• Възхвала на колебанието

  10 февруари 2018

  Ранната поезия и късната проза на Георги Господинов се събират в тази пиеса на Маргарита Младенова, която ни гостува от Сливенския театър. На 10 февруари от 19:00 притихваме в Сфумато, за да слушаме верига от реплики от книгите на писателя, която разказва за най-голямата битка на човека днес – да остане човек.
 • New Lab, New Urban Jungle

  9 февруари 2018

  Cactus Lab пуска корени на Евлоги и Христо Георгиеви 74 и занапред ще полива с уроци и вдъхновение бодливите ни градини с уъркшопи в собствения си дом. Разделен е на лаборатория, шоурум и офис, в които се разхождаме за първи път на 9 февруари от 10:00, но вече знаем, че сме там и на следващия ден в 11:00 за ателие с растителни терариуми.
 • Семейство Стоянови

  8 февруари 2018

  От Архивът на сем. Стоянови ще разберете как Тихомир Стоянов започва да събира кадри от битаци и да им дава нов живот в своя Imaginary Archive. На 8 февруари в 19:00 албумите на въображаемото семейство влизат в галерия Synthesis, наред с възстановка на соц хола им и ателието на Тихомир, който пък ни развежда из проекта си на 10-и от 11:00. Ако не държите на среща, изложбата е там до 5 март.
 • Няма такава работа

  7 февруари 2018

  Смешки от ежедневието на професии, за които не подозирате, че съществуват и вицове по действителни случки от нечие работно време пълнят със смях бар Rabbit Hole на 7 февруари от 21:00. Разказват ни ги ха-ха генераторите от Българска стендъп комедия срещу 10лв на входа.
 • ЧРД, Боб Марли

  6 февруари 2018

  На 6 февруари Боб щеше да стане на 73 и, нищо че е вторник, Строежа пуска Selector Lazyface и Onzy зад пулта, за да врътнат подобаващ реге микс. Стартът е от 22:00, а входът - свободен.
 • Петър Георгиев и Китариндо

  5 февруари 2018

  Дует от човек и китара, който ползва планински върхове за звукозаписно студио, за да чуем и ние гласа на френските Алпи, непалските Хималаи и северен Кавказ – това са музикантът Петър Георгиев и 6-струнната му спътница Китариндо. Срещаме ги в музикален фото-видео разказ на 5 февруари от 19:00 в Клуб на пътешественика след раздяла със 7лв в bilet.bg.
 • Basic Market Vol. 8: Denim

  4 февруари 2018

  Този уикенд пазаруваме горнища, долнища, връхни дрехи и аксесоари от деним, отлежавали в чужд гардероб и се вмъкваме в кратка беседа за еволюцията на тази материя – в бар Безстрашни пичове (Фритьоф Нансен 37А) след 12:00 на 4 февруари. За първите птици, чуваме, ще има кафе-коктейли, а късните пък получават диджей парти – от 20:00.
 • Парадоксите в съвременното изкуство

  3 февруари 2018

  Скулптури на гений или кичозни фигурки са балонените кучета на Джеф Кунс? Подобни спорове разпъват куп съвременни артисти и вместо да се чудим дали има верен отговор, отиваме в SOHO на 3 февруари в 17:00. Арт урокът на спецовете Радослав Механджийски и Теодора Константинова този път е на английски, за което "тенк ю" – ръцете ни окапаха да превеждаме на експатите.
 • Solardo

  2 февруари 2018

  Поотделно са Марк Ричардс и Джеймс Елиът, а заедно – английски хаус/техно дует с гардероби, заредени с най-шарените ризи, които сте виждали. Харесваме. Харесват ги и важните в жанра: Solardo са пробив на 2016 и най-добро дуо на 2017 според DJ Mag, а Spotify им дава палец нагоре, като ги слага на корицата на денс плейлиста electroNOW. Не ни трябва повече, за да се съберем в Room 1 в Ялта на 2 февруари от 23:00, когато пулта загрява Runo. Билетът е 20лв на входа.
 • World of Co Open Studio Day

  30 януари 2018

  колаж Джесика Роус

  World of Co отваря вратите на резиденцията си за разходка с артистите, които са настанили изкуството си под покрива им за месец. Престъпваме прага на 30 януари в 10:00 и напускаме чак в 22:00 след като попиваме всичко за новите им проекти.
 • IFFR Live

