• State of Mind

  9 март 2018

  Фотография, скулптура, инсталация, живопис и една малка джунгла порастват в Gallery 2.0 в 19:00 на 9 март. Поводът е проект на Бояна Джикова, поставящ 7 артисти (като Любомир Игнатов и София Грънчарова) пред задачата да илюстрират противоположни теми като детство-сексуалност и инстинтивно-рационално. Гледаме изложбата им до 19 март.

  Снимка: Йоан Гълъбов
 • Major Lasers

  6 март 2018

  Твърдотелни лазери и нелинейна оптика са двойки думи, от които губим фокус, но Skeptics in the Pub ни центрират в поредната среща на по бира и лесна наука на 6 март в Gramophone. От 18:00 д-р Божидар Орешков ни говори разбираемо за лазерите, които не са готини като в Междузвездни войни, но са важни за медицината и термоядрения синтез.
 • Легенда за красотата

  8 март 2018

  Истории от гръцката митология се пускат по леда на магичната Арена ди Верона във Венеция с движенията на топ фигуристи на фона на вечни оперни пиеси, изпълнени от Адреа Бочели. Докато стискаме палци да повторят шоуто на живо, за да сме там, поемаме към kinoarena.com за ексклузивните прожекции на мултижанровия спектакъл – на 8 и 10 март от 20:00 в зали Premium и Luxe (15лв).
 • Авангард

  7 март 2018

  Двама братя и техни приятели са изпратени на военна мисия срещу врага, но така и не обелват дума – това е комедийното шоу по идея на френския гуру на импро театъра Каспар Шелбред. Без звук в него играят Васил Бовянски, Живко Джуранов, Александър Митрев и Ивайло Рогозинов, а ние ги гледаме със смях на 7 март от 19:30 в Червената къща (срещу 15лв на event.gg). А, каним и гости от чужбина, стига да говорят езика на тялото.
 • Open mic в Габа

  5 март 2018

  Микрофонът на Шести септември 44 е отворен за всеки, който е достатъчно смел да остане там поне 8 минути и да разсмее останалите в бара. Ако след това изречение си казвате "о, никакъв проблем", запишете се във фейсбук събитието  или пък просто да отидете след 20:30, за да послушате. Току-виж другия път вие сте стендъп комика отсреща. 
 • Class

  4 март 2018

  Млада филмова звезда (Мила Люцканова) отива за уроци при най-добрия учител по актьорско майсторство в Ню Йорк (Юлиан Вергов), но никой от двамата не е подготвен за тази среща. Така звучи сценарият на пиесата Class, която мина набързо през Аполония и сега се играе в Театър 199 под режисурата на Владимир Пенев. Как се развиват нещата нататък вижте на 4 март от 15:00.
 • Да живее България!

  3 март 2018

  "Националният празник на българите не е за чужденците и циганите", казва един от героите в документалния филм на Адела Пеева, която три години снима отблизо млади патриоти. Дали и кога те прекрачват границата с национализма обаче, гледаме на 3 март от 17:00, когато всеки (срещу 7лв на касата) може да празнува в Дом на киното.
 • Banda Panda

  2 март 2018

  Йохана Богичевич и Душан Лилич са двамата в тази диджей банда с име на панда от съседен Белград, която върти местната електронна сцена от години с концептуалните си арт-музикални сетове. Слушаме ги и ги гледаме в ръцете и при нас в новото DOMA Art Events парти на 2 март от 22:00 в Tell Me срещу 7лв на входа.
 • Dayo

  1 март 2018

  Влизаме в новия месец през Леге 10 и не бавим личните си поздрави към момчетата за това, че Уил Смит не спира да пуска техните хип-хоп и джаз бийтове във влога си. Е, ние пък ги слушаме на живо от 22:00 и готвим 7лв за билет от Eventim.
 • Луис Басат

  28 февруари 2018

  Kак се строи една от най-значимите колекции за съвременно изкуство в света? Обяснява ни рекламистът, който я събира успоредно с наградите за кампаниите си, а лекцията му слушаме на 28 февруари от 18:00 в Експо Баня София (на Мария Луиза 16). На 1 март от 18:00 пък част от колекцията на Басат влиза за изложба в Националната галерия – изследваме я бавно и напоително до 9 април.
 • Beat.

