• Roller Bounce

  29 януари 2018

  Палим кънките към Mixtape 5 на 29 януари в 19:00 за танци в кръг в ритъма на диско, фънк и соул плочите на Ramsey Hercules. Ако нямате класически ролкови возила, добре сте дошли и с ролери и блейдове, стига "гумите" им да са силиконови, а не пластмасови. Други условия няма, освен: носете 5лв за вход и карайте внимателно.
 • Сурва

  26 януари 2018

  Ако по същото време не пътувате към Перник за живите кукери, в петък на Хан Крум 4 влизат банда рисувани. Адресът е на Brave Creation, които редовно дават рамо на прохождащи артисти, като излагат и печатат работите им върху органично-памучни тениски, а новата кукерска колекция влиза в ритуала в 18:30 на 26 януари.
 • Жената на пазача на зоопарка

  25 януари 2018

  На международния ден в памет на жертвите от Холокоста Джесика Частейн влиза в обувките на жената на пазача на зоопарка в тази драма по истински събития от Втората световна война. Антонина и Ян Забински са пазачите на Варшавската зоологическа градина, които по време на немската окупация успяват да спасят стотици хора и животни. Какъв е спасителният им план - гледаме на 25 януари в Дом на киното от 18:30 с покани от касата.
 • Сами

  22 януари 2018

  Ако един човек каже нещо, но няма кой да го чуе, казал ли го е наистина? Това пита спектакълът на театър Реплика с историите на хора от български села, които вече няма с кого да си кажат "здравей". Техните разкази звучат на сцената на Червената къща на 22 януари от 19:30, а ние слушаме срещу 10/12лв.
 • Анка Гнот и Георги Дончев

  23 януари 2018

  Серията от акустични вторници в бар Петък продължава с космическия джаз на Анка Гнот и Георги Дончев. Той е работил с Енио Мориконе и Найджъл Кенеди, тя пише поезия и свири на китара, а ние слушаме музиката им, която не се побира в жанрови ограничения, на 23 януари от 20:00 с вход свободен.
 • Щастливците

  27 януари 2018

  Микробиолог, който учи деца на наука, инженер, който прави мобилни игри, тийнейджър, майстор на косплея и журналист от щаба на Хилари Клинтън са част от Щастливците в TEDxVitosha. Независимото събитие под шапката на TED пълни 27 януари с вариации на радостта в живота с общо 18 лектори, а ние заемаме седалка срещу тях в Театър Азарян с билет за 79лв от eventim.bg.
 • Един идеален ден

  24 януари 2018

  На старта на 2017 художникът-писател Севда Семер започва проект с три условия: всеки ден да пълни разтвор във визуален дневник, да оставя празни страниците за пропуснатите дати и да не коригира миналите. На финала има 8 дневника, проследили годината ѝ в абстрактни рисунки, текст и сгъваеми скулптури. Воайорстваме над тях в галерия +359 (Водната кула в Лозенец) от 18:30 на 24 януари до 13 февруари.
 • Вековните гори и техните обитатели

  21 януари 2018

  Вълната #SavePirin донесе точния момент за изложбата, която ДАФНИ (дружество на анималисти, флористи и научни илюс­тратори), WWF и още загрижени организации готвят от година. Адресът ѝ е Природонаучният музей, където до 31 март и малки, и големи попиваме илюстрации, снимки и инфо за животните и растенията, на които се налага да делят горите си с нас.
 • Обири и фалшификати 2

  20 януари 2018

  Най-наглите похитители на изкуство, най-сръчните майстори на фалшиви шедьоври и последиците от атаките им върху артистичния свят влизат във втората част на лекцията в Дом на киното – на 20 януари от 14:00. Водят я изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова, а ние си водим приятели арт лаици с билет за 6лв от сайта или касата на киното.

