• Don't Waste, Taste Festival

  15 ноември 2019

  Зад това име се крие светла идея: участниците в софийската хранителна система (от институции през заведения до всички нас) да се обединим срещу хранителния отпадък. Ако хвърляте и една люспа от шипките за мармалада си, и вие сте част от проблема, така че слушайте: с начало на 15 ноември в баровете Public (от 21:00) и Black Flamingo (малко по-късно) фестът цял месец дава поводи да се научим как се яде, пие и живее устойчиво. Всичко е на @dowatabg във фейсбук.
 • Rick and Morty Trivia

  18 ноември 2019

  Ако отговорът ви на "кисела краставичка?" е "умен начин да се избегне семейна терапия", вероятно помните как в един епизод Рик позеленя, изгуби крайниците си и стана по-кисел и от обичайно. Този куиз е за вас - по повод новия сезон в Barabar питат въпроси в кръгове от "тестови" до "изродски", така че съберете отбор от 3 до 8 приятели, запишете се със съобщение във фейсбук и пригответе по 5лв на човек. Събират ги и започват на 18 ноември в 20:00.
 • Zagovor

  21 ноември 2019

  Ако според речника това е „тайно съглашение за извършване на престъпление“, в книгата на Kanaal значи нещо съвършено различно: "крафт бира от сърцето на московския ъндър-граунд", както описват продукцията на руската пивоварна Zagovor. Нямаше така да се вълнуваме да я опитаме (премиерно на 21 ноември в бара), ако не бяхме видели що за цветове вадят малините и хмелът вътре. Прилагаме снимка, за да ожаднеете и вие.
 • Арт+феминизъм: уикипедия редактон

  20 ноември 2019

  Всичко започва през 2014, когато някой някъде си казва "хей, не е ли странно, че за мъжете в изкуството има толкова много и така богати Уикипедия страници, а за жените – не съвсем?". И се събират едни 600 души, които да разширяват и добавят статии, за да се поправи балансът. На 20 ноември тази идея стига и до нас – ако искате да се включите с труд и ум, чакат ви в Гьоте-институт между 17:00 и 20:00.
 • The Cactus Run

  17 ноември 2019

  Няма нужда да си чупите краката за награди – раздават ги на лотариен принцип, а ще загубите много, ако от бързане не се полюбувате на трасето, дълго 1, 7, 14 или 21км. Тръгва от стената на езерото Панчарево в 11:00 на 17 ноември и се вие по пътища и пътеки с избуяли кактуси и изглед към водата. Регистрацията е на drace.bg и на място преди 10:30, таксите варират от 0 до 30лв. И една специална молба - не скубете сукуленти за вкъщи, тези виреят само на свобода.
 • Борис Далчев

  19 ноември 2019

  Питахме го за Нещата от живота му още при първата му номинация за Икар, а днес той вече стиска сноп награди. Не са за литература, както фамилията му може да ви подведе – Борис действително е от рода на Атанас Далчев, но гори за сценография, костюми и визуално изкуство. В мини галерията Spazio от 19 ноември (19:00) до 4 декември гледаме какво рисува последните 2 години върху листа джобен формат.
 • Нощ на театрите

  16 ноември 2019

  Театър в обичайни и необичайни часове, пърформанси, дискусии, изложби, концерти, поетични рецитали, импро, фокуси, събития за деца, срещи зад кулисите, отворени врати в театър София, Народния и Операта... Да продължаваме ли с причините да вмъкнете Нощта на театрите в плановете си за 16 ноември? Подробната програма е на theatresnight.org, а на programata.bg сме ви подчертали някои от акцентите.
 • Нова колекция на Нева Балникова

  11 ноември 2019

  "Забелязвам как постоянно се опитваме да облагородим бруталността, а мен ме впечатлява", каза ни Нева, когато преди време ѝ гостувахме в разговор за тогавашната ѝ колекция бижута. Сега очакваме подобни смели и насечени форми в новото ѝ изкуство за пръст и китка с името Rendez-vous - в Koncept 7 (Цар Калоян 7) ги срещаме на 11 ноември до 16 ноември между 16:00 и 19:00.
 • Откриване на Киномания