  27 февруари 2018

  Кога скандалът у съседите, от който ни разделя само стена, се превръща и в наша отговорност? Това е въпросът, който задава инсталацията на барабаниста Максим Стоименов и софтуерния разработчик Перуна Керемедчиева, спечелили журито на Fine Acts Labs със своя удар по темата за домашното насилие. Учим се да обръщаме внимание на шума в Credo Bonum от 27 февруари (с откриване в 18:30) до 4 март.
 • 11:27

  26 февруари 2018

  Четирима актьори (Александър Евгениев, Елена Иванова,Славена Зайкова и Цветан Пейчев) и един режисьор (Елица Йовчева) сглобяват театрален експеримент върху авторски текстове, с който питат: "Къде съм между вярата, волята, вятъра, пошлото?". Отговор търсим с тях в Червената къща на 26 февруари от 19:30.
 • Winter Sale Bitaka

  25 февруари 2018

  Нови и употребявани дрехи, обувки, чанти и аксесоари се нареждат в това издание на Битака, който този път се разпъва на 25 февруари в Строежа. Насочваме се към Леге 10 за началото в 12:00 (последните покупки са в 19:00), а освен по щандовете да си открием съкровище, от клуба обещават и качествена музика, чаша чай или хубава наливна бира.
 • Съвременно изкуство

  24 февруари 2018

  Как артистите от днес вплитат религии, ритуали и етнография в изкуството си и как това взаимодействие се отразява на традициите – пази ли ги или ги деформира? Отговаря ни новата арт лекция в Дом на киното на 24 февруари от 14:00, когато до спецовете от ArtandCulture.today застава австрийската художничка (от България) Адриана Чернин, а ние сме отпред с билет за 6лв от сайта на киното.
 • The Comedian

  23 февруари 2018

  Клуб за джаз и стендъп е идея, за която веднага се изправяме на крака, а ако и вие сте така, насочете стъпала към Христо Белчев 8 на 23 февруари. В 19:00 там банда тайни смешни хора откриват The Comedian със сетове от камерната сцена, докато ние презареждаме facebook.com/TheComedianSofia, за да видим кога на нея стъпва джазът.
 • 45 градуса по Азарян

  22 февруари 2018

  Документални истории за Йордан Радичков + дълги и къси филми с негов или адаптиран сценарий от 20 февруари насам се събират в двуседмична панорама в Одеон и Дом на киното. Какво общо има Азарян ли? Именно той поставя множество негови пиеси и прави единствения си опит в киното като режисьор по романа на Радичков Всички и никой. Подробности гледаме в документалния филм на Лилия Абаджиева в Дом на киното на 22 февруари от 19:00, за който готвим по 5лв.
 • Botanical Bazaar #1: Cactus Euphorbia

  21 февруари 2018

  Cactus Lab тъкмо се нанесе в новия си офис/магазин/ателие на Евлоги и Христо Георгиеви 74, а момичетата зад бранда - Нуша и Биляна, вече задвижват следващата си идея: серия ботанически базари, които ще се случват точно там. Първият е на 21 февруари между 18:00 и 20:00, с акцент върху кактусите Euphorbia, които ще обсъждаме, опознаваме, купуваме и пресаждаме на място.
 • Skeptics in the Pub

  20 февруари 2018

  Кораб от лед как ви звучи? Катастрофа, да? Да избереш точния материал за проекта си – достатъчно здрав, лек, мек или друго, е трудна работа. Но пък и вълнуваща, а на 20 февруари в 20:00 в Gramophone ще стане още по-интересна с Наско Стаменов. Химик от Корпуса за бързо гърмене с участия по най-забавните научни фестове, той ни запознава с най-нетипичните
  и откачени сплави, които знае.
 • Ателиета

  19 февруари 2018

  Зад това име се разкрива изложба на трима автори: Красимир Карабаджаков ("едно от явленията в българската живопис") и неговите ученици Радоил Серафимов и Любен Малчев. Адресът е галерия Стубел (ул. Коста Лулчев 2В), а откриването - в 18:30 на 19 февруари.
 • Бонд. Джеймс Бонд

  18 февруари 2018

  56 години след първия Бонд филм Софийска филхармония се събира с екстра състав от четирима музиканти и шестима вокалисти, които да ни отвеят с могъществото на големите музикални удари на 007. Цялото инфо за концерта е тук, а накратко: зала България, 18 февруари, 19:00, 20-40лв.