• Живо наследство

  21 септември 2013

  Тази събота ще се поклоним доземи на миналото, припомняйки си традиции, занаяти и обичаи, които малко от нас в действителност познават. Кукерски маски, цигански танци, приготвяне на галушки, плетене на дантела и майсторене на кукли от царевица са някои от приятно-отживелите неща, които ще можем да опитаме по време на фестивала Живо наследство на лятната сцена на Борисова градина в 12:00.
 • Парти

  20 септември 2013

  Нощта на музеите и галериите в Пловдив вече наднича иззад ъгъла – стартът й е близко, локацията също. Официалното начало бива поставено от няколко скъпи гости – LEFTO, Ossie и нашите другари Sirius&Methodikal (Stage 51, бул. Христо Ботев 51-53). Началото е след полунощ, входът – свободен.
 • Плаващите чавки

  19 септември 2013

  Първото издание на Флан О’Брайън на родна земя датира от 2008, така че препоръчваме Плаващите чавки на колекционерските души. Струва си да приютите в библиотеките си причисления към “светата троица” на ирландската литература писател, който дели почетното звание с Джеймс Джойс и Самюел Бекет. Очаква ви смесица от фарс, сатира, митология и абсурдизъм, а издателството е Фама.
 • Вело кухни с вкус на паприка

  18 септември 2013

  Европейската седмица на мобилността (16-22 септември) ни предлага едночасова дискусия-презентация с апетитното заглавие Вело кухни с вкус на паприка. От лекторите Ана и Бенита ще почерпим опита на Будапеща в насърчаването на вело-транспорта и устойчивите практики за градска мобилност. Началото е в 18:00, парк Заимов.
 • Bonobo Live Band

  17 септември 2013

  Топло и с нескрит възторг посрещаме Bonobo Live Band, гарнирани с доза Wolf + Lamb и Kutmah, за което са виновни ReelFeel Open Air, с приятелската подкрепа на ирландското уиски Bushmills. Мястото е зад митница София, складове Деспред, където, по думите на чудесния Саймън Грийн, ще очакваме голям вайб. Напомняме ви, побързайте с билетите (35/40лв).
 • Анна Каренина

  16 септември 2013

  Класическо удоволствие в лицето на екранизираната Анна Каренина ще срещнем в Дом на киното по пладне, 12:00. Рисковано е заснемането на чудовищен роман като този на Толстой, защото се развива консерватизъм по отношение на сюжета, но доколко Кийра Найтли се е справила със задачата да бъде Анна, оставяме на вашата собствена преценка.
 • Изложба на българския комикс

  15 септември 2013

  Художниците зад проект Дъга се обединяват за Първа национална изложба на българския комикс. Имате време да се насладите на над 100 автори от всички поколения илюстратори и на великолепните им близо 600 пана до 25 септември, а мястото е официалната галерия на СБХ.
 • Нощ на театрите

  14 септември 2013

  Нощем всички котки са сиви, твърди уверено Ал. Дюма, а ние ще проверим дали е така във вечерния (су)мрак, когато празнично ще се случи първата Нощ на театрите у нас. Обилната програма ще се разположи из цялото денонощие, а детайли за постановки и локации потърсете на тук.
 • Парти Петък 13

  13 септември 2013

  NE Fest само звучи отрицателно, но всъщност дава зелена светлина на всевъзможни алтернативни форми на изкуството, за което са се погрижили млади, ентусиазирани артисти. Ако сте пропуснали същинската му програма, можете поне да се сбогувате с тазгодишното издание на бурно Парти Петък 13 в Neu Berlin, където ще се слеете с участниците и гостите на фестивала. Началото е в 21:00.
 • Take The Crown

  12 септември 2013

  Позволете на Роби Уилямс да ви забавлява със своето най-ексцентрично, пръскащо се по шевовете от хитове турне Take The Crown, макар не на живо. Кино Арена ще опита да ви пренесе на стадиона в Талин с HD картина и подобаващ surround sound от 20:00. За закъснелите ще има повторение на 14 септември.
 • Завръщане във Вавилон

