • Силата на думите

  10 октомври 2017

  90 кратки разказа, събрани в обем от изречение до пет страници, нареждат тази книга на Иван Димитров на един рафт с владетели на жанра като Даниил Хармс, Етгар Керет и Аугусто Монтеросо. Повдигаме за първи път корицата на Мария Налбантова, заедно с автора на историите под нея на 10 октомври от 18:30 в книжен център Гринуич (Витоша 37).
 • Изложба: Възвишение

  9 октомври 2017

  Докато миналата година режисьорът Виктор Божинов и екипът му катерят баирите по романа на Милен Русков, фотографът Симон Варсано ги следва по петите. Преди филмът да влезе в кината следващия месец, задкулисната изложба вече излезе на площада – до 16 октомври разходките ни около Народния театър ще бъдат възвишени.
 • Ability Fest Sofia

  8 октомври 2017

  На 8 октомври гледаме през стъклата на Ларгото от другата страна – между 11:00 и 17:00 първият Ability Fest Sofia ни събира сред руините за игри и работилници, след които сме стъпка по-близо до разбирането и прегръщането на хората с увреждания. Ние сме там, а всичко за фестивала е тук.