• Историята на вчерашния ден

  30 април 2018

  Между стени, завеси и тапети шестима артисти мечтаят в пространството с несигурни намерения и временни решения. Колко често се чувстваме самотни в присъствието на околните - пита ни Галина Борисова с последното представление от програмата на Антистатик на 30 април от 20:30 в Галерия Етюд. Билети грабваме за 8лв от Билетен център НДК или даваме 12 на място.
 • Парти с шапки

  29 април 2018

  Ягодов тремор, хапки Овчи поглед и още храна от Света на диска по рецепти, "тествани върху хора, които са живи" пробваме в Каркасон (Гладстон 30) на 29 април от 16:00 до 20:00. 15лв и запис във фейсбук ни вкарват в Тери Пратчет партито, където ни чакат също тематични настолни игри (като Анкх и Вещици), конкурс за най-откачена шапка (какъвто е дрескодът) и куиз с книжни цитати.
 • Към звездите

  28 април 2018

  Космосът е на разходка разстояние, честито! На 28 април Обсерваторията на СУ в Борисовата става на 120 и празнува с широко отворени врати, които между 16:00 и 22:00 прекрачваме без пари, за да надничаме към Слънцето и Луната през про телескопи. Ако пък ви се взира в дълбоката наука, питайте за лекциите, които вървят през целия ден.
 • Sofia Underground

  27 април 2018

  Ако ви е интересно как се документира пърформанс изкуство, за да остане за бъдещето, вижте 27-те "консервирани" арт проекта (от публични акции през интерактивни сеанси до хореография) в изложбата what now/now what от новия Sofia Underground. Фестивалът е в САМСИ от 26 до 29 април и пълни четири дни с пърформанси от вси страни и музика по графика на sofiaunderground.com.
 • Future shorts

  25 април 2018

  Среща с духа на Ленин, пътуване в спомените с баба, разговор за поколенията с майка и дъщеря, завъртане с полюсите на любовта и проблемът да искаш да бъдеш, вместо да си – това са историите в петте филма от пролетната колекция на лондонската програма Future Shorts, които вече обикалят екраните по света. Спирка София е на 25 април в Дом на киното от 20:05, а билетите вървят по 7лв на касата и от domnakinoto.com.
 • Яна Лозева

  26 април 2018

  Когато не снима за театъра, най-силен магнит за обектива ѝ са хората (често случайни не-познати) и тяхната ранимост. Този е фокусът и в третата солова изложба на Яна – Ела при мен, която тъкмо стъпи в УниКредит Студио на пл. Света Неделя 7, за да остане там до 19 май като част от програмата на фестивала Фотофабрика.
 • Няма глупави въпроси

  24 април 2018

  Ratio се влива в STEM Discovery Week (евро инициатива за популяризиране на точните науки) с двучасов разговор в Gramophone, който сами насочваме, накъдето ни вълнува. Имунолог, паразитолог и спец по Космоса, завършил програма на НАСА, чакат въпросите ни в сферите си (+ биология, химия и физика) в събитието във фейсбук, на които отговарят след 20:00 на 24 април.
 • Етгар Керет: По действителен случай

  23 април 2018

  В биографичния филм на Стефан Каас и Рутгер Лем, животът на израелския писател заприличва много на неговите текстове – смес от измислици и факти, в която най-важно от всичко остава да разказваш добре историите си. Гледаме го в поредния ден на фестивала Master of Art - 23 април, от 18:30 в Cine Grand Park Center.
 • Книги за смет

  22 април 2018

  Смачкваме ненужната пластмаса в найлонов плик и следваме навалицата към Паметника на съветската армия на 22 април в 10:00, за да обърнем PVC-то в литература. Курсът е килограм за том, но няма да ви върнат и с повече неразградим отпадък, само дето максималната награда е 2 книги – е, истинският приз така или иначе е чистотата, която подаряваме на планетата.
 • Без страх

  21 април 2018

  Вместо само да ни викне на парти (20 април, 20:00), архитектурното студио conveyer отбелязва 10-ия си рожден ден с цял безплатен форум в Generator. Между 11:00 и 18:00 на 21 и 22 април там се събират 10 наши опитни архитекти и дизайнери (като Георги Кътов, Пламен Братков и Петър Торньов) с лекции-дискусии за предизвикателството да създаваш стойностни проекти Без страх от спънките на днешното време.
 • Ритъмът на Корея

