• Съботен арт тур

  16 март 2019

  Ако след дълга съботна закуска се оглеждате за хапка култура, фондацията за изкуство Doma започва уикенд турове из галерии и изложби. Два пъти в месеца ще разглеждаме и новите, и големите, и независимите арт пространства в комбина с ателиета и срещи с куратори за бонус гледна точка. Първата среща е на 16 март от 14:00 пред църквата Св. Параскева (с адрес Раковски 58 и вход откъм Бенковски).
 • Неосветените дворове

  15 март 2019

  За 90-годишнината от рождението на Радичков вероятно ще се чува и през следващите месеци, но точно сега тя задава тона на седмицата в cosmos coworking camp. През 1963 писателят пътува из Сибир, а впечатленията си събира в книгата Неосветените дворове, чието ново издание разлистваме на 15 март в 19:00 в коуъркинг къщата. С вход свободен тогава гледаме и Радичкови фотографии от пътуването, и документален филм за него, и илюстрации на София Попйорданова към неговите Сибирски тетрадки, а изложбената част продължава до 22-ри.
 • Иван Шопов

  11 март 2019

  Отдавна окото му е посветено на рисуването, а ухото – на музиката, но е странно, че досега не е говорил за това как ги съвместява двете в една глава. Е, вече го прави – в betahaus на 11 март от 19:30 гостува като Иван Шопов и COOH едновременно в една от редовните месечни срещи на групата за български дизайн BDG.

  Снимка:
  Ивайло Петров
 • Реалности

  14 март 2019

  На Artivive App в YouTube излиза мостра на това, което предстои в пространството на Move.bg. Апът е лесен инструмент за създаване на изкуство в AR (т.е. добавената реалност), който превръща работите на 21 артисти в интерактивно преживяване. Общата им изложба Реалности е била на Vienna Design Week 2018, а сега е на световен тур със спирка в София между 14 март (19:00) и 10 май.
 • В/ход Б

  13 март 2019

  8 вечери = 8 входа към света на човека отсреща. Това уравнение крепи новия документално-театрален проект на Vox Populi и В/ХОД, в който актьори дават глас на реални хорски реплики в серия вербатим стендъпи, режисирани от Неда Соколовска. Първият мина през януари, вторият (с Лили Гелева и Богдан Казанджиев) идва в бар Петък на 13 март в 19:00, за да запита реторично познаваме ли собствените си комшии.
 • Коментар. Фикция. Документ

  12 март 2019

  Нещо средно между тези три неща е видеоартът, който сега СГХГ вади от колекцията си и излъчва пред нас. Обръщаме се към телевизорите за този дял от съвременното изкуство, който разказва, критикува и запаметява, през окото на Иван Мудов, Надежда Олег Ляхова, Недко Солаков и други важни глави. Откриването е на 12 март от 18:00.

  Снимка: Мариана Василева
 • Исторически маршрути

  10 март 2019

  Дългата разходка със Здравко Петров (тук) ни показа колко много не знаем за града си и колко силно искаме да чуем и видим повече от софийските тайни, които урбанистът грижливо събира. Следващите му турове-беседи са от 15:00 на 9 март (с тема Софийски домове) и на 10 март (Софийски дворци), а за повече инфо и записване (10/15лв) отворете historicalroutes.bg/besedi.
 • Зелената книга

  9 март 2019

  Виго Мортенсен е охранител, нает да развозва известен тъмнокож пианист, дошъл на турне из опасната расистка Америка от 60-те във филма на Питър Фарели, който – чули сте – грабна по-по-най Оскара за 2018. Време е и ние да го видим – или на 9 март от 20:30 в Люмиер, или на някоя от останалите му 4 София Филм Фест прожекции тази седмица по графика тук.
 • Черните шити

  4 март 2019

  Моника Попова шие върху метални сита и прави скулптури с бод - освен че рисува бързи скици и огромни платна. По повод 50-те си години, три изложби в различни галерии показват някои от различните посоки в работата й - сега в Аросита влизат скулптурите Черните шити и участието на дъщеря й Христина Попова. Откриването е от 19:00.
 • Luxury pop-up shop

  3 март 2019

  снимка They ARE

  На 2, 3 и 4 март cosmos coworking camp няма да е просто офис къща с подземен бар, ами поп-ъп магазин на десетина български дизайнерски марки, които не се намират на всеки ъгъл. Като модните Lame God и They ARE, чантите на M.Point, оригами портфейлите на Sintio, бижутата на Виктор Павлов или банските на Boogie & the Beach. Търсим ги между 12:00 и 19:00 и в трите дни.
 • Какво се случва с правата на жените?

