• В царството на Бърнинг мен

  7 октомври 2018

  Хиляди ежегодно вдигат наново временния град Блек Рок в пустинята в Невада, за да прекарат там седмица, пълнейки района с парти настроение и неконвенционални арт форми, преди да подпалят огромна скулптура на човек. Вливаме се в тази общност, за да опознаем отвътре феста, съществуващ на границата между фантазията и реалносттa, чрез филма В царството на Бърнинг мен на 7 октомври от 18:00 в Euro Cinema като част от фестивала Sofia Biting Docs.
 • Sofia Blading Olympics

  6 октомври 2018

  Не си представяйте детската площадка, щом чуете "каране на кънки" – не става дума за игра, а за най-добрите блейдъри в състезание. Премятането през глава започва в 14:00 на 6 октомври в скейт парка FiveHigh (Владайска река 4), а ако вече сте се вдъхновили, сваляйте обувките още в 12:00 за безплатния урок по кънки за възрастни и деца.
 • Прометей

  5 октомври 2018

  На 5 октомври Пространство M1 в Младежкия театър се отваря за последен път тази година за програмата на Панаира на младите. За него Стефан Прохоров стъпва върху Прикованият Прометей на Есхил, за да повдигне отново темата за страданието като действие, занимание и мисия. Сега обаче от нов ъгъл: за мотивите да престъпиш закона, ежедневието на болката и гордостта от мъката. Гледайте от 18:00, 19:30 и 21:00 за 6лв.
 • Strike a Pose

  4 октомври 2018

  През 1990 Мадона избира 7 танцьори (6 от които гей) да участват в турнето Blond Ambition. И на сцената, и във филма В легло с Мадона те заявяват себе си смело пред света, но сега най-после застават отново пред камера да говорят открито за възходите и паденията си в документалния Strike a Pose, част от програмата на фестивала Sofia Biting Docs. Преди прожекцията (Дом на киното, 4 октомви, 20:30) Воугинг батальонът на колектив Куиър отряд ни подгрява по темата с танцов пърформанс.
 • Морето на спокойствието

  3 октомври 2018

  Sofia Biting Docs разкъсва на парчета безразличието ни по 14 теми с толкова на брой документални филма под общия знаменател Спътник на душата. Срещаме ги в Дом на киното, G-8 Cinema и Euro Cinema между 1 и 10 октомври.Един от тях, Морето на спокойствието, гледаме на 3-ти октомври от 18:45 в Дом на Киното срещу 8лв от тук.
 • Secret Corners of Bulgaria

  1 октомври 2018

  Извън мрежата тя е графичният дизайнер Екатерина Загорска, но може да сте я срещали в инстаграм като фотографа с око за стара архитектура @grande_k8. Вече година с неин приятел пълнят фейсбука Secret Corners of Bulgaria с кадри от "тайни" места из страната, а сега Екатерина събира своя дял в първата си изложба – в Място 167 от 1 до 6 октомври с откриване в 19:30.
 • Shaping Sofia

  2 октомври 2018

  Група хора под 30 години се наричат Global Shapers и опитват да променят ако не света, то поне локалната среда. Вече и в София – клонът им тук започва серия разговори на теми, важни за града, която стартира с озеленяването. На 2 октомври между 11:00 и 13:00 в cosmos coworking camp в срещата участват дори хора от Общината и ЧЕЗ, а за тези, които по това време сме в офиса – по-късно ще има запис, следим ги онлайн.
 • Капачки за бъдеще

  29 септември 2018

  Всяко трето бебе, прекарало време в амортизиран кувьоз, получава увреждания на очите. Ето ви стимул да отделяте пластмасовите си капачки, за да ги дарите на кампанията, която ги обръща в нова техника за БГ болниците. Ако имате събран материал, носете го пред стадион Васил Левски между 09:00 и 15:00 на 29 септември. Ако не, фейсбукът @Капачки за бъдеще сочи пунктовете, където да носите по-нататък.
 • Red Bull Soapbox

  30 септември 2018

  Наричат ги сапунерки – това са количките, създадени с голи ръце и много хъс с единствената цел да стигнат до финиша на състезанието. На 30 септември по Черни връх (между метростанциите Европейски съюз и Джеймс Баучер) Red Bull събират такива безмоторни самоделки, движени от силата на наклона и на отбора си, в търсене на най-изобретателния и смешен шампион, а вие сте в публиката, за да викате – от 12:00.
 • CreativeMornings