  Снимка: Doug Fishbone
 • Vox Nihili: Краят на индивидуалността

  19 януари 2018

  Какво, ако демокрацията беше пълна, можехме да загърбим тромавата бюрокрация и всички заедно да решаваме кой да бъде наказан за прегрешение? Ако ни управляваха умни алгоритми, вместо шепа хора? Тези възможности от бъдещето нищим в Терминал 1 с Ratio и Предизвикай правото на 19 януари от 20:00, а за разгрявка си пускаме малко Black Mirror, вдъхновил организаторите за точно тази темата.
 • Формата на водата

  18 януари 2018

  Илайза и Зелда са колеги в правителствена лаборатория в САЩ през 60-те, където разкриват таен експеримент и попадат в шпионски трилър с чудовища, елементи на film noir и любовна магия. Този микс щеше да ни ужаси, ако не знаехме, че е на Гийермо дел Торо и вече има два Златни глобуса. Гледаме го в Люмиер Лидл в сега-или-никога прожекция на 18 януари от 19:00 с билет от касата.
 • Остава

  17 януари 2018

  Да, през седмица свирят някъде в града, но сега отиваме в Kick's за нещо различно – в камерната обстановка на клуб, акустично и във формат трио. Любопитни? И ние, затова се нареждаме в публиката още в 21:00, а преди това резервираме място за 12лв от eventim,bg или пазим 15 за вход на място.
 • Борис Праматаров

  16 януари 2018

  Едва ли има нужда да ви казваме кой е, но хайде: Борис е визуален артист, чийто дяволски стил със сигурност ще остане в историята. Неговата лична сега минава през Gifted, където в 18:00 на 16 януари открива изложба с принтове, книги-обекти и рисунките от серията Тайните на насекомите. Няма нищо, ако не успеете тогава – работите му ще жужат там до 30-и.
 • Чамкория

  15 януари 2018

  Явор Гърдев отново се движи по историята на Милен Русков, но оставя в нея само гласа на Славето – един от малкото шофьори на омнибус в София през 20-те. В кожата му на сцена влиза Захари Бахаров, който кара успоредно с големите истории на времето, а седалка за тях пазим в Театър 199 и на 15 януари, ако не сме се качили на премиерните дати през декември.
 • Арт старт 2018

  14 януари 2018

  Януари е за чертаене на нови планове и пътища напред, но от миналата година ни е важен и заради друго: тогава кураторите Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева събраха в изложба първата порция млади визуални артисти, от които да очакваме големи неща. Затова днес минаваме през Гьоте институт и Credo Bonum, за да разгледаме и отбор 2018 в първия ден след откриването - там са набралата скорост илюстраторка Елена Назърова, скулпторите Станислава Иванова и Антон Цанев, художниците Калина Мавродиева и Тина Хамзе, фото експериментаторите София Грънчарова, Марта Джурина, АТАНАСОВ и Мариян Атанасов, Деница Милушева, с документация на свои арт акции, Мартин Пенев с обекти и Пепа Иванова с "уникален научен подход в изкуството". Отличен старт.
 • ШиЗиТариум

  13 януари 2018

  Игри и скечове по сценарий от публиката и с нейно дейно участие – това е схемата на серията, която ШиЗи Про ни пуска на 13 януари. Майсторите на импро смешките вече си имат собствен комедиен клуб на Раковски 127, където ни чакат в събота от 20:00 с 8лв за вход.
 • Актьори срещу поети

  12 януари 2018

  Титани от двете гилдии стъпват на ринга, а той е стихотворение – актьорите го изиграват театрално, поетите го четат изразително, а публиката избира победителя. И винаги печели зрителят, защото експериментите в Сфумато са и шоу. Гледаме на 12 януари от 19:00, когато в единия ъгъл е и нашият редактор Наталия Иванова, която доказва, че освен да пишем, можем и да четем.
 • Unosto

  11 януари 2018

  Деветима бижутери от чешката арт група Unosto подредиха в Чешкия център новата си колекция колиета и брошки, стъпили върху многоликата тема за движението. Работите им са там до 31 януари, а защо да минете и вие? Защото кога иначе ще видите фазите на луната, полюшването на цвете или жестовете на графити артист, заключени в кинетични бижута от смола, корал, дърво, гума и дуралуминий.
 • Skeptics in the Pub

  9 януари 2018

  Кои са съвременните химични оръжия, как въздействат на човешкия организъм и какви мерки можем да вземем, за да избегнем вредите им - слушаме в новата лекция на Скептиците на 9 януари в Gramophone от 20:00.
 • Urbanites

  8 януари 2018

  Микс от фотография и изобразително изкуство, вдъхновена от софийската градска култура, влиза в първата изложба на URBANITES на 8 януари от 20:00 в Петък. Арт проектът събира артисти и музиканти от цял свят в ърбън събития. В проекта са трима - Ивана Вълчева, Ася Попова и Арън Рот, които обединяват арт Лондон, София и Милано с името philo-Sofia Creative Circle.