• Госпожица Юлия

  19 април 2019

  След дълго затишие, танцовата компания Derida се завръща с нова сцена – вече са на Самуил 32, която се открива с още пресен спектакъл – Госпожица Юлия. С етикет 16+ и върху звук от Иван Шопов хореографът Живко Желязков и трима танцьори задвижват пиесата на Стриндберг – един "разкъсващ вътрешен диалог между същността и модела, вроденото и придобитото". На 19 април в 19:00 с билети по 15лв от epaygo.bg.
 • 100 години Баухаус

  18 април 2019

  Bauhaus Stairway, 1932, Oskar Schlemmer

  Лекционният цикъл, с който Гьоте-институт празнува, но и обяснява това течение в дизайна, продължава с гост-лекторки от Германия. От 18:30 на 16 април слушаме историка на изкуството Изабел Вюнше на тема Баухаус модели в художественото образование, а на 18 април архитектът Изабел Бауер обяснява как така почти не сме чували за жените в Баухаус, щом за място в училището са се борили повече дами, отколкото мъже.
 • Бар куиз

  15 април 2019

  Куиз бар звучи като странно занимание, но става ясно колко е забавно да отговаряш на въпроси, докато пиеш по едно с отбор приятели, само след като го пробваш. Затова подаваме отговор на "Кога е следващия?": на 15 април от 20:00 в Тънка червена линия. Входът е свободен, за умниците от първо до трето място има по табла шотове (и още).
 • Снимка с Юки

  14 април 2019

  Разказът на Мирослав Пенков със същото име тук е развит във филм (дописан от сценариста Димитър Стоянович) - красив за гледане, задъхан от бързите си сцени и с неочакван до последния момент край. Вижте програмата му тук.
 • Капачки за бъдеще vol. 4

  13 април 2019

  Знаете ли, че всяко десето дете се ражда недоносено, а всяко трето бебе в кувьоз получава увреждане на очите? Проблемът в цялата работа е апаратурата, която в много болници е твърде амортизирана или твърде недостатъчна. Вече сигурно събирате пластмасовите си капачки и, ако се чудите какво да ги правите, ето: на 13 април от 09:00 до 15:00 ги стоварете пред Националния стадион, за да бъдат обърнати в още нови кувьози за нашите болници.
 • Дунавски диалози

  8 април 2019

  Дунавски диалози е името на фестивал, който тече през няколко страни от Балканите - в нашата идва в галерия Аросита, където разговорът е между тукашни и сръбски художници. С акции, събития, работилници и разговори те ще ни провокират да мислим активно, да гледаме внимателно и да се усъмним в границите на собствената си идентичност - от 8 април в 19:00 до края на месеца.
 • TASK

  12 април 2019

  Името му е Атанас Леваков, а в инстаграм е @taskore, но лесно ще го забележите и по фасади и огради около себе си. Task е още един графити артист, който опитва да премести изкуството си в галерия (в случая – подземието на Gifted), а за да се получи, смалява мащаба на работите си до отделни Фрагменти (както нарича и изложбата си), пренесени с малко цветове върху платна и дървени плоскости. Вижте между 11 и 24 април.
 • Дългият път към звездите

  11 април 2019

  Идват президентски избори и главният кандидат – астрофизик, гостува в тв шоу с хаплив водещ, където ще се случи изненадващо разкритие. Такава е интерактивната пърформанс-лекция с режисьор Андреа Брунело от Италия и сценарист-актьори Димитър Узунов и астрофизика д-р Владимир Божилов. Целта им е по лек и находчив начин да ни сервират наука – срещу 10/12лв към epaygo.bg на 11 април от 19:30 във Френския институт.
 • Баухаус и България

  10 април 2019

  Тази година стават 100, откакто училището за дизайн отваря в Германия и променя целия свят. Този около нас също – следващата лекция в серията за столетника, организирана от Гьоте-институт, е на тема как архитектурният модернизъм на Баухаус влияе на българския и къде се разминаваме всекидневно с него. На 10 април от 18:30 слушаме две експертни истории – от изследователя Любинка Стоилова и Анета Василева от асоциация WhATA.
 • Фестивал на идеите за Европа

  9 април 2019

  Звучи политическо, защото е – месец преди изборите за европейски парламент в Червената къща и Националната галерия има цял фестивал на тема континента и как живеем в него. Между 8 и 16 април програмата побира всичко от дебати между политици през свобода на словото до отчуждението през очите на киното днес – всички дати, часове и записването са на redhouse-sofia.org.
 • Повелители на ужаса

