• 3D мапинг върху Квадрат 500

  20 декември 2018

  За няколко дни Квадрат 500 става огромно платно, по което се движат картини от растителния и животинския свят в 3D мапинг по фасадата. Природата излиза по повърхността на Националната галерия от 18:30 до 19:30 с последни дни 20 и 21 декември.
 • CreativeMornings

  21 декември 2018

  снимка Wei Ting илюстрация Розалина Буркова

  Срещнахме я покрай рубриката ни 7 момента през 2016, а оттогава Розалина Буркова избухва все повече с жестоки илюстрации и анимации – трябва да видите например клипа ѝ към Feel Something на Black Coast. Докато кръжи между 3 държави и тон проекти, Розалина каца в Генератор на 21 декември в 08:30, за да говори по темата Традиция. Слушаме я след регистрация на creativemornings.com.

 • Sofia food truck fest

  19 декември 2018

  Фестивалът на уличните храни и напитки се завръща за епизод две – с жива музика, разнообразно хам-хум от пораснал списък мобилни кухни и барове и празнични камбанки в главите ни. Търсете вкусния димящ джангър на ъгъла на Ангел Кънчев и Парчевич между 19 и 23 декември със старт в 12:00 и край в 23:00.

  Снимка: Посоки
 • Група за навиване на сезал

  18 декември 2018

  "Нищо не ни тормози повече от това да изискваме контрол над всичко." С тази мисъл Галина Борисова събира Групата (Адриана Чернин, Александра Спасова, Деница Даринова, Емилиян Гацов-Елби, Силвия Станоева и Стефан А. Щерев), която на 18 декември играе премиерно Това е всичко: пърформанс, който строи нов, организиран, но същевременно разпадащ се свят в галерия Етюд от 19:30.
 • Перуански Анди – лед, скали, инат и шоколад

  17 декември 2018

  Някъде, между джамборето на Хуараз, безлюдието на скални обекти пропити с дъха на Инките, и една долина, в която лудите крави царуват, два челника и едно българско знаме чертаят своя път по бялото платно на Алпамайо. Стратегията е нетипична, а историята потъва в мрак. На няколко метра под върха, часовникът отброява опасност докато лъчите разпукват обедното небе. Едно истинско приключение с послевкус на опит и Нутела в Клуб на пътешественика на улица Сердка 19 на 17 декември от 19:00 за 7.50лв от travellersclub.com
 • Коледни базари х3

  16 декември 2018

  Ако имате още място под елхата, ето нови три базара за уикенда 15-16 декември. В 11:00 в събота Frea завзема Gallery 2.0 с подбрана мода втора ръка, а в неделя там намираме и БГ брандове за козметика, свещи, одеяла, бижута и стикери за кола. От 10:00 до 20:00 в двата дни в betahaus пък идват десетки автори на ръчна продукция (всичко от сапуни до илюстрации), а пазаруването ни от тях зарежда касичките на различни благотворителни каузи. Оставете си време обаче и за Място 167 – базарът там е в унисон с идеята на галерията и от 11:00 до 19:00 реди работи на неутвърдени наши фотографи, художници и сръчни хора. Ако не ги хванете сега, там са и на 22 и 23 декември.

  Снимка:
  Baby Calla в Gallery 2.0

 • Дни на минералите

  15 декември 2018

  Ателиета за изработване на картички, бижута и декорации с мъниста занимават децата, докато вие разглеждате и прибирате за вкъщи минерали, фосили, скъпоценни камъни и изделия от тях, дошли тук от цялата страна, Румъния, Армения и Афганистан. Чуваме, че тези изложения променят животи, но се уверете сами между 10:00 и 19:00 от 14 до 16 декември в музея Земята и хората с билет за левче.
 • Аз обичам, ти обичаш, тя обича

  14 декември 2018

  Италианският режисьор Еторе Скола прави кино рамо до рамо с Федерико Фелини и с Марчело Мастрояни пред камерата, но ако името му все пак ви убягва, си заслужава да наваксате. Сега обаче го гледаме на живо: Теди Москов качва на сцената на Малък градски театър Зад канала сюжета на Скола за трима приятели от фронта, обичали една и съща жена в продължение на трийсет години, за да разкаже и с езика на театъра тази сладко-горчива история - на 14 декември от 19:00.
 • Свободата тук-и-сега

  13 декември 2018

  Фотографът Лиляна Караджова и главният редактор на L’Europeo Димитър Стоянович търсят смисъла на свободата с арестантски снимки на днешната интелигенция и текстове, събрани в книга и инсталация на 13 декември от 10:00 в Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство.
 • Мелба на живо 4

  11 декември 2018

  В новата порция срещи за дизайн съставките и този път са три високи топки от различни сфери: Росица Ралева говори за работата си с плакат и книги, Светослав Симов от студиото Fontfabric – за шрифтове, а Мария Балева от Funkt – за интериора на новото заведение Компанията. Всяка от трите хапки е композирана максимално апетитно и за непрофесионалисти – в Генератор на 11 декември от 18:30 без пари за вход.
 • Ейми Уайнхаус & Адел Трибют

