• Градски селектори

  8 февруари 2019

  Радарът ни засича нова парти серия с потенциал: City Stage пускат зад пулта си познати и непознати селектори, които да дирижират дансинга според любимата си музика. Така на 8 февруари танцуваме с рок-пънк-фънк-хип-хоп микса на Георги Згуров-Гурко (от Анимационерите) и Краси Москов. Началото е в 22:30, входът става 5лв след 23:30.
 • Перспектива: Владислав Георгиев & Огнян Бекяров

  7 февруари 2019

  С общо 40 години опит в рекламата и маркетинга Владислав и Огнян сервират двойна доза мнение по въпроси, които ни вълнуват и без да сме в същия бизнес. На събитието им, част от програмата Praktika на The Smarts, говорят например за дигитализацията, изкуствения интелект, инфлуенсърството и "триумфа на несъдържанието" днес – от 19:00 на 7 февруари безплатно в Gramophone.
 • Прея

  6 февруари 2019

  През 2019 Прея обещава албум, за който чакането да си е заслужавало. Дали ще изпълни нещо от него, не се знае, но на 6 февруари тя се качва на сцената на Kick's заедно с Евден Димитров (бас), Волен Милчев (беквокали), Trombobby (тромбон и контролер) и Радо Казасов (барабани). Започват в 20:30, входът за нас е безплатен.
 • Време и стил

  5 февруари 2019

  "Модата признава и веднага след това отрича", обобщава Мариела Гемишева – изтъкнат дизайнер, преподавател в НХА и многостранен артист с афинитет към провокацията. В 192-те страници на книгата си Време и стил тя събира есенцията на модата като социокултурен феномен през целия 20 век, а на премиерата на 5 февруари в 18:00 в галерия Структура ще има и музика, и пърформанс, и думи от Мария Василева и Кремена Димитрова.
 • Ехо от БанскоФилмФест 2018

  4 февруари 2019

  В отминалото 18-о издание на феста участваха над 120 филма от 35 държави. Традиционната панорама Ехо от БанскоФилмФест сега носи към София наградените филми - или най-доброто от световното планинарско и екстремно кино. Гледаме 13 филма за 4 дни - от 4 до 7 февруари - в Полския институт, а цялата програма и билетите са тук.
 • Кино в неделя

  3 февруари 2019

  Ветерани като Пиер Ришар и Джейн Фонда са част от комбината в А защо да не живеем заедно? – интелигентна драма с щипка комедия, в която група застаряващи приятели, пренебрегнати от децата си, се събират в общ дом, вместо да се затворят в старчески. Филмът е част от кино неделите в Кино Култура – гледаме го на три екрана с чаша вино, включена в паса за 12лв от ticketportal.bg, на 3 февруари от 18:00.
 • Не ме докосвай

  2 февруари 2019

  Със Златна мечка от Берлинале първият игрален филм на румънката Адина Пинтилие, опитна в експерименталното кино, идва официално в арт кината ни (заедно с нея самата на 2 февруари от 17:00 в Дом на киното и от 20:00 в G-8). В това откровено изследване на интимността голотата е постоянна, необходима и невинаги привлекателна, но не цели да шокира, а да предизвика представите за красиво и да търси комфорта със собственото тяло и тези на другите.
 • Боряна Венциславова

  1 февруари 2019

  Между София и Виена тя говори с изкуство за голямата промяна, а сега в СГХГ гледаме Истински игри: видеоарт с хора, съсредоточени в преструвки, докато наоколо фунийки и ластици канят и нас да се включим. Темата е порастването и смисълът на игрите – чуйте Боряна и куратора Вера Млечевска (преди тя да замине към Венеция за българското участие на биеналето) на 1 февруари от 17:00.
 • Нощ на идеите

  31 януари 2019

  Случва се паралелно в 50+ държави, а тази година у нас теми са Космосът, климатичните промени и кръговата икономика. Обсъждаме ги например с френски депутат, експерт климатолог и трима космонавти, а наред с това гледаме филми, изложби и още. Програмата и безплатното записване са на сайта на Френския институт, където Нощта пада още в 15:30 на 31 януари.
 • Women & Leadership

  30 януари 2019

  Само 5.2% от високите постове в 500-те най-големи световни корпорации са заети от жени. Ето защо ще е ценно да чуем как се става лидер в гигантска компания като SAP (от Румяна Тренчева) и как се основава и движи рекламна агенция като The Smarts (от Гергана Иванова). Двете водят поредната безплатна #Talks среща под шапката на форума See It Be It на 30 януари от 18:30 в cosmos coworking camp.
 • Честита съпруга