  14 ноември 2019

  Кинофестивалът вече обяви себе си с прожекции в Одеон и Люмиер, но официалният му старт предстои на 14 ноември в 19:00, когато в Зала 1 на НДК влиза Засукан свят. Това е първото завъртане на новия филм на Мариус Куркински по разказ на Хайтов, в който режисьорът играе и централната роля: антигероя Милю, който все е на ръба между живота и смъртта, любовта и омразата. Как продължава Киномания нататък, вижте тук.
 • Куиз за сериали

  12 ноември 2019

  Ако нищо не знаеш, Джон Сноу, върви си – този куиз е за хора, които разбират от сериали. Ако сте от тях, съберете между 3 и 8 приятели, които най-редовно ви казват "днес не мога, излиза нов епизод", подгответе си по 5лв на човек и бъдете в Тънка червена линия на 12 ноември в 20:00 (пишете и на бара във фейсбук за регистрация). Сега остава и да решите дали да вкарате в отбора и баба си – в сложния кръг ще влезе ли Дързост и красота?
 • Dead Man's Hat

  13 ноември 2019

  снимка Ахмад Мадхун

  Албумът им Emotional Shortcut се покатери по музикалните платформи след живото му включване още през август. Инди рокът им пак звучи, но този път на закрито в клуб Строежа, на 13 ноември от 22:30 за 10лв от eventim.bg.
  Гласът на Ража върви по нотите на всички песни, а личния ѝ плейлист слушаме тук.

 • Сбогом, Ленин! + Ratio + Мелба

  10 ноември 2019

  5 добри събития на 10 ноември:

  СБОГОМ, ЛЕНИН
  Берлинската стена е паднала, но в едни 79 квадратни метра ГДР продължава славно да вирее. Вероятно знаете, че нещо такова се случва в комедията от 2003 Сбогом, Ленин!, когато син се опитва да предпази майка си, като не ѝ казва какво се е променило по време на комата ѝ. Гледаме на 10 ноември в Дом на киното от 18:30 в серия прожекции на Гьоте-институт около 30-годиш-нината от падането на Стената.

  RATIO: ЕСЕН
  Мислите, че дните за размисъл са отминали? Нищо подобно. Тази неделя, 10 ноември, ви иска все така нащрек, но не по политически, а по научни причини. Есенното издание на целодневния форум Ratio светва Sofia Event Center в жълто и качва на подиума отбор умни лектори, които ще жонглират (на английски без превод) с любопитни теми от космоса, генетиката, оптимизацията на човешкия вид и края на света. Билетите за физическо присъствие там тъкмо свършиха, но може да вземете виртуални, за да гледате на видео, от ratio.bg/live.

  ТИЧАНЕ х2
  Ако уикенда планирате да въртите кръгчета в парка, вкарайте и малко драма в бягането – Morning Run е крос за 5, 10 или 20км в Борисовата. На 10 ноември в 09:00 го организира клуб Бегач, нужна е и регистрация на morningrun.begach.com, струва 49лв, а най-бързите получават награди в 11:00. Или предпочитате да бягате по вертикала? На 12 ноември в 17:00 ОББ пуска 300 състезателя да катерят 95-метровата сграда Милениум център – 24 етажа нагоре и още толкова надолу са пред вас след безплатна регистрация на drace.bg/ubbverticalrun.

  МЕЛБА С КАФЕ И КИНО
  За да ви допадне тази рецепта за неделя следобед, е нужно да обичате кафе: фестивалът за дизайн Мелба започва филмовата си програма с Aeropress, документалка за създаването на машината с това име. Ще има и демонстрация от Drekka как работи тя плюс дегустация на кафе – в Генератор за 5лв на 10 ноември от 15:00. В същия ден продължават с филм за Дитер Рамс от 18:00, а програмата с дизайн филми до 30 ноември върви на melba.bg.

