• Посланикът

  4 октомври 2013

  Едно от многото лица на киното е провокацията. Вижте датската документална прожекция Посланикът в Червената къща (18:00; 4/6лв) и ще се убедите. Тежката мисия на филма е да разнищи разпределението на власт и капитали в Африка, извършвано на високо ниво с помощта на корумпирани европейски дипломати. Ха, Колумб!
 • В тялото на Аврора

  3 октомври 2013

  Ширещият се до 6 октомври скандинавски кинофестивал Северно сияние предлага причудливата визуално-фантастична прожекция В тялото на Аврора, където мъж ще броди из съзнанието на непозната жена в кома чрез науката невроинформатика. Доколко и как това ще рефлектира върху собственото му битие, вижте в Червената къща от 20:00, цената на билетите е 4/6лв.
 • Разговор със Спиноза

  2 октомври 2013

  За Разговор със Спиноза, втората книга на младия македонски писател Гоце Смилевски, казват, че е “постмодерен, сериозен, стратегически премислен и осъществен роман, рожба на фундаментална ерудиция”. Срещу скромната цена от 5лв ще се потопите в реконструираната биография на нидерландския философ Барух Спиноза.
 • Съюз на българските писатели

  1 октомври 2013

  Разполагате с предостатъчно време да разгледате изложбата в галерия-книжарница София Прес по случай 100 години Съюз на българските писатели. Докоснете се до живота и творчеството на творците от кръга Мисъл, Тодор Влайков, Алеко Константинов и още, и още знайни и незнайни творци.
 • София фото фест

  30 септември 2013

  В случай, че сте пропуснали находките на документалния София фото фест, можете за последно и поне мъничко да наваксате с Антонин Кратохвил от Чехия. Обективът му се е вторачил в развлекателната индустрия, но не по онзи захаросан начин, а съвсем искрено и психологически. Ще видите някои от музите на фотографа – Лив Тейлър, Дейвид Боуи, Уйлям Дефо, Жан Рено, Бернардо Бертолучи в УниКредит Студио.
 • Part of Heart

  29 септември 2013

  Есенната носталгия приижда отвсякъде така, както фестивалното време носи утеха за сетивата и духа. Поредното доказателство срещаме в седмицата между 29 септември и 6 октомври, в която ще се разположи първото издание на мултижанровия мини фест Part of Heart. Пригответе се за обилна и многолика програма с изцяло свободен вход, в чийто дом се превръща пространството на галерия Altronics Light & Suspacious.
 • Европейски ден на езиците

  28 септември 2013

  Обичам да готвя съвсем не е изтръгнато самопризнание, а мотото на Европейски ден на езиците, който тази година е с кулинарен привкус. След 11:00 в парка Заимов не само ще ухае апетитно, но ще се говорят и учат чужди езици, ще се пее и танцува до насита. Най-малките ще решават многоезична вкусословица, а традиционният Панаир на езиците също ще ни радва цял ден.
 • Metallica Through The Never

  27 септември 2013

  Дълго бленуваното кино- и музикално събитие Metallica Through The Never засега акостира единствено в Cinema City IMAX. Място за тревоги няма, защото идната седмица то ще обиколи и останалите 3D салони за всеобща радост, но пък препоръчително е да побързате с билетите.
 • Отело

  26 септември 2013

  Британският кралски театър отново ни кани да гледаме постановка в киносалона на Cinema City (20:50, 12/15лв). Този път изборът пада върху пословичния със своята ревност Шекспиров Отело. За сюжета едва ли бихме могли да кажем повече, отколкото вече знаете. Изненадата обаче идва от интерпретацията.
 • Вълшебната флейта

  25 септември 2013

  Приказката за вълшебната флейта, адаптация по операта на Моцарт, е новата красота, с която от издателство Ентусиаст ще зарадва малчуганите и техните родители. Илюстрациите са дело на Пенко Гелев (когото неотдавна имахме удоволствието да ви представим), луксозната книга е придружена от CD, а Моцартовата класика, знаете, повдига вечните въпроси за любовта, живота и смъртта. Ще намерите в книжарниците срещу 40лв.
 • Разпиляната България

