• Ден на испанския език

  23 юни 2018

  500 милиона. Толкова са хората на планетата, които си казват на испански всичко от "Обичам те" до "Ще ми подадеш ли солта?". Днес те празнуват и своя ден, когато след 11:00 пред Институт Сервантес ще чуем музикални проекти на групите Нови Български гласове – Еструна, Ритмос Негрос, Дел Падре, Долорес Естрада и танцьори, ще опитаме традиционни храни или ще присъстваме на безплатни курсове за деца и възрастни.
 • 90's kids

  22 юни 2018

  Партито се пренася на открито в Маймунарника, за да ни облъчи със звук от 90-те на 22 юни от 18:30 срещу 6лв. Музикалните селектори Vajarov & Paci ще ни разбунтуват с рифовете на Nirvana, Pearl Jam и Garbage. Е, грънджът винаги ще е на мода, но в плейлиста се поместват и Fatboy Slim, Rage against the Machine, Prodigy и куп други, заради които сме готови да убием... някоя и друга бира.
 • Всичките наши тела

  21 юни 2018

  Срещу вход свободен и доза чар влизаме за среща с Георги Господинов на премиерата на новия му сборник Всичките наши тела. След година отсъствие писателят се връща от Ню Йорк, за да ни открие и спечели без грам колебание със своите кратки истории за живота, щастието и смъртта. Сядаме на първия ред на 21 юни от 19:00 в Младежкия театър, готови да намерим част от себе си.
 • Срещи на младото европейско кино

  20 юни 2018

  Фестивалът, който е топла връзка между младите (и не само) и киното е в разгара си, а днес ни кани на две места – за късометражна програма с три филма в Одеон от 16:00, а след това и във Френския институт, където от 18:00 гледаме Звездното небе над мен на Ян Клипер, а след това от 19:30 и два реставрирани филма на белгийската режисьорка Шантал Акерман.
 • SMYAH

  19 юни 2018

  Идва с бас и стържещ звук и хич не се шегува в новия си краткосвирещ албум Semioticsна 19 юни в Петък от 21:00 залостваме вратата, затваряме очи и го оставяме да разкаже история.


 • Власт и съпротива

  18 юни 2018

  Константин е борец на съпротивата, който става мишена на Държавна сигурност, а Методи – амбициозният офицер, който го държи на мушка повече от 50 години, равни на 440 страници в хит романа Власт и съпротива на Илия Троянов. Чешкият режисьор Душан Давид Парижек прев­ръща литературната панорама на тоталитаризма и прехода при нас в 165 минути театър, който гледаме с български субтитри и антракт на 18 и 19 юни от 19:30 в Народния театър.
 • Радио Парк Фест

  17 юни 2018

  © Вихрен Георгиев

  Ако в петък или събота не свикнахте с тревата в Южния парк, ви препоръчваме да си намерите одеяло, постелка за йога, а защо не и шал и  поне днес да чуете какво ви е подготвил феста (с безплатен вход) след 18:00. Добре де, подсказваме – Dead Man`s Hat, Saint Electrics и Jeremy? Убедихме ви? Супер.
 • White Rabbit

  16 юни 2018

  Миналия април фестът превърна за ден една отсечка от Иван Вазов (от Раковски до 6-ти септември) в пешеходна зона и сцена за срещи с алтернативен арт и музика. Сега схемата се повтаря в по-голям мащаб: на 16 и 17 юни от 10:00 до кой-знае-кога без вход слушаме живи изпълнения и диджей сетове на супер човеци като Иво Димчев и 1000 names; Sopa, Иван Мудов, Ясен Згуровски и Едуард Грейнджър строят арт инсталации на открито, а Музейко събира хлапета за творчески работилници от 10:00 до 12:00. За още инфо – фейсбук.
 • One More Summer Sessions

  15 юни 2018

  Какво по-хубаво от следработно Блъди Мери с вярната дружина в уютна градина като тази One More Bar? Ще ви кажем веднага – на живо да звучат нежни гласове и виртуозни музиканти от тук и Франция, каквато е идеята на бара от сега до края на лятото. На 15 юни в 19:00 без вход слушаме бразилски ритми от нашите Brazil Acoustic, а графикът на сесиите нататък е във фейсбука на OMB.
 • Авангард-Hommage

  14 юни 2018

  След като 2017 беше обявена за година на полския авангард, САМСИ събира най-доброто от жанра през 20-те и неоавангарда от 60-те. Изложбата представя Колекция II на галерия Арсенал в Бялисток, създадена през 1990 и допълвана от Подлаското сдружение за изящни изкуства в периода 2005-2016. Откриваме на 14 юни в 18:00 и разглеждаме до 22 юли.
 • FLUCA

