• Уъркшоп по ситопечат

  22 октомври 2017

  Любомир Кобида и Людовит Бартош са словаци с 30 години опит в ситопечата, които ще покажат основите и тънкостите на техниката на всеки артист, печатар или просто любител – на 21 и 22 октомври от 10:00 до 17:00 в SOHO. В играта ви вкарва запис на basgp.org/workshop и 50лв на място, в които влизат обяд, напитки и материалите за принта, който сами ще произведете накрая.
 • Blood and Ink: Първа кръв

  21 октомври 2017

  Ако си представяте рап битките като фрийстайл рими върху инструментал, тук ще се изненадате интересно. На 21 октомври след 21:00 на сцената в Mixtape 5 се качват 14 наши бързи езика от ранга на Жлъч, Sensei и F-act за дуели по акапелно рапиране, в което явно главните оръжия ще са гласът и чувството за ритъм. Между сблъсъците слушаме музика от Гената – за 10лв от ticketlogic.bg.
 • Meszecsinka & Миленита

  19 октомври 2017

  Българският и унгарският фолклор се хващат за ръце, но не танцуват хоро, а се поклащат в такт с психеделичен микс от латино, фънки, ориенталски и електронни ритми. Това е експерименталната музика на Meszecsinka – банда от Будапеща, чийто ярък БГ корен разчитаме не само в името, но и в състава ѝ: Емил Билярски. Слушаме в деня на българо-унгарската дружба - 19 октомври, от 20:00 в Sofia Live Club, веднага след нашата Миленита.
 • Мария Арнал & Марсел Бажес

  18 октомври 2017

  Тя пее, докато той свири на китара в 11 песни от дебютния им албум, който събира мотиви от архивни записи от целия Иберийския полуостров и през 2016 превръща дуета в откритието на Испания. Настройваме своите глави и гърди за техните "45 мозъка и 1 сърце" (45 cerebros y 1 corazón) в поредната вечер на иберийския фестивал ¡Olé! - 18 октомври от 20:00 в Sofia Live Club.
 • Concordia Festival

  14 октомври 2017

  Камерна опера, мултимедийни спектакли, поетичен джазово-импровизационен спектакъл и концерти на артисти от 10 страни влизат в програмата на първия фестивал за съвременно изкуство и музика от 13 до 15 октомври в Sofia Live Club. Ние се присъединяваме в събота за мултимедиен спектакъл по Сянката на Андерсен от 17:00 и оставаме в клуба до края на деня за Песни без думи, посветени на Бах с цигулката на Елмира Дърварова (19:30) и пътешествие с пиано в музикалния спектакъл Любомир Денев и Искра Ангелова от 21:30. Пълната програма на фестивала е тук, а билетите са в eventim.bg.
 • 100 години оперета

  15 октомври 2017

  На 15 октомври от 17:00 Музикалният театър повтаря празничния концерт-спектакъл с откъси от оперети, сред които Веселата вдовица, Баядерка, Прилепът, както и от популярни мюзикъли като Кабаре и Евита.
 • Свема

  20 октомври 2017

  Разлистваме светла култура в том 2 на списанието "за изкуст­­во и разговори" на фотографа Яна Лозева, което събира нови 24-ма писатели и артисти в темата Тайна. За да разберем как я пазят или споделят дизайнерът Елиа Недков, бижутерът Армавени Стоянова и поетесата Силвия Чолева, повдигаме корицата на Кирил Златков на 20 октомври в 19:00 в Generator в такт с арфата на Кохар Андонян.
 • Давид Гросман

  16 октомври 2017

  Един кон влязъл в бар... и няма да кажем какво става после. Четете в романа на Давид Гросман или, ако не ви е срам, помолете лично автора да ви разкаже. Идва за CineLibri на 16 октомври в 19:30 в Дом на киното, за да представи филма по романа си Ще бягаш ли с мен?, а после на 18-и в 19:00 говори за литература и всичко останало в Перото.
 • Експедиция Речен път

  17 октомври 2017

  Вилиан Стефанов тръгва пеша от Родопите, почти купува булка в Кричим, плава с каяк по реки и язовири, катери върхове, пази се от диви животни и понякога гладува, но става първият, прекосил страната от юг на север за 25 дни. Приключението му вече е в книга, за която разказва в Клуб на пътешественика на 17 октомври в 19:30 с вход свободен.
 • Science Party: Mашина на времето

  13 октомври 2017

  Корекции по миналото и взаимодействия с бъдещето – случва ни се наум, но възможно ли е наяве? Учим с лекции и преговаряме с куизове в новото Science Party за пораснали в Музейко . Униформа от любима епоха и 20лв ни вкарват в купона след 19:30 и дори ни качват на покрива при спец физиците, с които гледаме и разбираме звездите. Музиката също е от далечното и близко минало, заедно с днешната на Ясен Згуровски, а за останалото в програмата скачаме на muzeiko.bg, където взимаме и билети (и готвим с 5лв отгоре, ако се редим на входа в самия ден).
 • Разбираем ли е Бош?

