• Златни патета

  6 март 2019

  Талисманът на бар Петък се материализира под формата на музикални награди, изваяни от Ралица Николова (автор на патетата Don’t Give a Duck) и отсъдени от всички нас (с гласуване до 3 март на bit.ly/2T4m7d5). От Мила Роберт през Жлъч/Григовор/Гена до Ива Янкулова – кои са топ патетата на БГ музиката в момента разбираме на 6 март от 19:00 в бара.
 • Ratio: гравитационни вълни

  5 март 2019

  Още през 1916 Айнщайн е убеден, че енергията в Космоса се пренася във вида на гравитационни вълни, но отнема точно 100 години първите да бъдат засечени. В детайли за това физично явление, за еволюцията на теорията на относителността и усилията тя да бъде потвърдена ще си говорим с Деян Михайлов – физик с дипломи от Оксфорд и Кеймбридж, на 5 март от 20:00 в City Stage, и то за без пари.
 • Дъщерята на полка

  2 март 2019

  Постановката на Лоран Пели пренася комичната опера на Доницети от 19 век във времето на Първата световна, за да ни разкаже как перачката Мари, намерена на фронта като бебе и отгледана от военен полк, пораства като мъжкарана, влюбва се във "врага" и открива, че в нея тече аристократична кръв. В оригинал това се случва на сцената на Метрополитън в Ню Йорк, а тук гледаме живо предаване – в Cinema City на 2 март от 19:55 за 15/18лв.
 • Непознати

  1 март 2019

  Ако сте харесали Тя, която маха от влака на Камелия Петрова, запишете си и тези координати: Одеон, 1 март, 21:00. Тогава гледаме новия ѝ късометражен филм Непознати, който отново говори за любов на път (двама се срещат в автобус и опитват да не се влюбят), пак е по разказ (този път на Захари Карабашлиев) и включва почти същия актьорски състав (с Евгения Ангелова и Стефан Вълдобрев начело).

 • Седмица с Оскарите: Бохемска рапсодия

  25 февруари 2019

  Ако пропуснахте BlacKkKlansman на единствените му фестивални прожекции тук, тази седмица кината Cinema City (с програма тук) идват на помощ при формирането на личните ви Оскар фаворити. Освен него (във версия без субтитри на български), зареждат още 8 от претендентите за голия златен мъж, някои от които – като Бохемска рапсодия, който гледаме от 19:00 на 25-и и в двете кина – отдавна са слезли от екран. Другата щастлива новина: билетите са едва по 5лв.
 • Одисей

  28 февруари 2019

  снимка Георги Вачев, Явор Димитров

  По Омир през думите на Александър Секулов и под режисьорското око на Диана Добрева. За тази театрална премиера с поеми на Смирненски и Кавафис на сцената идват и гости от Гърция, а ще трябва да пътувате и вие – част е от програмата на Пловдив 2019 и влиза в тамошния Драматичен театър на 27 и 28 февруари от 19:00.
 • Ratio на тъмно

  26 февруари 2019

  На 26 февруари в 20:00 Ratio гаси лампите в City Stage и вика на сцената офталмолог, който да ни въведе в незрящия свят, преди двама души, които го обитават, да разкажат например дали новите технологии компенсират липсата на зрение. Там ще са и тъмният ресторант Tenebris, и преподавател от училище за слепи, а ние влизаме в лекциите и дискусията накрая с инфрачервени очила и благотворителен пас за 10лв от ratio.bg.
 • World of Co

  27 февруари 2019

  илюстрация Salomé Roodenburg

  Резиденцията кани художници от света да работят и показват създаденото тук, така че всяко тяхно събитие ни завърта през глобуса. На 27 февруари от 18:00 до 22:00 посещаваме четири държави и глави, докато гледаме какво са направили в София за няколко седмици ирландски археолог визуален артист, мултимедиен американец, бразилска художничка и холандски артист в няколко дисциплини. Всичко е побрано в Underground Gallery.
 • Фермерски базар

  24 февруари 2019

  Защо той стана част от културния календар на Общината ли? Защото има забава и смисъл да търсиш местни сортове вина и сирене и да взимаш за вкъщи диви сладка и сиропи. Държавната подкрепа значи, че пазарът ще е по-голям от преди, а планът е да се случва всеки месец – започват на 24 февруари в началото на Оборище, зад Александър Невски, между 11:00 и 18:00.
 • Basics Market Vol.11

  23 февруари 2019

  Може би сте зареждали гардероба си с втора ръка находки от този базар, но темата му сега сочи към библиотеката и грамофона ви – на 23 и 24 февруари след 11:00 в Спутник разглеждаме и взимаме за вкъщи списания като Monocle, The New Yorker, Cereal, Егоист, фотоалбуми на Taschen и плочи от Дюкян Меломан, My-vinyl.com и пловдивския Underground Vinyl Market. Ще има и коктейли, и диджеи с винили.
 • Sound Talks vol.8