  13 юни 2018

  Забелязахте ли лъскавия контейнер на Кристал? Всъщност е платформа за култура с виенско потекло, която акостира тук с арт проекти от цял свят. Като Performing Pizza Painting на артиста Камен Стоянов, който на 13 и 14 юни приготвя на място пици, посветени на големи худoжници. Е, да пробваме.
 • Въведение в българското съвременно изкуство

  11 юни 2018

  И без премиера, пак е книга-събитие – първата пространна история на българското изкуство от края на 20 век до днес стъпва на поредица лекции, които Весела Ножарова изнася в рамките на Въведение в съвременното изкуство (на фондация Отворени изкуства) в Пловдив и София. Четем повече за историята и  участниците в развитието му на разбираем език, а думи за книгата слушаме и в СГХГ на 11 юни от 18:00.
 • Акустично в 20:00

  12 юни 2018

  Вторник ни е в Петък с акустичните сесии, в които на стола с китара в ръка този път сяда Димо от P.I.F., за да ни разкаже "приказки за стари времена". Вратите отварят в 18:00 без банкноти, а акустичните импровизации на познати и нови парчета започват в 20:00. 
 • Fine Acts Labs

  10 юни 2018

  Събират в отбор човек на изкуството и друг на технологиите, за да намерят решение на социален проблем, а първият победител замахна към нас с проекта BEAT., който показа как по съседски сме склонни да мълчим за домашното насилие. Днес лабораторията среща нови 12 герои – слушаме идеите им на 10 юни от 18:30 в Generator, а най-добрата (според спец жури) ще спечели и грант, за да порасне.
 • Ratio

  9 юни 2018

  Форумът, който говори на прост език за красотата и мистерията в науката, превзема Sofia Event Center на 9 юни между 10:00 и 19:00 с нова порция лекции и дискусии с чужди и наши умни и сладкодумни хора. С билет за 25лв от ratio.bg слушаме за тъмната космическа материя, псевдофизиката, как с географско профилиране може най-после да открием кой е Banksy и обсъждаме хубавото и страшното на генното инженерство.
 • Flower Power

  8 юни 2018

  Цветята отдавна пълзят в модата, но на 7 юни в пространство Иван Асен 22 разцъфва невиждан букет – колекцията Flower Power, в която 20 наши дизайнери интерпретират флоралната тема в дрехи и аксесоари. Разглеждаме ги в шоурума до 30 юни, а ако купим стрък от колекцията, опаковат ни го с бутилка мицеларна вода Bioderma от лимитирана серия, облечена в дизайн на Георги Флоров специално за случая.
 • ЧРД, Sabai

  7 юни 2018

  Галерията на Неофит Рилски 63 става на 5 и празнува с представяне на бижута, дело на резидентите си. Ако вече мечтаете за красивите витрини, спрете - експото е с фотографии на Фелия Барух, в които героите от благородни метали позират с помощта на собственика на Sabai, Яна Янева. Кадрите се продават в лимитирани серии от по 3 само на 7 юни от 19:00, така че записвайте си, за да не пропуснете шанса да подарите ново бижу на стената си.
 • Ах, тази литература

  6 юни 2018

  Артисти от 6+ държави влизат в парка пред Народния на 6 юни в 19:00 с литературен пърформанс на два езика (български и английски), благодарение на СтолицаЛитература - форумът на фондация Елизабет Костова, който пръска писателски лекции и работилници из града от 4 до 6 юни (програмата е тук). След като Ах, тази литература замлъкне, паркът проговаря с джаз квартета София  и така чак до 21:00.
 • За Черно море

  5 юни 2018

  Вече разказахме за кампанията, с която двама уиндсърфисти мечтаят да отърват Черно море от боклука му, а сега добавяме, че вече не са сами: БГ бандите Мерудия, Van Cock, Tha Crew и диджей Kalyas удрят рамо с концерт на 5 юни от 20:00 в Маймунарника, който ви спестява разходката до каузата Plastic Free Black Sea в IndieGoGo, като ви води в парка, където можете да пуснете своите благотворителни 10 лева.

  Снимка: Златин Трендафилов
 • Световен театър в София

  4 юни 2018

  Хаканаи ("крехък" и "преходен" от японски) е танц, отразен в 3D мапинг, който открива фестивала в Азарян на 4 юни от 19:30. До финала му на 19-и се нареждат още пет спектакъла, които носят съвременната сцена от света у нас, а къде и кога да се окажете в публиката, избирайте тук и гответе за билет от 12 до 20лв. Струва си.