  12 октомври 2017

  Това пита доц. д-р Лиза Боева – магистър по История на изкуството, и ни чака в галерия Synthesis с две лекции, след които ще знаем малко повече от "чудовищни са" за работите на Йеронимус Бош. На 12 октомври анализираме триптиха Градината на земните удоволствия, а на 19-и опознаваме цялата Бошсимволика – все от 19:00 и за 15лв (или 20лв за двете лекции).
 • Xperimental Cocktail Night

  11 октомври 2017

  Есента влиза в коктейл лабораторията на Craft на 11 октомври заедно с микс майстора Момчил Ботев (от Public Bar), а ние ги следваме, за да опитаме сезона от три различни чаши. Подават ги след 17:00, а вие звънете на 0894 419 133, за да запазите стол на Цар Асен 53 – експериментите продължават чак до 23:00, добре е да има къде да поседнете.
 • Силата на думите

  10 октомври 2017

  90 кратки разказа, събрани в обем от изречение до пет страници, нареждат тази книга на Иван Димитров на един рафт с владетели на жанра като Даниил Хармс, Етгар Керет и Аугусто Монтеросо. Повдигаме за първи път корицата на Мария Налбантова, заедно с автора на историите под нея на 10 октомври от 18:30 в книжен център Гринуич (Витоша 37).
 • Изложба: Възвишение

  9 октомври 2017

  Докато миналата година режисьорът Виктор Божинов и екипът му катерят баирите по романа на Милен Русков, фотографът Симон Варсано ги следва по петите. Преди филмът да влезе в кината следващия месец, задкулисната изложба вече излезе на площада – до 16 октомври разходките ни около Народния театър ще бъдат възвишени.
 • Ability Fest Sofia

  8 октомври 2017

  На 8 октомври гледаме през стъклата на Ларгото от другата страна – между 11:00 и 17:00 първият Ability Fest Sofia ни събира сред руините за игри и работилници, след които сме стъпка по-близо до разбирането и прегръщането на хората с увреждания. Ние сме там, а всичко за фестивала е тук.
 • RAM Bulgaria

  7 октомври 2017

  Лейбълът на британеца Andy C празнува 25 години дръменбейс сила със своите Audio, Shimon, Stealth + 2SHY MC и нашето HMSU крю на 7 октомври в ДНК от 22:00. Билетите са 25лв от eventim.bg.
 • Фабрични ефекти

  6 октомври 2017

  Стол като в училище, кофа като от парка и шкаф като щайги са три от дизайн бижутата във VÄSSAD – лимитирана колекция на Икеа, която е вдъхновена от България, начертана по скандинавски и произведена у нас. Представят ни я лично създателите ѝ Кнут и Мариане Хагберг в изложба, курирана от Studio Komplekt, на 6 октомври от 16:00 в Generator. Входът е свободен, но портфейлът ще ви трябва после като обзавеждате.
 • Минимализъм: филм за важните неща

  5 октомври 2017

  Да разкараш един куп вещи от дома си, само за да ги замениш с по-малки, по-нови, по-красиви, по-скъпи или повече – не, не е това. Идеята е с ненужните предмети през вратата ти да си тръгнат мислите за времето, парите и покупките, с които се занимаваш, вместо да живееш живота си. Гледаме как става това в поредната документална вечер на Sofia Biting Docs на 5 октомври от 20:00 в G-8.
 • Ако нямах лоши сънища

  4 октомври 2017

  След предпремиерата си в театър Азарян миналия сезон, Лилия Абаджиева връща тази реплика на Хамлет в залата на 4 октомври от 19:00, за да попита как пазим морала си пред различните изпитания на живота. 
 • Култ

  2 октомври 2017

  Дали ще пронизваме плътта си с пирони, ще изолираме тялото и ума си или ще разравяме мъртвите – няма значение. Различно опитваме да се свържем с Онзи горе, но всички се молим за едно: милост и радост за човечеството. Общата ни вяра е разказана с историите на 25 религии, събрани от 40 филмови екипа под диригентството на Томас Ленън (с Оскар за късия The Blood of Yingzhou District). Гледаме го на старта на Sofia Biting Docs - 2 октомври от 19:00 в Дом на киното.