• Стефан Вълдобрев

  11 май 2018

  В редовната компания на Обичайните заподозрени Стефан Вълдобрев качва на огромна сцена всичко от Обичам те, мила до По-полека, за да побере някак си в Зала 1 на НДК поне три поколения фенове. На 11 май в 20:00 хлапетата до 7 години влизат без пари, а подрастващите до 14 минават с 30% отстъпка от цената за големите – 30-60лв от eventim.bg.
 • Капка Кънева

  10 май 2018

  Ако сте мяркали и една от книжните корици, по които е работила, знаете какъв майстор е в боравенето с различни материали – от сноп конци до непокорната хартия, в ръцете ѝ всичко приема нова форма и смисъл. В галерия Ракурси сега под името Облак, сянка се подреждат невъзможно добрите ѝ хартиени пластики. Минаваме да докоснем с очи фините работи в изложбата още на откриването на 10 май от 18:30, преди на следващия ден в Сфумато да вземем в ръце Остайница на Рене Карабаш, също с лице от Капка.
 • Денят на Европа

  9 май 2018

  3D мапингът върху Двореца преди година беше еха, а на този 9 май авторите му MP Studio готвят за празника нов, още по-голям светлинно-звуков спектакъл една крачка встрани – на площад Независимост. Върху фасадата на Министерски съвет шоуто ще разпъва темата за европейското културно наследство с начало в 21:30, три повторения за закъснелите и стрийминг на europarl.bg за възпрепятстваните.
 • Модели градски транспорт

  8 май 2018

  Ако в номер 72 понякога ви отеснява, почакайте да го видите в мащаб 1:43. От автобуси Икарус през тролейбуси ЗИУ до трамваите София и още куп ръчно правени модели на настоящи или позабравени ретро превозни средства паркират в Gifted за изложба в 19:00 на 8 май. Но не тичайте след рейса – там ще са чак до 22-ри.
 • Силата на социалния плакат

  7 май 2018

  Слушаме гласа на социалния плакат в изложба, която нарежда наградени работи от досегашните издания на най-авторитетното триенале в Монс, Белгия, както и от това на сценичния плакат в София. По стените на Азарян виждаме както световни имена като Ален ле Кернек, Лекс Древински, Уве Льош, така и следата на актуални артисти като Кирил Златков, Люба Томова, Анна Симеонова и Ненко Атанасов, които сверяват часовника ни с посоките и посланията на плаката днес. Гледаме до 30 май във фоайето на театъра.
 • Sofia Vinyl Bazaar

  6 май 2018

  Георгьовденският базар за грамофонни плочи във Vintage Stereo ни посреща с всичко от Заблеяло ми агънце до Lamb of God – или от А до Я в жанровете, които се завъртат по винила от 11:00 на 6 май.
 • Работно време

  5 май 2018

  Камен Донев докарва Работно време от Пловдив на сцената на Българска армия, за да отвори дома на Стефчето и Венко за една дузина особняци, които да съсипят вечерта им с куп непредвидени и комични ситуации. Тъст и тъща с нотариален акт за двойно гробно място, луд съсед и малтретирана съпруга от италиански произход са само началото на серията странни събития, които ни очакват на 5 май от 19:00.
 • Без Изход

  4 май 2018

  Актьорите Радослав Владимиров, Мартина Кръстева и Надя Керанова (всички с номинации за Икар за дебют) са непознати, които попадат в ада, а докато всеки се опитва да се измъкне, постепенно в него проличават пороците зад страшната присъда. "Без изход е провокация за търсене на целите и пътя към тях", дава насоки режисьорът Дарий Чавдаров, който стъпва на пиесата  При закрити врата на Жан-Пол Сартр, за да развие постановката си. Гледаме я в Червената къща на 4 май от 19:30 с билет за 10/12лв от касата.
 • Boy's Don't Cryo

  1 май 2018

  снимка Quinn Dombrowski

  Момчетата от Бакунин в Санкт Петербург и познатите ни Бял Щърк сътвориха пилзнер с 4.2% алкохол, в който принос за мекия вкус имат сортовете хмел Citra и Simcoe Cryo. Не че ще ги запомним, но от там (и от първия сингъл на The Cure) идва името върху етикета – Boy's Don't Cryo, а поводът да надигнем халба в името на добрата съвместна работа е Денят на труда. Нареждаме се на бара още от 16:00 на 1 май във Vitamin B.
 • Въпреки бурите

