• Срещи на младото европейско кино

  20 юни 2018

  Фестивалът, който е топла връзка между младите (и не само) и киното е в разгара си, а днес ни кани на две места – за късометражна програма с три филма в Одеон от 16:00, а след това и във Френския институт, където от 18:00 гледаме Звездното небе над мен на Ян Клипер, а след това от 19:30 и два реставрирани филма на белгийската режисьорка Шантал Акерман.
 • SMYAH

  19 юни 2018

  Идва с бас и стържещ звук и хич не се шегува в новия си краткосвирещ албум Semioticsна 19 юни в Петък от 21:00 залостваме вратата, затваряме очи и го оставяме да разкаже история.


 • Власт и съпротива

  18 юни 2018

  Константин е борец на съпротивата, който става мишена на Държавна сигурност, а Методи – амбициозният офицер, който го държи на мушка повече от 50 години, равни на 440 страници в хит романа Власт и съпротива на Илия Троянов. Чешкият режисьор Душан Давид Парижек прев­ръща литературната панорама на тоталитаризма и прехода при нас в 165 минути театър, който гледаме с български субтитри и антракт на 18 и 19 юни от 19:30 в Народния театър.
 • Радио Парк Фест

  17 юни 2018

  © Вихрен Георгиев

  Ако в петък или събота не свикнахте с тревата в Южния парк, ви препоръчваме да си намерите одеяло, постелка за йога, а защо не и шал и  поне днес да чуете какво ви е подготвил феста (с безплатен вход) след 18:00. Добре де, подсказваме – Dead Man`s Hat, Saint Electrics и Jeremy? Убедихме ви? Супер.
 • White Rabbit

  16 юни 2018

  Миналия април фестът превърна за ден една отсечка от Иван Вазов (от Раковски до 6-ти септември) в пешеходна зона и сцена за срещи с алтернативен арт и музика. Сега схемата се повтаря в по-голям мащаб: на 16 и 17 юни от 10:00 до кой-знае-кога без вход слушаме живи изпълнения и диджей сетове на супер човеци като Иво Димчев и 1000 names; Sopa, Иван Мудов, Ясен Згуровски и Едуард Грейнджър строят арт инсталации на открито, а Музейко събира хлапета за творчески работилници от 10:00 до 12:00. За още инфо – фейсбук.
 • One More Summer Sessions

  15 юни 2018

  Какво по-хубаво от следработно Блъди Мери с вярната дружина в уютна градина като тази One More Bar? Ще ви кажем веднага – на живо да звучат нежни гласове и виртуозни музиканти от тук и Франция, каквато е идеята на бара от сега до края на лятото. На 15 юни в 19:00 без вход слушаме бразилски ритми от нашите Brazil Acoustic, а графикът на сесиите нататък е във фейсбука на OMB.
 • Авангард-Hommage

  14 юни 2018

  След като 2017 беше обявена за година на полския авангард, САМСИ събира най-доброто от жанра през 20-те и неоавангарда от 60-те. Изложбата представя Колекция II на галерия Арсенал в Бялисток, създадена през 1990 и допълвана от Подлаското сдружение за изящни изкуства в периода 2005-2016. Откриваме на 14 юни в 18:00 и разглеждаме до 22 юли.
 • FLUCA

  13 юни 2018

  Забелязахте ли лъскавия контейнер на Кристал? Всъщност е платформа за култура с виенско потекло, която акостира тук с арт проекти от цял свят. Като Performing Pizza Painting на артиста Камен Стоянов, който на 13 и 14 юни приготвя на място пици, посветени на големи худoжници. Е, да пробваме.
 • Въведение в българското съвременно изкуство

  11 юни 2018

  И без премиера, пак е книга-събитие – първата пространна история на българското изкуство от края на 20 век до днес стъпва на поредица лекции, които Весела Ножарова изнася в рамките на Въведение в съвременното изкуство (на фондация Отворени изкуства) в Пловдив и София. Четем повече за историята и  участниците в развитието му на разбираем език, а думи за книгата слушаме и в СГХГ на 11 юни от 18:00.
 • Акустично в 20:00

  12 юни 2018

  Вторник ни е в Петък с акустичните сесии, в които на стола с китара в ръка този път сяда Димо от P.I.F., за да ни разкаже "приказки за стари времена". Вратите отварят в 18:00 без банкноти, а акустичните импровизации на познати и нови парчета започват в 20:00. 
 • Fine Acts Labs

