• Equality Run

  19 май 2018

  Знаете ли, че 33 милиона души днес живеят с ХИВ? Ако числото ви удря в стомаха, излезте на 19 май от 11:00 в парка Заимов, за да изтичате 3 километра в посока срещу проблема (след регистрация в събитието Equality Run във фейсбук). Отсечката е част от спортната програма на Sofia Pride, а ако ви се струва лесно, има и уловка – бягането е по двойки и до финиша сме вързани за партньора си. С други думи – избирайте мъдро.
 • Актьори срещу поети

  22 май 2018

  Смъртоносната битка, в която лъсват разликите между авторско четене на поезия и актьорското ѝ изпълнение, заема голямата сцена в Сфумато последно за сезона. И с по-голям мащаб – на 22 май от 19:00 на арената излизат по осем бойци от отбор, а последната дума за победителя в дуелите отново има публиката, която си плаща за честта с 14лв за билет.
 • За Димитър Воев

  21 май 2018

  снимка Калин Руйчев

  От 1992 не може да празнува рожден ден на 21 май, но приятелите и феновете на Димитър Воев продължават да го честват на тази дата. Програмата за 2018 е акустичен сет на Васо Гюров и Кристина от Ревю, поезия от Стефан Иванов и Калоян Праматаров и купища спомени в Grindhouse Skateboard Club от 18:00. Или план Б: сет с музиката на Нова генерация и лайвове на бандите Лоши петли и 200 аутиста в Строежа от 22:00.
 • Албена Лимони & Костадин Кокаланов

  23 май 2018

  Тя рисува велико, той е факир на краснописа, а наскоро талантите им се сляха в едно за Митически песни. Българско народно творчество, издадена от Ерове. Ако я искате и нямате, бройки ще продават в галерия Интро, където в 18:30 на 23 май двамата редят самодивско-змейска изложба с нови илюстрации и калиграфии + бързи скици и видео от процеса на работа по книгата (до 27 май).
 • World Class Cocktail Week

  20 май 2018

  Седемдневният гастрол на класни алкохолни марки и някои от посланиците им из шепа от по-добрите ни барове почти изтече и, ако още не сте се влели в него, 20 май е добър ден (и последният ви шанс) да го направите. След 17:00 величествената гледка от върха на Sense ще върви с уау гарнитура: мистериозна изложба и ексклузивно коктейл меню, миксирано с водката Cîroc. По-добри неделни планове? Надали.
 • Italian Wonderbrass

  18 май 2018

  През 2006 Джулиано, Омар, Хорхе, Габриеле и Хавиер събират своите тромпети, валдхорна, тромбон и туба в "най-добрия брас квинтет на Италия", а от 2009 вече трупат и албуми заедно. Иначе всеки от тях се качва на сцена и като солист на мощни оркестри (като този на Ла Скала), но на 18 май от 19:30 са на наш терен в Зала България – с програма, покриваща вековете от Ренесанса до днес. Или два часа с композициите на Габриели, Маренцио, Бърнстейн, Паул, Маскани, Бах, адаптирани за квинтета арии от оперите Селска чест, Палячи, Бохеми и пиесата Bel Canto от Фабиано Фиоренцани, писана за момчетата.
 • Място 167

  17 май 2018

  Вместо да отваря терен за нови бизнес гиганти, една къща, паметник на културата, на Раковски 167 се преражда в следващото арт пространство на София. Вратите му се отварят на първи път на 17 май в 19:30 с допълнителен повод – откриването на дебютната изложба на Йохана Траянова, изследваща света на сънищата с фотографии, светлинна инсталация и звукови картини, които остават там до края на месеца.
 • Open Mic Stand-Up

  16 май 2018

  Мятайте на рамо най-добрите си смешки, които се побират в 8 минути, и скачайте в бар Rabbit Hole на 16 май от 21:00, когато микрофонът посреща лаик-комици, жадни за смях и слава. Накрая един печели награда, която за нас е тайна, но вие може и да я разгадаете, ако спечелите публиката, така че водете със себе си банда, която доказано се радва на шегите ви.
 • Scott Bradlee's Postmodern Jukebox

  15 май 2018

  Zombie на The Cranberries в соул вариант и Chop Suey на System of a Down в джаз ритъм? Да, съществуват в джубокса на пианиста Скот Брадли, трансформиращ хитове от днес в рагтайм, джаз, соул и Мотаун класики от 20-те. Чуйте тези и куп други на 15 май в Зала 1 на НДК от 20:00.
 • Уестърн

  14 май 2018

  Пиесата си във Варненския куклен театър Теди Москов базира на филма Малък голям човек на Артър Пен от 1970 (с Дъстин Хофман в главната роля), който застава на границата между смеха и сериозното, разказвайки историята на бял мъж, отгледан от индианци. Повече за постановката търсете тук, а самата нея - на 14 май на сцената на Армията от 19:00
 • Stoned Jesus