  17 февруари 2019

  След кратка пауза, на 17 февруари от 16:00 в бар Петък #SoundTalks се завръщат с осмо издание на серийните си дискусии на тема музиката отвътре. Лектори сега ще са Албена Костова (магистър по Предприемачество и Мениджмънт в Музикалния Бизнес и мениджър в блокчейн компанията æternity), Весела Кондакова (от БМА), София Щерева (от ПРОФОН), Румяна Колева (от Музикаутор) и Симеон Веселинов (от The Innkeepers).
 • Party next door

  22 февруари 2019

  "Почукай и ще ти отворят" е идеята на тези партита, вече три, които ви канят да чукнете на нова врата, вместо да ходите във все същите си любими клубове. Нищо против тях, но опознайте нещо ново - не говорим само за пространството, а и за музиката (обещават ви бленд от нов поп, електро, хип-хоп). Този път е в новият Micro, входът е 5лв, началото - в 22:00.
 • IC3PEAK & Стругаре

  21 февруари 2019

  Тъкмо стана ясно, че Стругаре, който прави поезия в рап и изкуство в клипове, ще затопли сцената за руското електронно дуо IC3PEAK – контра-културна формация, както сами се наричат, подхранена от дълги зими и безмилостни инструментали. Не без пощада, а направо жестоко изглежда ще бъде – на 21 февруари в Mixtape 5 от 20:45 срещу 20/25лв.
 • Talk 6: Women and culture

  20 февруари 2019

  Канската програма за борба с кариерния полов дисбаланс See It Be It, доведена насам под формата на голям семинар и тези редовни малки срещи, сега събира в cosmos coworking camp Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио Комплект (журналисти и арт селектори) и Светла Баева от Fine Acts (активист за човешките права). Нa 20 февруари от 18:30 ги слушаме безплатно по теми от познатите им сфери.
 • Glamortal

  16 февруари 2019

  През лятото ви разказвахме за воуг – танц, роден не в клип на Мадона, а на бални сцени в Щатите. Историята е, че латино и цветнокожи момчета се преобличат като колежани или с перуки се преструват на жени, за да се състезават с танц. Сега идва такъв бал и тук, в който гледаме мъже и жени да се борят с воуг за първо място, вдъхновени от играта Mortal Kombat – на 16 февруари от 20:00 в Националния студентски дом (точно до опашката на коня).
 • Мелба на живо

  19 февруари 2019

  снимка Иглика Желязкова

  Събитието е кратък десерт от разговори в края на работния ден – трима човека от различни ъгли на дизайна ви дават да опитате парче от работата им. Диляна Манавска разказва за модния бранд Lame God, Филип Бояджиев – как се прави супернова идентичност за фолклорен център, а Люба Асадурова говори за ръчно правените килими с жестоки физиономии Nomad.ist. На 19 февруари от 18:30 в Генератор.
 • За кравите

  18 февруари 2019

  Руският режисьор Семьон Александровски пристигна на театралния фестивал NEDRAma преди няколко месеца, за да създаде с наши актьори За кравите – история за бедни животни, хванати в телевизионна драма. Самите крави успяват да се измъкнат без петно, за разлика от работещите във фермата. Мислим през смях по въпроса как ни служи и влияе телевизията в театър Азарян на 18 февруари от 19:00.
 • Mish-Mash Fest

  10 февруари 2019

  Шоколад, вино и авторски подаръци от български брандове се събират в уикенда преди 14 февруари, за да ви подготвят и за Трифон, и за Валентин. На 9 и 10 февруари масите В парка (залата над кино Люмиер) ще са отрупани с чаши и чинии за сладко-весел живот и правена с внимание продукция, с която да изчервите и на най-скъпия до вас. Отварят в 10:00, заключват в 19:00.

 • Валентинки x3

  14 февруари 2019

  Ако най-ясно чувате сърцето си в ушите, логично е и на 14 февруари да празнувате с концерт или парти. Какво да бъде? Романтичният глас на Белослава пълни Sofia Live Club, докато Остава са сладки като шоколад и дълбоки като океан в Terminal 1 (и двата концерта започват в 22:00 за 15лв от eventim.bg, 20лв на място). Ако пък ви е страстно да е смешно, Shame Party пускат разпасан поп в Carrusel срещу 10лв.
 • Какво не знаем за въздуха

  13 февруари 2019

  Като се замислите, е странно – при цялото говорене за мръсния въздух, не знаем много отвъд "вреден е". А е важно да научим, за да знаем как да действаме. За земята канят общински представители и НПО-та да говорят с нас по темата, което вече е добре, а е още по-добре, че е в извън-работно време – на 13 февруари от 18:30 в betahaus.