  8 март 2019

  снимка Гил Нехущан

  Това питат с изложба кураторът Шърли Мешулам и 13 международни артисти (като Ройт Ферстер и Хана Шавив). Работите им – предимно фотографии, загледани в статута на жените в Близкия Изток и в усилията им да бъдат зачитани във всички сфери на живота – са във Васка Еманулова до 31 март. Впрочем на 8 март в 18:00 от Министерски съвет тръгва и Шествие за правата на жените у нас – ако темата ви пали, инфото е тук.
 • Когато порасна, искам да стана чужденец

  7 март 2019

  Познаваме Ели Цонова през жестокия й инстаграм (запознайте се и вие на @ _e_l_l_y_), но ето че сега ни изненадва с новото си амплоа – събирач на истории. В първата й книга 30+ души разбулват с лични разкази мита, че е достатъчно да живееш навън, за да успееш, а на премиерата (7 март, 18:30, Culture Beat) част от тях сами четат историите си. Другото хубаво? Парите от книгата отиват към деца в неравностойно положение през НПО Операция плюшено мече.
 • Златни патета

  6 март 2019

  Талисманът на бар Петък се материализира под формата на музикални награди, изваяни от Ралица Николова (автор на патетата Don’t Give a Duck) и отсъдени от всички нас (с гласуване до 3 март на bit.ly/2T4m7d5). От Мила Роберт през Жлъч/Григовор/Гена до Ива Янкулова – кои са топ патетата на БГ музиката в момента разбираме на 6 март от 19:00 в бара.
 • Ratio: гравитационни вълни

  5 март 2019

  Още през 1916 Айнщайн е убеден, че енергията в Космоса се пренася във вида на гравитационни вълни, но отнема точно 100 години първите да бъдат засечени. В детайли за това физично явление, за еволюцията на теорията на относителността и усилията тя да бъде потвърдена ще си говорим с Деян Михайлов – физик с дипломи от Оксфорд и Кеймбридж, на 5 март от 20:00 в City Stage, и то за без пари.
 • Дъщерята на полка

  2 март 2019

  Постановката на Лоран Пели пренася комичната опера на Доницети от 19 век във времето на Първата световна, за да ни разкаже как перачката Мари, намерена на фронта като бебе и отгледана от военен полк, пораства като мъжкарана, влюбва се във "врага" и открива, че в нея тече аристократична кръв. В оригинал това се случва на сцената на Метрополитън в Ню Йорк, а тук гледаме живо предаване – в Cinema City на 2 март от 19:55 за 15/18лв.
 • Непознати

  1 март 2019

  Ако сте харесали Тя, която маха от влака на Камелия Петрова, запишете си и тези координати: Одеон, 1 март, 21:00. Тогава гледаме новия ѝ късометражен филм Непознати, който отново говори за любов на път (двама се срещат в автобус и опитват да не се влюбят), пак е по разказ (този път на Захари Карабашлиев) и включва почти същия актьорски състав (с Евгения Ангелова и Стефан Вълдобрев начело).

 • Седмица с Оскарите: Бохемска рапсодия

  25 февруари 2019

  Ако пропуснахте BlacKkKlansman на единствените му фестивални прожекции тук, тази седмица кината Cinema City (с програма тук) идват на помощ при формирането на личните ви Оскар фаворити. Освен него (във версия без субтитри на български), зареждат още 8 от претендентите за голия златен мъж, някои от които – като Бохемска рапсодия, който гледаме от 19:00 на 25-и и в двете кина – отдавна са слезли от екран. Другата щастлива новина: билетите са едва по 5лв.
 • Одисей

  28 февруари 2019

  снимка Георги Вачев, Явор Димитров

  По Омир през думите на Александър Секулов и под режисьорското око на Диана Добрева. За тази театрална премиера с поеми на Смирненски и Кавафис на сцената идват и гости от Гърция, а ще трябва да пътувате и вие – част е от програмата на Пловдив 2019 и влиза в тамошния Драматичен театър на 27 и 28 февруари от 19:00.
 • Ratio на тъмно

  26 февруари 2019

  На 26 февруари в 20:00 Ratio гаси лампите в City Stage и вика на сцената офталмолог, който да ни въведе в незрящия свят, преди двама души, които го обитават, да разкажат например дали новите технологии компенсират липсата на зрение. Там ще са и тъмният ресторант Tenebris, и преподавател от училище за слепи, а ние влизаме в лекциите и дискусията накрая с инфрачервени очила и благотворителен пас за 10лв от ratio.bg.
 • World of Co

  27 февруари 2019

  илюстрация Salomé Roodenburg

  Резиденцията кани художници от света да работят и показват създаденото тук, така че всяко тяхно събитие ни завърта през глобуса. На 27 февруари от 18:00 до 22:00 посещаваме четири държави и глави, докато гледаме какво са направили в София за няколко седмици ирландски археолог визуален артист, мултимедиен американец, бразилска художничка и холандски артист в няколко дисциплини. Всичко е побрано в Underground Gallery.