• Парсифал

  12 юли 2019

  Тази последна „тържествена сценична мистерия” на Вагнер, поставена от Пламен Карталов, е звукова поема, заредена с дълбоко религиозно чувство и размисъл за силата на любовта и вярата. Гледаме Парсифал на Голяма сцена в Софийската опера на 12 юли от 18:00 като част от Вагнеровия фестивал там.
 • ЧРД, move.bg!

  11 юли 2019

  Наричат се "дом на иноватори, артисти, предприемачи" и "място за хората, търсещи промяна", а на 11 юли празнуват своите 6 години съществуване. Без билет или нужда от подаръци минаваме да ги поздравим на Сердика 20, където след 18:00 ни чакат проекти и разговори на различни Зелени, Арт и Дигитални теми. Същите любопитни заглавия имат и коктейлите, които ще опитваме след 20:00, когато партито вече наистина започва.
 • Софийски страници

  10 юли 2019

  "Заедно ще съпоставим града на мира и града на войната, на поезията и прозата, на епоса и фентъзито, града от началото на 20 век и града на новото хилядолетие", обещават Прочети София и гидът Лора Шумкова. Става дума за следващата им разходка (за първата разказахме тук), която ни води безплатно през литературната история на София с начало в 18:30 на 10 юли пред Народния театър.
 • Ratio: за гъбите и хората

  9 юли 2019

  Дивите гъби имат суперсили и в кулинарията, и в медицината, че и в културата. Преди да се изкушите сами да берете от вкусните чадърчета обаче, минете през следващата безплатна научнопопулярна вечер на Ratio на 9 юли от 19:00 в Kino Cabana. Микрофонът тогава си поделят миколог и химик, за да ни ориентират как да събираме гъби отговорно и предпазливо и какви опасности ни грозят иначе.
 • Лятно кино в градината

  7 юли 2019

  В Switch е лято още от май насам – тогава започнаха късните градински прожекции на добри заглавия от архива на София Филм Фест, които ще ни връщат в бара под Моста на влюбените чак до звънеца за първия учебен ден. Тази седмица, на 7 юли от 21:30, на открито там гледаме документалния Солта на Земята за фотографа Себастиао Салгадо. Пари за вход не искат, пуканки и бира имат, ние само си носим спрея срещу комари.
 • Superhero Sale

  6 юли 2019

  Ако сте по супергероите или мангата, отбележете си часовете 16:00-20:00 на 5, 6 и 7 юли като заети. Точно тогава Книжен център Славейков (в големия безистен на пл. Славейков) разчиства рафтовете си за нова стока, като пуска към 1000 графични новели, комикси на различни езици и за всички възрасти, енциклопедии, самоучители по рисуване и постери, вдъхновени от жанра, на свръх ниски цени – от 1 до 9лв.
 • Urban Fest

  1 юли 2019

  За втора година посрещаме лятото и празнуваме градския дух със следработни партита всеки ден от 1 до 7 юли, 18:00-21:00, на терена на Serdika Center. Напитките в ръцете ни ще са от Aperol Spritz, Larios и Lolea, а музиката дирижират например Мартен Роберто, Ягода Тренева или Яви. Точната програма е във фейсбук, а на място ще има и изложба на колекционерски кецове, и разни шопинг намаления.
 • Rooftop connections

  5 юли 2019

  Парти поредицата експлоатира идеята за завземане на нови територии от градската среда, като всеки път пази в тайна до последно на кой точно покрив смята да кацне. Следващата дата за това е 5 юли, след 19:00, с билети по 15лв от bilet.bg, срещу които получаваме не само вечер с добра гледка от върха на НДК, но и с луд плейлист от Dopezoo, Worst Behaviour и диджей Rady.
 • Travel Quiz Night

  4 юли 2019

  За да превъртите тази игра, не е лошо да сте попътували по света, но и да сте добри в сухите тренировки по ориентация върху глобуса – на 4 юли куизът в RockIT е на пътешественическо-географска тематика. Запазете места за отбора си (най-добре от 3 до 8 души) на 0888 666 991 или по месинджъра на бара и бъдете на място преди 20:00 с по 5лв за всезнайко за входа. Наградите са по скалата от шот до бутилка уиски + грамота.
 • MeetArch

  3 юли 2019

  През 70-те професор казва на Одил Дек, че от нея няма да стане архитект, защото няма духа за това. През 1986 тя получава първата си награда, през 1990 прави първата си важна сграда, а днес е влиятелно име, което срещаме на първия MeetArch във Френския институт – нова серия събития, организирана от Международната академия на архитектурата. На форума идват и видеоартистите Ила Бека и Луиз Лемуан с прожекции на 2, 3 и 4 юли от 18:30, а на 5 юли от 18:30 гледаме филм за Одил Дек, след който оставаме за лекцията й.