  3 май 2018

  За четвъртата си стихосбирка (от Жанет 45) Росен Карамфилов казва, че е "любовна книга", въпреки лошото време, в което губи свой приятел – художника Борис Валентинов. Негови работи обаче застават на корицата и между стиховете (с редактор Елин Рахнев), които слушаме на представянето в Столична библиотека на 3 май от 18:30.
 • Март

  2 май 2018

  След Януари и Февруари Ованес Торосян съвсем логично продължава серията с Март - този път по текст на номинирания за Оскар руски драматург Пьотр Гладилин. Историята среща мъж и жена, които по стечение на обстоятелствата попадат в необичайна ситуация, чийто изход е препречен от обрати и лутания между живот и смърт, любов и вътрешни демони. Запазваме място на касата или сайта на Театър Открита сцена за 2 май от 19:30.
 • Историята на вчерашния ден

  30 април 2018

  Между стени, завеси и тапети шестима артисти мечтаят в пространството с несигурни намерения и временни решения. Колко често се чувстваме самотни в присъствието на околните - пита ни Галина Борисова с последното представление от програмата на Антистатик на 30 април от 20:30 в Галерия Етюд. Билети грабваме за 8лв от Билетен център НДК или даваме 12 на място.
 • Парти с шапки

  29 април 2018

  Ягодов тремор, хапки Овчи поглед и още храна от Света на диска по рецепти, "тествани върху хора, които са живи" пробваме в Каркасон (Гладстон 30) на 29 април от 16:00 до 20:00. 15лв и запис във фейсбук ни вкарват в Тери Пратчет партито, където ни чакат също тематични настолни игри (като Анкх и Вещици), конкурс за най-откачена шапка (какъвто е дрескодът) и куиз с книжни цитати.
 • Към звездите

  28 април 2018

  Космосът е на разходка разстояние, честито! На 28 април Обсерваторията на СУ в Борисовата става на 120 и празнува с широко отворени врати, които между 16:00 и 22:00 прекрачваме без пари, за да надничаме към Слънцето и Луната през про телескопи. Ако пък ви се взира в дълбоката наука, питайте за лекциите, които вървят през целия ден.
 • Sofia Underground

  27 април 2018

  Ако ви е интересно как се документира пърформанс изкуство, за да остане за бъдещето, вижте 27-те "консервирани" арт проекта (от публични акции през интерактивни сеанси до хореография) в изложбата what now/now what от новия Sofia Underground. Фестивалът е в САМСИ от 26 до 29 април и пълни четири дни с пърформанси от вси страни и музика по графика на sofiaunderground.com.
 • Future shorts

  25 април 2018

  Среща с духа на Ленин, пътуване в спомените с баба, разговор за поколенията с майка и дъщеря, завъртане с полюсите на любовта и проблемът да искаш да бъдеш, вместо да си – това са историите в петте филма от пролетната колекция на лондонската програма Future Shorts, които вече обикалят екраните по света. Спирка София е на 25 април в Дом на киното от 20:05, а билетите вървят по 7лв на касата и от domnakinoto.com.
 • Яна Лозева

  26 април 2018

  Когато не снима за театъра, най-силен магнит за обектива ѝ са хората (често случайни не-познати) и тяхната ранимост. Този е фокусът и в третата солова изложба на Яна – Ела при мен, която тъкмо стъпи в УниКредит Студио на пл. Света Неделя 7, за да остане там до 19 май като част от програмата на фестивала Фотофабрика.
 • Няма глупави въпроси

  24 април 2018

  Ratio се влива в STEM Discovery Week (евро инициатива за популяризиране на точните науки) с двучасов разговор в Gramophone, който сами насочваме, накъдето ни вълнува. Имунолог, паразитолог и спец по Космоса, завършил програма на НАСА, чакат въпросите ни в сферите си (+ биология, химия и физика) в събитието във фейсбук, на които отговарят след 20:00 на 24 април.
 • Етгар Керет: По действителен случай

  23 април 2018

  В биографичния филм на Стефан Каас и Рутгер Лем, животът на израелския писател заприличва много на неговите текстове – смес от измислици и факти, в която най-важно от всичко остава да разказваш добре историите си. Гледаме го в поредния ден на фестивала Master of Art - 23 април, от 18:30 в Cine Grand Park Center.
 • Книги за смет

  22 април 2018

  Смачкваме ненужната пластмаса в найлонов плик и следваме навалицата към Паметника на съветската армия на 22 април в 10:00, за да обърнем PVC-то в литература. Курсът е килограм за том, но няма да ви върнат и с повече неразградим отпадък, само дето максималната награда е 2 книги – е, истинският приз така или иначе е чистотата, която подаряваме на планетата.