  29 януари 2019

  "Има и сълза, и смях, но ще пуснете една сълза повече, отколкото ще се смеете", казва Елин Рахнев за спектакъла, донесъл Пегас за драматургия на Петър Влайков. Честита съпруга е история за неотменното присъствие на лъжата в ежедневието ни, а Стефан Денолюбов и Николета Малчева идват чак от Хасково, за да ни я разкажат от сцената на Народния театър на 29 януари от 19:30.
 • Малки филми

  28 януари 2019

  Миг преди ефир, звукооператорът киха върху ризата на водещия – малък инцидент, който може да му коства работата в предаването. Такъв е сценарият на Извинявайте на Оля Желева, базиран на разказ от Чехов и вече минал през Златна роза, преди да дойде в бар Петък на 28 януари. Гледаме го за без пари след 20:00 в компанията на още няколко свежи (и все така драматични) български късометражки.
 • Турнир по джаги

  27 януари 2019

  Нови топчета и още две маси за игра пристигат в бар Петък, за да поемат турнира по джаги за любители на 27 януари. Ако ви сърбят ръцете да се пробвате, намерете другар и давайте към бара за записването в същия ден от 17:30. Входът за двама ви е общо 10лв, квалификациите започват в 19:00, а след елиминациите има и награди за трите топ отбора.
 • Никълъс Макартър

  26 януари 2019

  © Hip Hip Library

  Над месец на Сердика 30 този английски художник е отворил целия си процес: в Hip Hip Library тече резиденция, която ни кани да гледаме през витрините огромните му пана и малките намачкани опити. Вече е готов да разкаже какво всъщност става, така че на 26 януари от 16:00 отиваме, за да видим финалната инсталация от звук, изрезки и светлини и да опитаме мистериозния му драконов чай.
 • CreativeMornings

  25 януари 2019

  илюстрация Шарлот Дюмортие

  Реално, сюрреално и виртуално. По какъв начин технологичната рамка променя дискусията за ролята на твореца днес? В презентацията си Момчил Алексиев разказва за връзката между тези три термина, как можем да говорим за виртуалното тук и сега и показва примери от практиката си в сферата на киното, театъра и образованието - на 25 януари от 08:30 на креативната закуска в Генератор. Входът е свободен срещу регистрация на creativemornings.com.
 • Sofia Game Jam Week

  22 януари 2019

  Между 25 и 27 януари 600+ локации по света събират млади таланти, които да създадат нова видеоигра само за 48 часа. Ако офертата ви е по мярка, четете всичко за хакатона (и за кариерния панаир през седмицата) на sofiagamejam.com. Иначе и ние се строяваме за дните 21-24 януари, когато във Френския, Полския и Гьоте-институт влизат серия безплатни лекции на големи риби в гейминга, анимацията, спец ефектите и музиката.
 • Олаф Николай

  24 януари 2019

  В галерия Структура в момента камък, стъкло и принт разказват история за връзката между природа и изкуство. Пак по тази тема идва немският артист Олаф Николай със своя аудио пърформанс, в който звуци от протести се сливат с други шумове. На 24 януари от 18:00 слушаме него и цигуларката Биляна Вучкова, която му гостува, преди във втората част самата тя да изпълни музикално-сетивен соло пърформанс.
 • В/ХОД А

  23 януари 2019

  Познаваме ли собствените си съседи, питат риторично майсторите на документалния театър Vox Populi и В/ХОД, за да подскажат откъде идват репликите в следващите им 8 вербатим стендъп спектакъла. Започват с В/ХОД А на 23 януари от 19:00 в Петък, когато Весела Бабинова и Владимир Зомбори рецитират "гласове от тълпата, които имат какво да кажат", режисирани от Неда Соколовска.
 • Чети така, както ти харесва

  21 януари 2019

  Ако обичате да поглъща книгите с ушите си, тази изложба ви е по мярка. В галерия Credo Bonum слагаме слушалките за инсталацията Чети така, както ти харесва - представяне на българската версия на Storytel, платформа за аудиокниги. Там е до 23 януари.
 • Михаил Баришников

  20 януари 2019

  Наричат го един от най-великите балетисти изобщо, затова е огромно събитие, че гледаме и тук Бродски/Баришников: соло спектакъл между танц и театър. Историята за близкия му приятел Йосиф Бродски е изкарана от сърцето и протича като ток през тялото на сцената – на 19 и 20 януари от 19:30 в Софийска опера и балет, останали са билети от 180-220лв.