  10 юни 2018

  Събират в отбор човек на изкуството и друг на технологиите, за да намерят решение на социален проблем, а първият победител замахна към нас с проекта BEAT., който показа как по съседски сме склонни да мълчим за домашното насилие. Днес лабораторията среща нови 12 герои – слушаме идеите им на 10 юни от 18:30 в Generator, а най-добрата (според спец жури) ще спечели и грант, за да порасне.
 • Ratio

  9 юни 2018

  Форумът, който говори на прост език за красотата и мистерията в науката, превзема Sofia Event Center на 9 юни между 10:00 и 19:00 с нова порция лекции и дискусии с чужди и наши умни и сладкодумни хора. С билет за 25лв от ratio.bg слушаме за тъмната космическа материя, псевдофизиката, как с географско профилиране може най-после да открием кой е Banksy и обсъждаме хубавото и страшното на генното инженерство.
 • Flower Power

  8 юни 2018

  Цветята отдавна пълзят в модата, но на 7 юни в пространство Иван Асен 22 разцъфва невиждан букет – колекцията Flower Power, в която 20 наши дизайнери интерпретират флоралната тема в дрехи и аксесоари. Разглеждаме ги в шоурума до 30 юни, а ако купим стрък от колекцията, опаковат ни го с бутилка мицеларна вода Bioderma от лимитирана серия, облечена в дизайн на Георги Флоров специално за случая.
 • ЧРД, Sabai

  7 юни 2018

  Галерията на Неофит Рилски 63 става на 5 и празнува с представяне на бижута, дело на резидентите си. Ако вече мечтаете за красивите витрини, спрете - експото е с фотографии на Фелия Барух, в които героите от благородни метали позират с помощта на собственика на Sabai, Яна Янева. Кадрите се продават в лимитирани серии от по 3 само на 7 юни от 19:00, така че записвайте си, за да не пропуснете шанса да подарите ново бижу на стената си.
 • Ах, тази литература

  6 юни 2018

  Артисти от 6+ държави влизат в парка пред Народния на 6 юни в 19:00 с литературен пърформанс на два езика (български и английски), благодарение на СтолицаЛитература - форумът на фондация Елизабет Костова, който пръска писателски лекции и работилници из града от 4 до 6 юни (програмата е тук). След като Ах, тази литература замлъкне, паркът проговаря с джаз квартета София  и така чак до 21:00.
 • За Черно море

  5 юни 2018

  Вече разказахме за кампанията, с която двама уиндсърфисти мечтаят да отърват Черно море от боклука му, а сега добавяме, че вече не са сами: БГ бандите Мерудия, Van Cock, Tha Crew и диджей Kalyas удрят рамо с концерт на 5 юни от 20:00 в Маймунарника, който ви спестява разходката до каузата Plastic Free Black Sea в IndieGoGo, като ви води в парка, където можете да пуснете своите благотворителни 10 лева.

  Снимка: Златин Трендафилов
 • Световен театър в София

  4 юни 2018

  Хаканаи ("крехък" и "преходен" от японски) е танц, отразен в 3D мапинг, който открива фестивала в Азарян на 4 юни от 19:30. До финала му на 19-и се нареждат още пет спектакъла, които носят съвременната сцена от света у нас, а къде и кога да се окажете в публиката, избирайте тук и гответе за билет от 12 до 20лв. Струва си.
 • Mini Art Fest

  3 юни 2018

  Името му подвежда за мащаба на феста, който от 1 до 3 юни събира 18 циркови артисти от тук до Франция, Дания и Италия в лятното кино в парка пред НДК. За работилниците и пълната програма скачайте на miniartfest.com и бързо, но внимателно, да не се спънете във финала.
 • Преображение/Брак

  2 юни 2018

  Той е млад и красив и само майка му знае и обича, че понякога той е тя. Какво става, когато дойде време цялата истина да се представи на всички, гледаме в късия БГ филм Преображение, който открива Sofia Pride Film Fest на 2 юни в комплект с друга наша късометражка – Брак на режисьора Слава Дойчева. Идвайте с нас в Дом на киното в 18:30 за среща със създателите на филмите, а после избирайте сами заглавия от фестивалната програма.
 • 90s Kids Party

  1 юни 2018

  Ако последните ви 10ст са отивали за ледено сокче, но сте гледали да пестите и за уолкмен, веднага предлагаме дансинг за подрастващия, когото току-що извикахме – на 1 юни в Терминал 1 сетлистът върти Beastie Boys, The Offspring, No Doubt, но и Faith no More, Prodigy, Nirvana и Rage Against the Machine, а за полета във времето плащаме с 6 точки на входа.