• Не ме докосвай

  2 февруари 2019

  Със Златна мечка от Берлинале първият игрален филм на румънката Адина Пинтилие, опитна в експерименталното кино, идва официално в арт кината ни (заедно с нея самата на 2 февруари от 17:00 в Дом на киното и от 20:00 в G-8). В това откровено изследване на интимността голотата е постоянна, необходима и невинаги привлекателна, но не цели да шокира, а да предизвика представите за красиво и да търси комфорта със собственото тяло и тези на другите.
 • Боряна Венциславова

  1 февруари 2019

  Между София и Виена тя говори с изкуство за голямата промяна, а сега в СГХГ гледаме Истински игри: видеоарт с хора, съсредоточени в преструвки, докато наоколо фунийки и ластици канят и нас да се включим. Темата е порастването и смисълът на игрите – чуйте Боряна и куратора Вера Млечевска (преди тя да замине към Венеция за българското участие на биеналето) на 1 февруари от 17:00.
 • Нощ на идеите

  31 януари 2019

  Случва се паралелно в 50+ държави, а тази година у нас теми са Космосът, климатичните промени и кръговата икономика. Обсъждаме ги например с френски депутат, експерт климатолог и трима космонавти, а наред с това гледаме филми, изложби и още. Програмата и безплатното записване са на сайта на Френския институт, където Нощта пада още в 15:30 на 31 януари.
 • Women & Leadership

  30 януари 2019

  Само 5.2% от високите постове в 500-те най-големи световни корпорации са заети от жени. Ето защо ще е ценно да чуем как се става лидер в гигантска компания като SAP (от Румяна Тренчева) и как се основава и движи рекламна агенция като The Smarts (от Гергана Иванова). Двете водят поредната безплатна #Talks среща под шапката на форума See It Be It на 30 януари от 18:30 в cosmos coworking camp.
 • Честита съпруга

  29 януари 2019

  "Има и сълза, и смях, но ще пуснете една сълза повече, отколкото ще се смеете", казва Елин Рахнев за спектакъла, донесъл Пегас за драматургия на Петър Влайков. Честита съпруга е история за неотменното присъствие на лъжата в ежедневието ни, а Стефан Денолюбов и Николета Малчева идват чак от Хасково, за да ни я разкажат от сцената на Народния театър на 29 януари от 19:30.
 • Малки филми

  28 януари 2019

  Миг преди ефир, звукооператорът киха върху ризата на водещия – малък инцидент, който може да му коства работата в предаването. Такъв е сценарият на Извинявайте на Оля Желева, базиран на разказ от Чехов и вече минал през Златна роза, преди да дойде в бар Петък на 28 януари. Гледаме го за без пари след 20:00 в компанията на още няколко свежи (и все така драматични) български късометражки.
 • Турнир по джаги

  27 януари 2019

  Нови топчета и още две маси за игра пристигат в бар Петък, за да поемат турнира по джаги за любители на 27 януари. Ако ви сърбят ръцете да се пробвате, намерете другар и давайте към бара за записването в същия ден от 17:30. Входът за двама ви е общо 10лв, квалификациите започват в 19:00, а след елиминациите има и награди за трите топ отбора.
 • Никълъс Макартър

  26 януари 2019

  © Hip Hip Library

  Над месец на Сердика 30 този английски художник е отворил целия си процес: в Hip Hip Library тече резиденция, която ни кани да гледаме през витрините огромните му пана и малките намачкани опити. Вече е готов да разкаже какво всъщност става, така че на 26 януари от 16:00 отиваме, за да видим финалната инсталация от звук, изрезки и светлини и да опитаме мистериозния му драконов чай.
 • CreativeMornings

  25 януари 2019

  илюстрация Шарлот Дюмортие

  Реално, сюрреално и виртуално. По какъв начин технологичната рамка променя дискусията за ролята на твореца днес? В презентацията си Момчил Алексиев разказва за връзката между тези три термина, как можем да говорим за виртуалното тук и сега и показва примери от практиката си в сферата на киното, театъра и образованието - на 25 януари от 08:30 на креативната закуска в Генератор. Входът е свободен срещу регистрация на creativemornings.com.
 • Sofia Game Jam Week

  22 януари 2019

  Между 25 и 27 януари 600+ локации по света събират млади таланти, които да създадат нова видеоигра само за 48 часа. Ако офертата ви е по мярка, четете всичко за хакатона (и за кариерния панаир през седмицата) на sofiagamejam.com. Иначе и ние се строяваме за дните 21-24 януари, когато във Френския, Полския и Гьоте-институт влизат серия безплатни лекции на големи риби в гейминга, анимацията, спец ефектите и музиката.
 • Олаф Николай

