• Peeping Toms and Jerries

  31 май 2018

  След като през 2016 ни показа градските места на удоволствието с инсталация за проекта Мултиполис на the fridge, сега артистът Павел Найденов любопитства над нещата, към които надничаме. И представя жадните ни погледи като линии на желанието в изложбата си за Sofia Pride, която е на Паренсов 6Б до 10 юни.
 • Базар на книгата

  30 май 2018

  Над 100 издателства и търговци влизат в шатрите на пролетния книжен базар, който, вместо НДК, пълни парка отпред до 3 юни. Премиери на книги, четения и срещи с автори допълват изложението с програма на откритата сцена между 10:00 и 20:00 (на 3 юни до 19:00), а инфо за всичко специално търсете във фейсбук по издателства. И нека не вали.
 • World Domination, Volume 1: Furie

  29 май 2018

  Представяте ли си как с телефона си изпращате Тръмп или Путин на заточение в Космоса? Срещу 12лв на 29 май от 19:00 в Червената къща това е възможен сценарий – с приложението Tinmendo (което първо сваляме безплатно) гласуваме на живо какво да се случи на сцената, където холандското трио Tin Men and the Telephone изнася интерактивен концерт-спектакъл с намигване към популизма и фалшивите новини.
 • World Of Co Open Studio Day

  28 май 2018

  World of Co отваря вратите на резиденцията си за разходка с артистите, които са настанили изкуството си под покрива им за месец. Престъпваме прага на 28 май в 18:00 и напускаме в 22:00, след като опознаем от-до с арт проектите под акомпанимента на диджей Smyah.

  Снимка: Adam Riches
 • Графити азбука от А до Я

  27 май 2018

  Wuper от Сърбия, Ettoja от Литва, Bilos от Гърция и още райтъри и крюта от онази част на Европа, която познава кирилицата от първо лице (и даже я ползва в изкуството си) се събират с наши графитаджии за общо експо в Gifted. Куратор е Алекси Иванов, арт формите са асорти (но задължително изобразяващи някоя наша буква), а откриването, разбира се, е на 24 май в 19:00. Ако изпуснете, изложбата остава там до 5 юни.
 • Mind Against

  26 май 2018

  Седмица преди да закрие сезона в града и да отпраши към морето, Ялта вдига IDM/хаус/техно купон с италианците Алесандро и Федерико Фонини на 26 май от 23:59, в който влизаме с 20лв на входа.
 • По гръбнака

  25 май 2018

  След Жената и мъжете, които бях Димана Йорданова издава с Жанет 45 и втората си стихосбирка, която ни пуска ток по гръбнака в Терминал 1 на 25 май от 19:30. Думи за нея слушаме от Димитър Стоянович, Стефан Денолюбов, Любен Дилов-син и Елин Рахнев, а под тях ляга и плейлист с музиката, на която е писан всеки един ред.
 • Литературна разходка

  24 май 2018

  14 уникални букви от кирилицата стават основа на 12 пейки, които се сгушват в града с проекта Скритите букви, за да можем да търсим и намираме съкровищата на езика ни навсякъде около нас. Какви са те, показва ни с ърбън сафари на 24 май от 12:00 писателят Александър Шпатов, с когото обикаляме из литературата и нейните топ места в София – от Арменското кафене и легендарната сладкарница Цар Освободител през историята на убитите софийски книжари, книжарницата на Тодор Чипев, чуждестранните писатели в София и съвременните форми на представяне на литература в града. Начална точка на разходката е Музеят за история на София, а краят може и да се отложи, след като веднъж разпалим любопитството в себе си.
 • Equality Run

  19 май 2018

  Знаете ли, че 33 милиона души днес живеят с ХИВ? Ако числото ви удря в стомаха, излезте на 19 май от 11:00 в парка Заимов, за да изтичате 3 километра в посока срещу проблема (след регистрация в събитието Equality Run във фейсбук). Отсечката е част от спортната програма на Sofia Pride, а ако ви се струва лесно, има и уловка – бягането е по двойки и до финиша сме вързани за партньора си. С други думи – избирайте мъдро.
 • Актьори срещу поети

  22 май 2018

  Смъртоносната битка, в която лъсват разликите между авторско четене на поезия и актьорското ѝ изпълнение, заема голямата сцена в Сфумато последно за сезона. И с по-голям мащаб – на 22 май от 19:00 на арената излизат по осем бойци от отбор, а последната дума за победителя в дуелите отново има публиката, която си плаща за честта с 14лв за билет.
 • За Димитър Воев