  13 май 2018

  Украинските стоунър/дуум мастъри Игор Сидоренко, Сергий Слюсар и  Виктор Кондратов забиват всичко старо + нечувани парчета на 13 май от 19:00 в Mixtape 5, веднага след нашите герои в жанра The Flying Detachment.
 • Ритъм & вино

  12 май 2018

  Какво е по-яко от вино парти в гигантска полу-бъчва? Предвид лятото навън, отговорът е: вино парти на ливадата пред гигантската полу-бъчва на изба Орбелус в мелнишкото село Кромидово. В съботния 12 май от 18:00 там пълните очи с природа, чаши – с вино, и уши – с Теодосий Спасов, Танос Ставридис и Влатко Стефановски (всеки със свое трио). Фестът продължава и в неделя между 10:00 и 15:00, когато дегустациите се редуват с тур в избата и пикник.
 • Стефан Вълдобрев

  11 май 2018

  В редовната компания на Обичайните заподозрени Стефан Вълдобрев качва на огромна сцена всичко от Обичам те, мила до По-полека, за да побере някак си в Зала 1 на НДК поне три поколения фенове. На 11 май в 20:00 хлапетата до 7 години влизат без пари, а подрастващите до 14 минават с 30% отстъпка от цената за големите – 30-60лв от eventim.bg.
 • Капка Кънева

  10 май 2018

  Ако сте мяркали и една от книжните корици, по които е работила, знаете какъв майстор е в боравенето с различни материали – от сноп конци до непокорната хартия, в ръцете ѝ всичко приема нова форма и смисъл. В галерия Ракурси сега под името Облак, сянка се подреждат невъзможно добрите ѝ хартиени пластики. Минаваме да докоснем с очи фините работи в изложбата още на откриването на 10 май от 18:30, преди на следващия ден в Сфумато да вземем в ръце Остайница на Рене Карабаш, също с лице от Капка.
 • Денят на Европа

  9 май 2018

  3D мапингът върху Двореца преди година беше еха, а на този 9 май авторите му MP Studio готвят за празника нов, още по-голям светлинно-звуков спектакъл една крачка встрани – на площад Независимост. Върху фасадата на Министерски съвет шоуто ще разпъва темата за европейското културно наследство с начало в 21:30, три повторения за закъснелите и стрийминг на europarl.bg за възпрепятстваните.
 • Модели градски транспорт

  8 май 2018

  Ако в номер 72 понякога ви отеснява, почакайте да го видите в мащаб 1:43. От автобуси Икарус през тролейбуси ЗИУ до трамваите София и още куп ръчно правени модели на настоящи или позабравени ретро превозни средства паркират в Gifted за изложба в 19:00 на 8 май. Но не тичайте след рейса – там ще са чак до 22-ри.
 • Силата на социалния плакат

  7 май 2018

  Слушаме гласа на социалния плакат в изложба, която нарежда наградени работи от досегашните издания на най-авторитетното триенале в Монс, Белгия, както и от това на сценичния плакат в София. По стените на Азарян виждаме както световни имена като Ален ле Кернек, Лекс Древински, Уве Льош, така и следата на актуални артисти като Кирил Златков, Люба Томова, Анна Симеонова и Ненко Атанасов, които сверяват часовника ни с посоките и посланията на плаката днес. Гледаме до 30 май във фоайето на театъра.
 • Sofia Vinyl Bazaar

  6 май 2018

  Георгьовденският базар за грамофонни плочи във Vintage Stereo ни посреща с всичко от Заблеяло ми агънце до Lamb of God – или от А до Я в жанровете, които се завъртат по винила от 11:00 на 6 май.
 • Работно време

  5 май 2018

  Камен Донев докарва Работно време от Пловдив на сцената на Българска армия, за да отвори дома на Стефчето и Венко за една дузина особняци, които да съсипят вечерта им с куп непредвидени и комични ситуации. Тъст и тъща с нотариален акт за двойно гробно място, луд съсед и малтретирана съпруга от италиански произход са само началото на серията странни събития, които ни очакват на 5 май от 19:00.
 • Без Изход

  4 май 2018

  Актьорите Радослав Владимиров, Мартина Кръстева и Надя Керанова (всички с номинации за Икар за дебют) са непознати, които попадат в ада, а докато всеки се опитва да се измъкне, постепенно в него проличават пороците зад страшната присъда. "Без изход е провокация за търсене на целите и пътя към тях", дава насоки режисьорът Дарий Чавдаров, който стъпва на пиесата  При закрити врата на Жан-Пол Сартр, за да развие постановката си. Гледаме я в Червената къща на 4 май от 19:30 с билет за 10/12лв от касата.