• Dead Man's Hat

  6 август 2019

  Инди рок с елементи на американски фолк – така сами определят стила, който от известно време вече готвят и сервират по клубове тук и там. Следващият път обаче ще им е по-специален – на 6 август в 20:00 Dead Man’s Hat се подреждат на сцената в Kino Cabana, за да ни залеят с цялото съдържание на дебютния си албум Emotional Shortcut, който тъкмо изваждат топъл от фурната.
 • GuruShots

  5 август 2019

  снимка Gilles Massard

  GuruShots е нескромно име на група фотографи, но в действителност събира някои от най-добрите имена в уличните снимки - международната платформа организира редовни конкурси и игри, в които участват обективите на куп хора. За пръв път на местна почва, в галерия PhotoSynthesis, гледаме до 15 август улиците на света през очите на избрани участници в техен конкурс.
 • Базар за винили

  4 август 2019

  Заставате пред Съдебната палата, обръщате й гръб, пресичате от другата страна на булеварда и се мушкате в безистена точно пред очите ви. Ето как (освен по долитащата музика) да намерите магазин Vintage Stereo, ако преди не сте били. Редовно там се случват разпродажби на всякакъв стил грамофонни плочи, а следващата е на 4 август между 11:00 и 17:00.
 • Кино за пътешественици

  3 август 2019

  Монах катери сам планина 1000 дни; филипинец виси, прикован с пирони; мадагаскарци отварят гробове и пипат кости за късмет. Идеята за докосване до Бога е различна навсякъде, а с филма Култ опознаваме ритуалите в 25 страни – на 3 август в 18:00 в Euro Cinema и на 7-ми в 20:00 в G-8. Иначе чак до 15 август кинофестът ни разхожда например до Индия, Мароко, Етиопия, Исландия... Цялата програма е тук.
 • The Bla Bla Battle

  1 август 2019

  След сериите Профил и Перспектива платформата Praktika вади нов формат събитие, който пуска всички ни в интересния свят на рекламата. Медийни спецове, маркетолози, автори, блогъри, инфлуенсъри, ютюбъри и всякакви рекламисти се редят по двойки за надприказване по теми като За и против патриотизма в българските реклами. На 1 август дуелите са два – след 19:30 в двора на The Smarts (Странджа 58) без пари за вход и бар под ръка.
 • Блок кино

  29 юли 2019

  За пети път фестът трансформира междублокови пространства из 11 квартала в киносалони на открито. Без билет там гледаме сравнително нови БГ игрални, документални и анимационни филми, повечето пъти в комбо от дълъг и къс и винаги с начален час 20:45. Пълният график е тук, a днес - 29 юли, в безплатно кино се превръща дворът на 26 СУ Йордан Йовков в Княжево, където гледаме пълнометражния Посоки и късометражката Гората на Димо.
 • Кино матине за майки

  31 юли 2019

  Не е нужно да ти звънне телефонът – и да имаш неспокойно бебе до себе си стига, за да спечелиш врагове в киното. Ето защо не сте виждали майки със съвсем мънички деца в салона. Дом на киното обаче им подава ръка, като всяка сряда прави специални прожекции на актуални филми, на които и под-3-годишните са добре дошли – с лесен достъп за колички, намален звук и приглушено осветление. На 31 юли в 12:00 пускат новия Цар Лъв.
 • Гена So Called Crew DJ Set

  2 август 2019

  Този път е без Жлъч и Григовор, а сам със своя плейлист, който обещава да ни разтанцува на 2 август от 17:30 в Kino Cabana срещу нула стотинки.

 • Black Sea Map

  30 юли 2019

  Така се казва проект на един от най-успешните подводни музеи, разположен само на 400км оттук на дъното на Черно море. Неговите безкислородни води пазят доказателства за корабокрушения отпреди стотици години, изследвани от 70 учени – какво откриват те и какво крие това уж познато море, гледаме в пътуваща изложба на Музейко, подходяща и за деца и със свободен вход – до 15 септември на третия етаж на Park Center Sofia.
 • Кристиане Карам

  28 юли 2019

  Родена е в Бейрут, но влиянията ѝ са широки като света – какво ли не е втъкано в нейната уърлд музика и джаз. Оплитала е гласа си с всякакви хора от Янка Рупкина до Боби Макферин и Йо-Йо-Ма, а сега идва в София, за да го пусне на воля в Книгата с тромпет, пиано и кавал от местни музиканти. На 28 юли от 20:00 с вход 10лв.
 • Botanic Prosecco

  27 юли 2019

  Цяла събота гледаме бодливи кактуси през леки балончета – идва новото Botanic Prosecco парти, което ни сипва в Университетската ботаническа градина. Сред библиотеката от растения просекото няма само да се лее, а ще се гребе – поне ако ви е интересно да опитате джелато с него. На 27 юли от 13:00 до 19:00 с вход 4лв.
 • Turbojazz

  20 юли 2019

  Turbojazz e една трета от аналоговия проект Jaxx Madicine, в който се играе с различни дръм машини и синтезатори, миксирайки диско, счупени бийтове и дийп хаус. Слушаме това в Tell Me на 20 юли от 23:00 срещу 5лв на входа.