  24 септември 2013

  Ровенето по битаци, антиквариати и не един и два частни архива, обикновено бива интересно и изпълнено с находки. Доказателство е изложбата Разпиляната България, показваща фотографии от началото на 19 до края на 20 век, намерени именно на такива места и донякъде – спасени от унищожение. Образът на отминалите времена е във PhotoSynthesis, до 6 октомври.
 • Най-добрата оферта

  23 септември 2013

  Във всеки фалшификат има и една доза истина. Фалшификаторът е преди всичко човек, а хората не могат да надмогнат желанието си да оставят нещо от себе си на света. Дали този принцип важи и за любовта обаче? Ако ви интригува, вижте в Най-добрата оферта в Cinema City Paradise от 21:00.
 • Благотворителен базар

  22 септември 2013

  Придобиването на вещи обикновено носи егоистично удоволствие, но точно в този ден, то става добродетелно. В бар Оранжево небето, под Моста на влюбените, ще ви очакват дрехи, бижута и аксесоари, а средствата от продажбата им се даряват за добрите дела на I Can Too. От 11:00 до 17:00 имате време да откриете подхождащата ви придобивка.
 • Живо наследство

  21 септември 2013

  Тази събота ще се поклоним доземи на миналото, припомняйки си традиции, занаяти и обичаи, които малко от нас в действителност познават. Кукерски маски, цигански танци, приготвяне на галушки, плетене на дантела и майсторене на кукли от царевица са някои от приятно-отживелите неща, които ще можем да опитаме по време на фестивала Живо наследство на лятната сцена на Борисова градина в 12:00.
 • Парти

  20 септември 2013

  Нощта на музеите и галериите в Пловдив вече наднича иззад ъгъла – стартът й е близко, локацията също. Официалното начало бива поставено от няколко скъпи гости – LEFTO, Ossie и нашите другари Sirius&Methodikal (Stage 51, бул. Христо Ботев 51-53). Началото е след полунощ, входът – свободен.
 • Плаващите чавки

  19 септември 2013

  Първото издание на Флан О’Брайън на родна земя датира от 2008, така че препоръчваме Плаващите чавки на колекционерските души. Струва си да приютите в библиотеките си причисления към “светата троица” на ирландската литература писател, който дели почетното звание с Джеймс Джойс и Самюел Бекет. Очаква ви смесица от фарс, сатира, митология и абсурдизъм, а издателството е Фама.
 • Вело кухни с вкус на паприка

  18 септември 2013

  Европейската седмица на мобилността (16-22 септември) ни предлага едночасова дискусия-презентация с апетитното заглавие Вело кухни с вкус на паприка. От лекторите Ана и Бенита ще почерпим опита на Будапеща в насърчаването на вело-транспорта и устойчивите практики за градска мобилност. Началото е в 18:00, парк Заимов.
 • Bonobo Live Band

  17 септември 2013

  Топло и с нескрит възторг посрещаме Bonobo Live Band, гарнирани с доза Wolf + Lamb и Kutmah, за което са виновни ReelFeel Open Air, с приятелската подкрепа на ирландското уиски Bushmills. Мястото е зад митница София, складове Деспред, където, по думите на чудесния Саймън Грийн, ще очакваме голям вайб. Напомняме ви, побързайте с билетите (35/40лв).
 • Анна Каренина

  16 септември 2013

  Класическо удоволствие в лицето на екранизираната Анна Каренина ще срещнем в Дом на киното по пладне, 12:00. Рисковано е заснемането на чудовищен роман като този на Толстой, защото се развива консерватизъм по отношение на сюжета, но доколко Кийра Найтли се е справила със задачата да бъде Анна, оставяме на вашата собствена преценка.
 • Изложба на българския комикс

  15 септември 2013

  Художниците зад проект Дъга се обединяват за Първа национална изложба на българския комикс. Имате време да се насладите на над 100 автори от всички поколения илюстратори и на великолепните им близо 600 пана до 25 септември, а мястото е официалната галерия на СБХ.