  ИСТОРИИ ОТ 90-ТЕ
  След като събра Куфарът на брат ми и Бащите не си отиват, Невена Дишлиева-Кръстева даде нова тема за къси разкази: Истории от 90-те. Хора като Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Капка Тодорова и Еми Барух разказват спомени за Кравай, пазарите за касетки на черно, списанието Ах, Мария и музиката на Дейвид Боуи, а и представянето е тематично, като се замислиш – на 10 ноември в Перото от 18:30.
 • Седмица в клетка

  9 ноември 2019

  "След броени дни ще започне масовото убиване на животни в българските ферми за кожи." Шокирахте се? За да се шокират и задействат срещу жестокостта и останалите – от минувач до политик, едни хора имат жесток план. Клетка с толкова жизнено пространство за човек, колкото имат и норките във фермите у нас, ще стои до Парламента от 6 до 13 ноември със затворени в нея доброволци. За да сте сред тях, вдигнете ръка във фейсбук групата Седмица в клетка: Доброволци.
 • Micro битак

  3 ноември 2019

  Разпродажба на плочи, винтидж дрехи, ръчно правени бижута, дизайнерски предмети, натурални продукти, вещи за дома, картини и илюстрации, домашни храни и напитки и още неща за купуване ви чакат на 2 и 3 ноември между 15:00 и 23:00 на Кърниградска 19. Адресът сочи към клуб Micro, тоест ясно е, че ще има и музика за слушане - от Илин Гривишки, Ramsey Hercules, Мариян Христов и JiJo.
 • Opal Sunn

  8 ноември 2019

  Те са Al Kassian и Hiroaki OBA – дуо с опит и с китарите, и с берлинската сцена, което от 2017 насам вади електронни EP-та с интересен звук, роден от студийни импровизации. Вместо да опитваме да ви опишем музиката им обаче, просто давайте към новия бар Black Flamingo (Граф Игнатиев 6) на 8 ноември – след 22:30 NEXT-DC празнува девети рожден ден с тях, Dimitroff и Heidy P с вход 10лв, платен през eventim.bg.
 • Бял прах

  5 ноември 2019

  През 90-те 80% от кокаина в Европа влиза през Галисия – крайбрежна част на Испания с вековни традиции в контрабандата, която никога не е търгувала с друго така добре, както с наркотиците. Писал и за геноцида в Руанда, еболата в Африка и войната в Сирия, топ разследващият журналист от Ел Паис Начо Каретеро сега събира тайните на този бизнес в книгата Бял прах (издадена на български от Вакон) и идва за премиерата ѝ в Институт Сервантес на 5 ноември в 18:30.
 • Фестивал на комедията

  7 ноември 2019

  Той вече тече – за шеста година хората от The Comedy Club Sofia си казват "стига само на нас са се смели" и привикват насам интересни и способни лица на комедията от България и света. Най-важната вечер в програмата наближава – на 7 ноември в 20:00 в Зала 1 на НДК гледаме шоу с нецензурен език и 100% ексклузивен материал от още необявени майстори на хумора. Билетите обаче капят бързо, резервирайте своя за 28лв през eventim.bg.
 • Sofia Game Night

  2 ноември 2019

  Втората Нощ на игрите пада още по светло на 2 ноември с по-голяма детска програма от миналата година и все така велики събития за големи, пръснати из града. Докато в Историческия музей играем Дама или Дженга в човешки размер, а в Koncept Space пием бири, вдъхновени от игра, в центъра ни чака VR ескейп стая в света на Assassin’s Creed, косплей шоу, геймърско изложение и какво ли още не. Всичко е на sofiagamenight.com.
 • Happy Handstanding

  4 ноември 2019

  Много хора обещават да обърнат света ни, но тук нещата са буквални: Галина Риом-Ройбек е цирков артист, който ни помага да пробваме стойка на ръце, дори да сме напълно начинаещи. Тя ще работи с всеки според това, което умее или иска да постигне, като учи на баланс, загрявка и разтягане – в Derida Dance Center (Сливница 245) на 4 ноември от 17:30 срещу 30лв.
 • Urbanites: Neon Dancing

  6 ноември 2019

  Като платформа за младо изкуство досега Urbanites побутваха все визуалното, но на 6 ноември нещата порастват. На гости на EXE те водят хореографа Коста Каракашян, чиито трима танцьори ще създадат на място (с наша намеса) нова танцова работа, за да видим как се случва магията в жанра. За акомпанимент имаме 80-арски електронен сет от Stranger Synths и дигитален арт от македонеца Георги Десподов – всичко след 21:30, за 10лв.