  24 януари 2019

  В галерия Структура в момента камък, стъкло и принт разказват история за връзката между природа и изкуство. Пак по тази тема идва немският артист Олаф Николай със своя аудио пърформанс, в който звуци от протести се сливат с други шумове. На 24 януари от 18:00 слушаме него и цигуларката Биляна Вучкова, която му гостува, преди във втората част самата тя да изпълни музикално-сетивен соло пърформанс.
 • В/ХОД А

  23 януари 2019

  Познаваме ли собствените си съседи, питат риторично майсторите на документалния театър Vox Populi и В/ХОД, за да подскажат откъде идват репликите в следващите им 8 вербатим стендъп спектакъла. Започват с В/ХОД А на 23 януари от 19:00 в Петък, когато Весела Бабинова и Владимир Зомбори рецитират "гласове от тълпата, които имат какво да кажат", режисирани от Неда Соколовска.
 • Чети така, както ти харесва

  21 януари 2019

  Ако обичате да поглъща книгите с ушите си, тази изложба ви е по мярка. В галерия Credo Bonum слагаме слушалките за инсталацията Чети така, както ти харесва - представяне на българската версия на Storytel, платформа за аудиокниги. Там е до 23 януари.
 • Михаил Баришников

  20 януари 2019

  Наричат го един от най-великите балетисти изобщо, затова е огромно събитие, че гледаме и тук Бродски/Баришников: соло спектакъл между танц и театър. Историята за близкия му приятел Йосиф Бродски е изкарана от сърцето и протича като ток през тялото на сцената – на 19 и 20 януари от 19:30 в Софийска опера и балет, останали са билети от 180-220лв.
 • Real hip-hop night

  19 януари 2019

  Първо вижте тук за инфото кога чакаме Das EFX на наша земя, а щом грабнете билет, ви искаме обратно, за да ви кажем и за пред-партито, с което още тази седмица загряваме за концерта. Мястото е City Stage, входът – безплатен от 21:30 до 23:30 и 5лв след това, а зад пулта кръжат Skill и STARTERAs с точната хип-хоп миксология.
 • Иван Паскалев

  18 януари 2019

  В биографията му има научна работа, музикален клуб и видео-арт, с който сега гостува на 0GMS – галерия-шкаф с площта на няколко чекмеджета. Щом отворите вратичките, събуждате Прототип: технологичния метод на Иван за генериране на картини, които няма да съществуват без вашето участие. Всичко е в ръцете ви до 28 февруари във фоайето на СГХГ, където живее 0GMS, но първо го открийте – на 18 януари от 18:00.
 • Планът на София

  10 януари 2019

  Недомислиците са така големи, че е лесно да седиш безпомощен пред тях. Все пак обаче градът е в ръцете ни, затова включете се в обсъждане за нов градоустройствен план, а той е важен, защото контролира всичко от паркове до транспорт. Специалисти разказват повече и питат за мнението ви в София Тех Парк на 17 януари от 15:00 до 18:00. Работен ден е, но ще има и живо предаване от Визия за София във фейсбук.
 • Praktika: Душан Дракалски

  17 януари 2019

  Накратко му казват Дуле, а надълго – творчески директор на Ray Productions за цяла Европа. Ако това не ви говори достатъчно обаче, ето още: Дуле е рек-ламист и режисьор от 1997 насам, с опит в агенции като Saatchi & Saatchi и New Moment и като жури на фестове като Cannes Lions и Golden Drum. Иначе казано, изпускате доста, ако не минете да чуете безплатно размислите му за рекламата днес в Carrusel на 17 януари от 19:00.
 • 3500км по Апалачката пътека

  14 януари 2019

  След поредното си вълнуващо пътешествие из далечните земи, пътешественикът мечтател Петър Ванев отново е у дома и ще ни гостува в клуба на Пътешественика, за да ни разкаже за последното си зашеметяващо преживяване по Апалачката пътека на 14 януари от19:00 за 7.50лв от travellersclub.bg
 • Лешникотрошачката

  16 януари 2019

  Детската мечта за оживяващи играчки се изправя на пръсти под музиката на Чайковски и по стъпките на Питър Райт, за да доведе при нас Кралския балет. Под коледната елха малката Мари се радва на своя лешникотрошач, а изящното па-дьо-дьо на феята Драже и Принца е момент, който кара стените да изчезнат и куклите да се размърдат.Чакат ни на 16 януари от 19:00 в кината Арена Младост и Арена Запад.