  7 април 2019

  Мери Шели пише Франкенщайн едва на 18 и така доста млада става прабаба на книгите на ужасите и научната фантастика. Всякакви заглавия от класики като нейната през адските клоуни на Стивън Кинг или японската естетика на кошмара влизат в разпродажбата в Книжен център Славейков (на площад Славейков 7, в големия централен безистен, първия откъм Раковски) – между 5 и 7 април, 16:00-20:00.
 • Курс по цианотипия

  6 април 2019

  Защо да се записвате на уроци по първия скенер – техниката, при която слагате предмет върху хартия със специален химикал, а светлината на слънцето или на лампа отпечатват завинаги сянката му? Защото е по-странно и забавно от курс по рисуване, става за всеки и си тръгвате с принт или тениска. Срещу 65лв ви учи майстор по примитивни техники за фотография и отпечатък – на 6 април между 13:00 и 18:00 в Sito Studio след записване на cyanotype@sito-studio.com.
 • Щастливият Бекет

  4 април 2019

  Стъпил на структурата на пиесата О, щастливи дни на Бекет, интерактивният спектакъл на Марий Росен се отказва от оригиналния ѝ текст и вместо това кани 25-имата зрители на всяко отделно представление да съчинят нов. Как? Влизат на happybeckett.com, избират дата (най-близката е 4 април, 19:30, Място 167), попълват бърза анкета и купуват билета си на входа, час преди да чуят собствените си думи от четворка актьори.
 • Sofia Board Game Weekend

  5 април 2019

  Фестивалът на настолните игри се завръща с второ издание в НДК от 5 до 7 април. Дните са разпределени за срещи с блогъри, влогъри, чужди и наши автори и дизайнери на игри, най-големите издатели и вносители у нас, както и турнири с награди, зона за свободна игра и работилници за идеи. Гвоздеят на уикенда? Конкурсът за прототип, който после ще стане и реалност с помощта на Musala Soft. Всичко това срещу 8-18лв от eventim.bg.
 • Профил: Борис Христов. Отвъд света на булет пойнтите

  3 април 2019

  Каква е цената на една добра презентация и какво би могло да се промени в живота, кариерата или бизнеса ви заради нея? А как би следвало да изглежда тя и може ли всеки един от нас да я създаде? В това събитие отговаряме на тези въпроси, но с истински примери от истинския свят. И не, булет пойнтите не са нещо, което ще видите често на 3 април от 19:00 в Gramophone Club срещу вход свободен
 • Lame Movie Quiz

  2 април 2019

  30-ият филмов куиз в бар Тънка червена линия е тематичен, а именно „всякакъв вид долнопробни филми, B-Movies, носители на златни малинки, Диема екшъни, Дякон Левски и т.н.". Ако се чувствате подготвени, нека проверим – отбори от по 3-8 души се изправят срещу 55 въпроса на 2 април от 20:00. Наградите са за пиене, гледане и четене, а входът е 5лв на глава след резервация по фейсбук месинджъра на @trl.bar.

  Снимка: The Room
 • Stand up Comedy с Комеди Клуб София

  1 април 2019

  Комеди Клуб София излиза със своя хумор на сцената на зала 1 на НДК на 1 април. Гледаме Иван Кирков, Васил Ножаров, Филип от Комеди Клуба, Ники Банков, Николаос Цитридис, Петя Кюпова, Александър Деянски и Христо Радоев в едно невероятно смешно шоу на деня на шегата с Комеди Клуб София от 20:00 за 24/26лв от eventim.bg
 • Фермерски пазар

  31 март 2019

  Случва се от 5 години, но отскоро вдигна мащаба и стана ежемесечна среща на производители от цялата страна. На 31 март между 11:00 и 18:00 пак ги търсим в началото на ул. Оборище с най-доброто от сезонната им продукция, наред с козметика, арт зона, щандове, завъртяни около занаятите и традициите, работилници за малки и големи и музика, която да зададе ритъма на цялата неделя.
 • Литературна разходка

  30 март 2019

  Сдружение градски читални се събира през 2014 и още на следващата година отваря читАлнЯта, а днес вече върви нататък към целта си да показва богатото литературно наследство на София. Има и карта за соло употреба (на literatours.bg), но по-интересно ще е да минем на тур с гид от сдружението през къщите, улиците и паметниците, свързани с важни писатели и книги – за 10лв на 30 март от 13:00 с начална точка читАлнЯта.
 • Большой московский цирк: OFU - Приземяването

  26 март 2019

  След успеха на хай тек програмите Circus 2.0 и UFO, Большой Московский Цирк се завръща насам да ни покаже за пръв път двучасовия спектакъл OFU - Приземяването. След дати в Русе и Пловдив, на 26 март шоуто идва в Арена Армеец, наред с гигантска летяща чиния, огромен лунапарк, строителен кран, хиподрум, декоративен съветски цирк, Третяковска галерия и лаборатория за изследване на извънземни, за да разкаже историята на изгубен пришълец.