  11 септември 2013

  Сигурни сме, че разпознавате в името на Скот Фицджералд световноизвестен майстор новелист. Истината е че приживе, великият американски писател е бил царят на краткия разказ. Завръщане във Вавилон е една от най-прекрасните му кратки истории и име на сборник, който все още можете да намерите в книжарниците срещу 11лв.
 • DA Fest

  10 септември 2013

  Галерия Академия, ателиетата и дворното пространство на Националната художествена академия (ул. Шипка 1) отново приютяват богатата програма на DA Fest. Съвременни артистични изследвания, технологии и практики в дигиталните изкуства, прожекции, уъркшопи, музика и в крайна сметка – купон, ви очакват до 14 септември.
 • Илюзии

  9 септември 2013

  Първата за сезона театрална премиера в Сфумато носи етикета комедия, но лесно би могла да кривне отвъд определенията, препускайки през мелодрама, гротеска, фарс, пародия, дори трагедия. Илюзии на младия режисьор Младен Алексиев вижте от 19:00 и бъдете нащрек – не всичко е така, както изглежда.
 • US Open

  8 септември 2013

  "Самтаймс уин, самтаймс люн", казва нашата спортна легенда Христо Стоичков и е напълно прав – и на най-добрите понякога се случва да загубят. А кой има шанса да спечели поредното издание на US Open вижте по EuroSport. Полуфиналите при мъжете са от 18:45, а при жените – от 22:30.
 • Въздухария

  7 септември 2013

  Начални стъпки в летенето можете да направите по време на Въздухария – фестивалът на свободния полет в местността Паниците (близо до Калофер). Който носи заешко сърце обаче, нека остане на земята. Фолклорна музика, електро пънк, диджеи и различни работилници ще ви развличат, здраво стъпили на двата си крака и чак до края на уикенда.
 • Да ни е честит празникът!

  6 септември 2013

  Първият опит Източна Румелия и Княжество България да бъдат съединени е направен още през 1880. По онова време обстановката на Балканите била размирно-благоприятна, а премиер във Великобритания – Уилям Гладстоун. От него се предполагала подкрепа, а от Османската империя – битки с Гърция и Черна гора. Е, Гладстон се противопоставил, а война така и не избухнала. Но винаги има втори път. Нека празникът ни е честит!
 • ПАРКирай се на зелено

  5 септември 2013

  ПАРКирай се на зелено в Южния парк – този път зелената зона на Пощенска банка (търсете я на голямата поляна откъм бул. Гоце Делчев) е домакин на турнир по табла. Това е третият и последен турнир от поредицата, затова не го пропускайте – за победителите има награди. И през септември в зоната можете да послушате приказки в детската читалня, да завоювате територии в турнира по Катан или да се включите в творческа работилница по ваш вкус. Пълна програма е тук.
 • Вълче време

  4 септември 2013

  ФСБ – флагманите на прог рока у нас, трябваше да свирят на Античния театър в Пловдив на 4 септември вечерта... но в последния момент концертът бе изместен за ден по-късно, а ние бързаме да ви предупредим за промяната. Въпреки всичко, струва си да не пропускате – селекцията класически и по-нови парчета са опаковани в спектакъла Вълче време, чуден е.
 • Остава на 21

  3 септември 2013

  Как лети времето, а? Сякаш вчера слушахме за първи път дебютния сингъл на Остава Поля от слънчогледи, а днес групата вече празнува 21 години история. Ще отбележат събитието подобаващо – с голям концерт в Маймунарника, с хитове на живо, гости (Насо от Babyface Clan, Гурко от Анимационерите и Иво от Gravity Co.) и подгряващ диджей сет от Bel.
 • Олег Денисенко

  2 септември 2013

  Неслучайно изложбата на украинеца Олег Денисенко е подредена в Етнографския музей при БАН (на площад Александър I 1). В неговите чернобели графики се преплитат славянските митове, украинската (и общоевропейска) история и съвременното изкуство. Препоръчваме ви я горещо.