  12 декември 2018

  През песните на двете царици минават гласът на Деница Георгиева и инструментите на Кирил Георгиев, Божидар Стоичков, Валентино Едуардо Бабат и Ивелин Атанасов на 12 декември от 22:00 срещу 10лв от eventim.bg
 • Иво Димчев

  10 декември 2018

  Интерактивен музикален пърформанс за бяло пространство – така наричат The Selfie Concert, сглобен по идея, текст и музика на Иво Димчев. "Selfie е не толкова за мен, колкото за нас", казва той и това не са празни приказки – в белотата на галерия Структура на 10 декември публиката играе важна роля в шоуто му. Каква точно ще разберете след 20:00 срещу пас за 20лв от bilet.bg.
 • Руски балет на лед

  9 декември 2018

  След Лешникотрошачката, Ромео и Жулиета и Спящата красавица трупата от Санкт Петербург идва тук и с Лебедово езеро в акробатичен вариант, за който Зала 1 на НДК замръзва под кънките на шампионите Людмила Белоусова, Олег Протопопов и още 20-има руски фигуристи. Шоуто от 17:30 се разпродаде, но на eventim.bg още има билети по 40-100лв за часовете 15:00 и 20:00 – на 9 декември.
 • Unfinished Sympathy

  8 декември 2018

  Симпатията към бижутата на Армавени Стоянова трудно е половинчата – така фини и леки са, че се харесват и на човека, който не носи украшения. Новата ѝ колекция с поеми по гривните и перли по пръстените е в коуъркинга Малките 5 на 8 и 9 декември между 15:00 и 20:00 на фона на хербарии от художника Мартин Атанасов. Деликатна работа.
 • It's a Date

  7 декември 2018

  В календара на Димитър Драгнев от Smugglers Collective датите не са просто цифри – от февруари насам той пълни инстаграма си @posters_365 с велики плакати в чест на събитие, което празнува годишнина в съответния ден. Така изложбата му ще ви захрани не само визуално, но и с факти (като кога са подкарани първите водни ски в света) – в Bold Showroom от 7 декември с откриване в 18:00 и една седмица престой.
 • Дни на Хвърчащите хора

  3 декември 2018

  От 3 до 9 декември в Младежкия театър се потапяме в света на Валери Петров и в рамките на седмицата, посветена на него, ставаме част от различни събития, свързани с творчеството му. Показват ни архивни материали от спектакли на театъра, свързани с поета, а актьори от Младежки театър Николай Бинев представят любимите си стихотворения от Валери Петров, докато по пътя за Камерната зала може да разгледате и изложба с произведения на студенти трети курс в специалност Плакат и визуална комуникация. Първо се насочваме към театъра на 3 декември в 9:00 срещу вход свободен.
 • Магията на Burning Man

  6 декември 2018

  Веднъж годишно хора от цял свят се събират в пустиня в Невада, за да вдигнат временния град Блек Рок Сити - място, пълно с чудати арт инсталации и хора, което живее по собствени, доста хипи правила. Накрая се гори и скулптура на човек. Няма да казваме що за карбонен отпечатък има цялата работа върху света, както и всички останали негативи в сянка - вместо това сядаме за личния разказ за преживяването на Тихомир Недев от тазгодишния фестивал. В cosmos coworking camp на 6 декември от 19:00 с безплатен вход, но с предварително записване чрез лично фейсбук съобщение към домакина - инфо тук.
 • Context

  5 декември 2018

  "Превръщам във визуален образ философските идеи на Раймондо Варсано", казва Маргарита Русева, която вече веднъж е делила пространството между две корици с писателя. Новата им фотокнига Context говори почти без думи за страха от любовта и глупостта да пропилееш късмета си например. Разлистваме за първи път на 5 декември от 18:30 в Книгата, преди снимките от нея да излязат за изложба в Аросита от 19 декември.
 • Fooling the AIs for fun and survival

  4 декември 2018

  Може ли машина да симулира сложния човешки ум, или това е научна арогантност? Въпросът идва от Ratio, а отговорът – от Христо Томов и Георги Янев, които ще обяснят как се обучава изкуственият интелект, защо е крехък и кога става плашещ. Слушаме ги безплатно на 4 декември в Строежа след 19:30, а музиката в паузите пуска Shaker Maker.
 • The tote is bag

  2 декември 2018

  От 2012 насам фондация Surfrider Bulgaria привлича артисти към мисията си да опази океана от боклук. Как? Като им дава да рисуват върху памучни торби, с които после ние можем спокойно да отказваме найлона в магазина. Новата партида вече е готова – гледаме и купуваме от изложбата в Bold Showroom (Христо Смирненски 58) до 2 декември.

  Дизайни от Алекси Иванов (ляво) и Илиан Илиев (дясно)