  Горе: кадър от филма The infinite happiness
 • Театър пред театъра

  2 юли 2019

  Докато пишем това, метални пръти малко по малко сглобяват сцена и извисени трибуни в квадрата пред Народния, за да поемат програмата на фестивала за театър на открито. Започва се на 2 юли с Ромул Велики на Бина Харалампиева, излизащ на въздух от Зад канала, за който все още може да вземете билет. Нататък има още 4 представления, които гледаме няколко пъти, все от 21:30, в дните до 11 юли по графика тук.
 • Негрони седмица

  30 юни 2019

  Част вермут, част джин, част Campari, декорация от портокал и една кауза в добавка? Формулата на Седмицата на Negroni, забъркана за пръв път през 2013, се изпълнява в близо 8000 заведения по света, сред които се включва например и нашият By the Way. Правят познатата класика и нови прочити на коктейла до 30 юни, а % от приходите даряват на международната Slow Food Organization, която пази местни традиции и вкусове и у нас.
 • Ден на Африка

  29 юни 2019

  25 май 1963 е първият ден в историята, в който Африка празнува различните лица на културата си. Оттогава е все така и не само там, а къде ли не и на други дати – при нас тази година ще е на 29 юни в Градската градина (пред Народния театър). Между 12:00 и 19:00 там срещаме Алжир, Египет, Мароко, Южна Африка, Либия, Палестина, Сейшелите, Уганда през музика, танци, поезия, мода, работилници и още забавления.
 • Prom Night Vol. 3

  27 юни 2019

  Или последното четвъртъчно парти от сезон 1 в историята на клуба ЕХЕ. Музиката ще ни върне в 2000-те (мислете Linkin Park, Destiny's Child и Offspring), дрескодът е "гимназиален" според модата от онова време, а входът - 10лв след 22:30 на 27 юни.
 • Movie Quiz

  25 юни 2019

  35-ият филмов куиз в бар Тънка червена линия е и последният за сезона, затова побързайте да запишете отбор между 3 и 8 човека по фейсбук месинджъра на @trl.bar. Въпросите за големия екран отново са 55, разпределени в 6 кръга, а наградите варират от бутилка уиски до шотове и книги от Colibri. Началото е в 20:00 на 25 юни, входът е 5лв на участник.
 • Импро Театър Vol. 11

  28 юни 2019

  Театър без конкретна тема и сценарий може да ви звучи невъзможно само ако преди не сте били на импровизационни представления. Голям купон са - скачайте. Както ви харесва (една от трупите под крилото на големите в жанра у нас ХаХаХа Импро) ни разсмива на 28 юни в бара на ФотоСинтезис от 20:00 с вход свободен.
 • Ratio: нанорискове

  26 юни 2019

  Докато се чудим кога наноботи ще започнат да лекуват телата ни отвътре, а очите ни – да гледат през лещи с вграден компютър, нанотехнологиите всъщност вече навлизат. Сетете се например за слънцезащитните кремове с наночастици. На поредната безплатна Ratio лекция (Строежа, 26 юни, 19:00) слушаме медика и специалист по нано- и биобезопасност д-р Димитър Проданов има ли драма и риск в този футуристичен прогрес.
 • Björk Alternative

  24 юни 2019

  Всичко е любов на 24 юни, но може би не от посоката, в която гледате – слушаме някои от най-известните парчета на Björk в аранжимент за оперна певица и старинни инструменти. Проектът е на самата исландка и продуцента й, по света е бил изпълняван многократно, а тук идва за втори път с певицата Мила Михова и пиано, клавесин и челеста от Николай Стойков. За 30/40лв при домакините – зала Оборище 5, скоро и през eventim.bg.
 • Когато гледаме

  23 юни 2019

  София зиме е картина на Никола Петров от 1908, любима на Светлин Русев, у когото извиквала "особено тънко и сложно състояние". Credo Bonum отбелязват рождения ден на Русев неслучайно с изложба: около датата художникът обичайно показвал свои работи, а сега в празната галерия ни чака единствено тихият и спокоен пейзаж на Петров. Поканата за бавно гледане и лично сложно състояние е до 23 юни.
 • Hot dogs & beats, vol. 2

  22 юни 2019

  Диджеи от колектива Marble Souls слагат под мишница гореща селекция от хип-хоп, фънк и още чил музика и паркират на Шишман 34, където домакините от Rolling Dogs вече са готови да вадят мощни хотдози и хладни коктейли цяла вечер. Датата е 22 юни, когато от 16:00 нататък сме поканени на лятно соаре в градина без покрив и без пари за вход.