  снимка Riccardo Fantoni
 • Creative Mornings

  26 юли 2019

  "Мъчно ми е, че вече не сме заедно, че е излетял, както децата един ден си отиват", казал веднъж режисьорът Милко Лазаров, говорейки за филма си Ага. Ето защо е точен избор за лектор на следващата креативна закуска в Генератор (26 юли, 08:30), когато темата Край ще извади от него разказ за това какво става с артиста, когато проектът му е готов да заживее собствен живот. Там сме да чуем след запис на creativemornings.com.
 • Пътят на червеногушата гъска

  25 юли 2019

  Знаете ли как ветрогенераторите, хотелите, далекопроводите, проучванията за газ и нефт или дори нетипичните шумове влияят на червеногушите гъски? И ние не и дори не сме се сещали да се замислим. Точно затова между 24 юли (18:30) и 14 август си отделяме време за интерактивната изложба в Credo Bonum, която с игрови елементи като лабиринт и виртуална реалност запалва и малки, и големи по темата за опазването на крилатия вид.
 • ХаХаХа Импро

  24 юли 2019

  Кога за последно бяхте на импро? Ако никога, представете си театър, в който роли и сценарий се раждат на място с помощ от публиката. А ако отговорът ви е "отдавна", ето добра възможност да си доставите един тон смях, без да изпускате хубавото време. Трупата ХаХаХа празнува 10 години от началото си с представление на открито в парка на Военната академия на 24 юли от 20:00 с билети по 12лв от epaygo.bg или 15лв на място.
 • БАЗА 2019

  23 юли 2019

  С тези болезнено притиснати плюшени обекти Мартин Пенев взе приза за млад съвременен български художник на 2018 (+ резиденция в Ню Йорк). Осем силни имена сега са номинирани за наградата за 2019: Александър Александров, Венета Андрова, Милена Георгиева, Невена Екимова, Мария Налбантова, Радостин Седевчев, Севда Семер и Вълко Чобанов. Кой от тях ще сложи БАЗА в биографията си, разбираме на 23 юли в 18:00, когато СГХГ открива изложба с последните им проекти. Там са до 18 август.
 • Кино на открито

  22 юли 2019

  В Презрението от 1963 режисьорът-актьор Жан-Люк Годар дели екранно време с Бриджит Бардо и Мишел Пиколи, за да разкаже история за моментите на отчуждение в една връзка. На 24 юли тази култова класика затваря тройката филми, които гледаме на откритата Лятна сцена зад НДК без билет, след като вече сме видели също италианската комедия Измамно богати на 22-ри и мюзикъла Walking on Sunshine на 23‑ти, все от 21:00.
 • Amek Bummer Nights

  19 юли 2019

  "Каним артисти, които искаме да видим на живо в България. Понякога издаваме музика." След тази визитка вече няма нужда да питате що е то Amek, а направо си запазете часовете 19:00-22:00 в дните 19 и 20 юли за две ранни парти вечери на адреса на бившия ХлеБар – Васил Априлов 14. В петък там намираме първо ate, а после OOHS! с новия им атмосферичен албум, докато съботата е за ембиънт сетове от Cyberian, krāllār и Nocktern.
 • Yva

  16 юли 2019

  Нейното Colibri полита във въздуха около НДК на 16 юли, когато слушаме и други песни от първия албум на Ива Янкулова – Fish Tears. Сладката меланхолия в гласа ѝ потича в Kino Cabana още в 18:30 и никой няма да ви спре за билет – входът е свободен.
 • Puzl CoCafé

  18 юли 2019

  снимка facebook.com/PuzlCoworking

  През 2015 няколко IT-та превръщат стара шивачница в споделен индустриален офис и го кръщават Puzl Coworking, а сега добавят към пъзела още едно парченце – всъщност цял етаж. На покрива на Черни връх 47 вече работи CoCafé с велика гледка и за работа, и за парти – проверяваме второто на откриващ купон на 18 юли след 17:00 с фънки музика и добри напитки от тях (и някое голямо цвете за озеленяване на терена от нас).