  20 април 2018

  Джонгга Акхуе и Чинджо Крю са много повече от две сложни имена. Зад първото стои група, която трансформира традиционната корейска музика в звукова среща на минало, настояще и бъдеще, а зад второто – брейк денс състав, натрупал награди с нещо повече от добри вертолети. Съберете ги накуп и получавате източната магия, която завихря зала 2 на НДК на 20 април в 19:00 срещу пренебрежимите 5лв за билет.
 • Nothing to Hide

  19 април 2018

  Absolut или водката, която няма нищо за криене, има едни страхотни клипчета с голи шведи. Вижте ги тук, а после се влейте в кампанията Nothing to Hide като публика на комедийните усилия на ХаХаХа Импро - на 19 април в бар Петък от 19:00 с вход свободен.
 • Радост, тъга и надежда

  18 април 2018

  Художникът и визуален изследовател Антон Стайков "къса" 16 от най-изразителните рисунки на БГ артисти от наши детски книги и ги реди в изложбата Радост, тъга и надежда. От трогателните картини на Любен Зидаров за Майчина сълза на Каралийчев до забавните илюстрации на Росица Ралева за Цветният човек на Иван Теофилов – четем по стените на фоайето в Младежкия театър от 13:00 на 18 април до финала на първия Международен литературен фестивал за деца и младежи.
 • Botanical Bazaar

  16 април 2018

  Петуниите са супер, но ако искате да разнообразите цъфтящите каскади на балкона, Cactus Lab знаят как и с какво – външни сукуленти. Предлагат ни ги във всякакви видове, цветове и размери, заедно с инструкции за отглеждането им, в следващия си тематичен флора базар – на 16 април от 17:00 до 20:00 в лабораторията на Канала.
 • Тежки метали

  17 април 2018

  Ако "лесна наука" е музика за вашите уши, точно тя ще се върти в Gramophone на 17 април от 20:00 с поредните знания-с-бира от Skeptics in The Pub. Тема са металите, които знаем като страховити, а всъщност са и интересни – в това ни убеждават трио спецове по хеви метaла в периодичната таблица, които обясняват какво товари тези елементи с лоша слава, как да действаме, ако се натровим с някой от тях и що е то хелатотерапия.
 • Животът като анимация

  15 април 2018

  Трогателният филм на Роджър Уилямс (с номинация за Оскар и награда за режисура от Sundance) следи порастването на Оуен Съскинд – момче, което на 3 потъва в тежък аутизъм, но се връща в света на родителите си с помощта на диалози от анимации на Дисни. Гледаме на 15 април от 17:00 в Люмиер Лидл, благодарение на фестивала Master of Art, който продължава до края на април по графика тук.
 • Капачки за бъдеще

  14 април 2018

  В случай че сте натрупали пластмасови капачки от всякакви шишета в очакване да отворят пункт и да обявят кауза, за да ги предадете, ето ги. На 14 април от 09:00 до 14:00 пред Националния стадион стоварваме запасите, за да превърнем пластмасата в нови кувьози. Всяко трето бебе се нуждае от такъв уред, а парите за един се събират неочаквано бързо – кажете и на приятелите, в тази акция има много живот.
 • Movie Music Night

  13 април 2018

  Купонът с парчета от филми и сериали надгражда отбрания плейлист с концерт на живо, за който Милица Гладнишка и Михаил Йосифов Секстет влизат в Терминал 1 на 13 април от 22:00. Стискаме палци фронтдамата да се маскира като Ам-гъл от Властелина, докато сами избираме комплект по филмовия дрескод, за да спестим 6лв за вход.
 • Pole Performance

  12 април 2018

  Залите на Pole Dance Bulgaria са топ място и за въздушна йога, но на 12 април в Терминал 1 момичетата от студиото показват изящност, смесена с мускули, в акробатично шоу с безстрашни танци на пилон, обръч и воали. Началото е в 21:00, но вратите се отварят още в 20:00 срещу 13лв (или с билет за 11лв от ticketportal.bg).
 • Добре дошли в България

  11 април 2018

  Пърформансът-четене изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес. Ако досега не сте го видели в действие, удобен момент назрява на 11 април в 19:30 в ДНК.