  28 септември 2018

  С идеята "малки хора – големи промени" влизаме в Generator на 28 септември в 08:30, за да разберем как децата могат да излизат от училище с практически умения. Питаме лично детския психолог Галина Недялкова – основател на независимото училище Пътеки за хора между 5 и 14 години, в което знанието идва с опита и творчеството на всяко хлапе. Пазим място на creativemornings.com.
 • Екзюпери

  27 септември 2018

  Ако го познавате само като автора на Малкият принц, време е да слезете от планетата с розата, за да гледате и историята му като летец от френската въздушна поща в документалния Антоан дьо Сент-Екзюпери, последният романтик. След филма дайте око и на първата му книга Южна поща за въпросите на един пилот между небето и земята – във Френския институт на 27 септември от 19:00 с вход свободен.
 • Светулки Run

  26 септември 2018

  Вадете челниците, защото ще ви трябват за 5-километровото бягане в Борисовата на 26 септември. Стартът е на езерото Ариана в 20:00, а час по-рано се редим на опашка за регистрация в маратона срещу 10лв дарение. Парите отиват при фондация Синергиа в подкрепа на незрящите хора, а фенерчетата светват към мисията на фондацията веднага след 45-минутното кръгче.
 • Акустично в 20:00 с Прея

  25 септември 2018

  Божидар Василев-TromBobby, Евден Димитров, Радо Казасов и Волен Милчев застават до Прея за този акустичен концерт, с който бар Петък черпи още веднъж за 10-ия си рожден ден. Началото на партито е в 20:00 на 25 септември.
 • Том от Финландия

  24 септември 2018

  Тоуко Лааксонен е известен с еротичните си рисунки, вдъхновили цяло гей поколение, но кой е човекът под кожените дрехи? Гледаме пътя му от консервативна Финландия през 50-те до сексуалната революция в Калифорния на 24 септември в 20:30 - прожекцията, която дава начало на Седмицата на скандинавското кино в Дом на киното.
 • Rose Mini Fest

  23 септември 2018

  Есенното издание на дегустационния фест (23-30 септември) налива по чашите 10 вида розе от 4 региона на Южна Франция - всяко по 50мл срещу общо 22лв. Адресът е бар Craft, резервациите се случват на 0894 419 133.
 • Sofia Graffiti Battle

  22 септември 2018

  Покритият паркинг на улица Химитлийски проход става тепих за епична битка между най-добрите с флакона на 22 и 23 септември, а преди първия съдийски сигнал холандецът Puaks LoveLetters и отбор графитаджии рисуват вътре демонстрационна стена. Всичко се случва между филми, музика и уроци по брейк срещу вход свободен, а програмата по часове се изсипва във фейсбук страницата на борбата.
 • Back to the Future

  21 септември 2018

  По тези събития дрескодът обичайно е черен, но това парти не е като другите. Намираме нещо бяло в гардероба и се насочваме към подлеза на НДК за трап серия на 21 септември, в която се изреждат рапърите Newave, Gringod, Mishmash, Siimbad, Sezy и Chavo с авторски рими над тежък бас в 21:00. Диджей прелюдията е от Tyrbo, който ни подгрява с димящи тракове, току-що излезли от фурната. Всичко срещу 5лв на входа на Mixtape 5, B side.
 • CulturAdas

  20 септември 2018

  Илюстрирани книги, принтове, оригинали и още от Жоан Миро, Жоан Броса, Хавиер Марискал и избрани млади артисти пристигат в Институт Сервантес от 20 до 30 септември, за да ни сближат с испанското изкуство от вчера и днес. В същия период там поръчваме някои експонати за вкъщи, гледаме рисувано кино и непременно водим хлапетата с нас – на детски кът или арт ателиета например. Още инфо – на culturadas.com.
 • Вечерен акт

  19 септември 2018

  Няколко вечери месечно галерия Етюд кани модели, които да позират на всички желаещи. Взимайте скицниците, защото на 19 септември ви очакват широко пространство и добро осветление, за да се развихрите. Началото е 18:30.
 • Диалози за София 03: Облик и Бизнес

  18 септември 2018

  На прима виста се сещаме за поне три скандални табели на магазини, заведения и услуги наоколо. Смеем им се, но истината е, че рекламните надписи и образи не са шега работа, защото градят облика на града и определят колко привлекателен е той за нови хора и инвестиции. Ето го и фокусът на следващата дискусия на Визия за София. Включваме се безплатно в нея на 18 септември в 18:00 в галерия Structura.