  21 май 2018

  снимка Калин Руйчев

  От 1992 не може да празнува рожден ден на 21 май, но приятелите и феновете на Димитър Воев продължават да го честват на тази дата. Програмата за 2018 е акустичен сет на Васо Гюров и Кристина от Ревю, поезия от Стефан Иванов и Калоян Праматаров и купища спомени в Grindhouse Skateboard Club от 18:00. Или план Б: сет с музиката на Нова генерация и лайвове на бандите Лоши петли и 200 аутиста в Строежа от 22:00.
 • Албена Лимони & Костадин Кокаланов

  23 май 2018

  Тя рисува велико, той е факир на краснописа, а наскоро талантите им се сляха в едно за Митически песни. Българско народно творчество, издадена от Ерове. Ако я искате и нямате, бройки ще продават в галерия Интро, където в 18:30 на 23 май двамата редят самодивско-змейска изложба с нови илюстрации и калиграфии + бързи скици и видео от процеса на работа по книгата (до 27 май).
 • World Class Cocktail Week

  20 май 2018

  Седемдневният гастрол на класни алкохолни марки и някои от посланиците им из шепа от по-добрите ни барове почти изтече и, ако още не сте се влели в него, 20 май е добър ден (и последният ви шанс) да го направите. След 17:00 величествената гледка от върха на Sense ще върви с уау гарнитура: мистериозна изложба и ексклузивно коктейл меню, миксирано с водката Cîroc. По-добри неделни планове? Надали.
 • Italian Wonderbrass

  18 май 2018

  През 2006 Джулиано, Омар, Хорхе, Габриеле и Хавиер събират своите тромпети, валдхорна, тромбон и туба в "най-добрия брас квинтет на Италия", а от 2009 вече трупат и албуми заедно. Иначе всеки от тях се качва на сцена и като солист на мощни оркестри (като този на Ла Скала), но на 18 май от 19:30 са на наш терен в Зала България – с програма, покриваща вековете от Ренесанса до днес. Или два часа с композициите на Габриели, Маренцио, Бърнстейн, Паул, Маскани, Бах, адаптирани за квинтета арии от оперите Селска чест, Палячи, Бохеми и пиесата Bel Canto от Фабиано Фиоренцани, писана за момчетата.
 • Място 167

  17 май 2018

  Вместо да отваря терен за нови бизнес гиганти, една къща, паметник на културата, на Раковски 167 се преражда в следващото арт пространство на София. Вратите му се отварят на първи път на 17 май в 19:30 с допълнителен повод – откриването на дебютната изложба на Йохана Траянова, изследваща света на сънищата с фотографии, светлинна инсталация и звукови картини, които остават там до края на месеца.
 • Open Mic Stand-Up

  16 май 2018

  Мятайте на рамо най-добрите си смешки, които се побират в 8 минути, и скачайте в бар Rabbit Hole на 16 май от 21:00, когато микрофонът посреща лаик-комици, жадни за смях и слава. Накрая един печели награда, която за нас е тайна, но вие може и да я разгадаете, ако спечелите публиката, така че водете със себе си банда, която доказано се радва на шегите ви.
 • Scott Bradlee's Postmodern Jukebox

  15 май 2018

  Zombie на The Cranberries в соул вариант и Chop Suey на System of a Down в джаз ритъм? Да, съществуват в джубокса на пианиста Скот Брадли, трансформиращ хитове от днес в рагтайм, джаз, соул и Мотаун класики от 20-те. Чуйте тези и куп други на 15 май в Зала 1 на НДК от 20:00.
 • Уестърн

  14 май 2018

  Пиесата си във Варненския куклен театър Теди Москов базира на филма Малък голям човек на Артър Пен от 1970 (с Дъстин Хофман в главната роля), който застава на границата между смеха и сериозното, разказвайки историята на бял мъж, отгледан от индианци. Повече за постановката търсете тук, а самата нея - на 14 май на сцената на Армията от 19:00
 • Stoned Jesus

  13 май 2018

  Украинските стоунър/дуум мастъри Игор Сидоренко, Сергий Слюсар и  Виктор Кондратов забиват всичко старо + нечувани парчета на 13 май от 19:00 в Mixtape 5, веднага след нашите герои в жанра The Flying Detachment.
 • Ритъм & вино

  12 май 2018

  Какво е по-яко от вино парти в гигантска полу-бъчва? Предвид лятото навън, отговорът е: вино парти на ливадата пред гигантската полу-бъчва на изба Орбелус в мелнишкото село Кромидово. В съботния 12 май от 18:00 там пълните очи с природа, чаши – с вино, и уши – с Теодосий Спасов, Танос Ставридис и Влатко Стефановски (всеки със свое трио). Фестът продължава и в неделя между 10:00 и 15:00, когато дегустациите се редуват с тур в избата и пикник.