  28 януари 2018

  Филм фестът в Ротердам пак стриймва на живо силната си програма, за да не купуваме билет за самолет, а само за Дом на киното. Ако сте изпуснали предните две прожекции, наваксайте срещу 8лв от касата и domnakinoto.com с Nico, 1988 и последната година от живота на певицата на 28-и от 15:00. Само преговорете английския – БГ субтитри няма да има.
 • Shame Party: Spice Girls Tribute Vol.2

  1 февруари 2018

  На Vol.1 през октомври гледахме и слушахме Рут Колева, Пламена Гиргинова, Ягода Тренева, Елица Николова (от Don’t Give a Duck) и Toria, дегизирани съответно като Ginger-, Sporty-, Scary-, Posh- и Baby Spice. Същият състав припомня отново срамните хитове на момичешката банда на 1 февруари в Carrusel – от 22:00 срещу 15лв на входа.
 • Джеймс Нахтуей

  31 януари 2018

  снимка Martin Cervenansky

  Куп световни награди и щат в списание Time и агенция Magnum вписват Джеймс Нахтуей сред Големите имена във фотографията. Новата лекция от серията на Фото Клуб е на 31 януари от 20:00 в + това, когато доц. д-р Росен Коларов разказва за живота на американския фотожурналист, докато разлистваме албуми с работата му срещу билет за 10лв.
 • Roller Bounce

  29 януари 2018

  Палим кънките към Mixtape 5 на 29 януари в 19:00 за танци в кръг в ритъма на диско, фънк и соул плочите на Ramsey Hercules. Ако нямате класически ролкови возила, добре сте дошли и с ролери и блейдове, стига "гумите" им да са силиконови, а не пластмасови. Други условия няма, освен: носете 5лв за вход и карайте внимателно.
 • Сурва

  26 януари 2018

  Ако по същото време не пътувате към Перник за живите кукери, в петък на Хан Крум 4 влизат банда рисувани. Адресът е на Brave Creation, които редовно дават рамо на прохождащи артисти, като излагат и печатат работите им върху органично-памучни тениски, а новата кукерска колекция влиза в ритуала в 18:30 на 26 януари.
 • Жената на пазача на зоопарка

  25 януари 2018

  На международния ден в памет на жертвите от Холокоста Джесика Частейн влиза в обувките на жената на пазача на зоопарка в тази драма по истински събития от Втората световна война. Антонина и Ян Забински са пазачите на Варшавската зоологическа градина, които по време на немската окупация успяват да спасят стотици хора и животни. Какъв е спасителният им план - гледаме на 25 януари в Дом на киното от 18:30 с покани от касата.
 • Сами

  22 януари 2018

  Ако един човек каже нещо, но няма кой да го чуе, казал ли го е наистина? Това пита спектакълът на театър Реплика с историите на хора от български села, които вече няма с кого да си кажат "здравей". Техните разкази звучат на сцената на Червената къща на 22 януари от 19:30, а ние слушаме срещу 10/12лв.
 • Анка Гнот и Георги Дончев

  23 януари 2018

  Серията от акустични вторници в бар Петък продължава с космическия джаз на Анка Гнот и Георги Дончев. Той е работил с Енио Мориконе и Найджъл Кенеди, тя пише поезия и свири на китара, а ние слушаме музиката им, която не се побира в жанрови ограничения, на 23 януари от 20:00 с вход свободен.
 • Щастливците

  27 януари 2018

  Микробиолог, който учи деца на наука, инженер, който прави мобилни игри, тийнейджър, майстор на косплея и журналист от щаба на Хилари Клинтън са част от Щастливците в TEDxVitosha. Независимото събитие под шапката на TED пълни 27 януари с вариации на радостта в живота с общо 18 лектори, а ние заемаме седалка срещу тях в Театър Азарян с билет за 79лв от eventim.bg.
 • Един идеален ден

  24 януари 2018

  На старта на 2017 художникът-писател Севда Семер започва проект с три условия: всеки ден да пълни разтвор във визуален дневник, да оставя празни страниците за пропуснатите дати и да не коригира миналите. На финала има 8 дневника, проследили годината ѝ в абстрактни рисунки, текст и сгъваеми скулптури. Воайорстваме над тях в галерия +359 (Водната кула в Лозенец) от 18:30 на 24 януари до 13 февруари.