• Незалязващо слънце на площад Света Неделя

  24 април 2019

  Най-добрият начин да изживеете белите нощи вероятно е да заминете на север, но ако нямате свободен уикенд през следващото арктическо лято, вижте незалязващото слънце на площад Света Неделя. Finlandia го улавят в три инсталации, коктейли, музика и лед - вижте тук и на място до 25 април между 18:00 и 22:00.
 • Хората на София

  22 април 2019

  Гледаме ги през фотографското око на Вихрен Георгиев от People of Sofia в УниКредит Студио в изложбата, която открива шестия фестивал Фотофабрика. От 18:00 на 22 април сме там за двойното откриване изложба+фестивал, а портретите ни гледат от стените до 18 май.
 • See It Be It #8

  23 април 2019

  Не го чувате за първи път, но да – днес у нас жените все още взимат по-ниски заплати от мъжете. Някои казват, че те сами са си виновни – защото природата им е да избягват сценарии, в които "нахално" изискват онова, което смятат, че заслужават на работното място. Мнението си по въпроса може да споделите и обогатите на 23 април от 18:30 в cosmos coworking camp, когато Дора Стрезова от Danone поема микрофона на SIBI.
 • Златната ръкавица

  25 април 2019

  Като режисьор Фатих Акин има златни пръсти, но този път е пипал грубо. Истинският сериен убиец Франц Хонка в кървав близък кадър е изигран от красивия Йонас Даслер, тук обезобразен под тежък грим и безумен поглед. Той пие непрестанно, реже жертви на парчета, обвинява гръцко семейство във входа за миризмата на труп и от това не ни е спестено нищо в близо 2 екранни часа. Ако можете да ги издържите, вижте къде дават премиерата тук.
 • Уикенд базари х2

  21 април 2019

  снимка Atomo Studio

  Ако и на вас ви се иска с пролет-та нещо ново да грейне в интериора ви или върху вас, в почивните 20 и 21 април има къде да го търсите. Даже на две места: в SOHO между 11:00 и 19:00 посрещат сезона с БГ марки за дизайн, които правят всичко от плакати до тениски, а на Fika Interior Market в Спутник същите часове са за мебели първа и втора ръка и добри брандове за детайлите в дома.
 • Архитектурен форум Без страх

  20 април 2019

  Юбилеят на Conveyer и гладът му за градивен диалог с още БГ архитектурни студиа за добрите и лошите посоки в сферата у нас бяха повод за първия безстрашен форум преди година. Получи се супер, така че следва втори – пак в Генератор, на 20-21 април, с 10 студиа (като Transformatori и I/O Architects), които повеждат дискусии и лекции за работата с рециклирани материали, про боно и въобще всичко по темата Без пари.
 • Машина за омраза

  17 април 2019

  С танцов пърформанс, хореографът Марион Дърова изследва въпроса за най-лесния начин да формираш идентичност - омразата. Машината за омраза върви най-добре на бързи обороти, така че да нямаш време да мислиш, а да взимаш само готовите чужди мнения. Къде стоим ние в това се пита премиерно на 17 и 18 април в ДНК от 19:30 през устите на Михаил Стоянов, Борис Георгиев, Васил Зелямов и Мартина Апостолова (вижте тук интервюто ни с нея).
 • Братя Карамазови

  16 април 2019

  Македонският режисьор Деян Пройковски нерядко поставя на чужда сцена, а по покана на Мариус Донкин сега той работи и у нас, като със своя прочит на Достоевски си пази място в официалната програма на Пловдив 2019. В София гледаме неговите Братя Карамазови премиерно на 16 април от 19:00 в Народния театър.
 • Госпожица Юлия

  19 април 2019

  След дълго затишие, танцовата компания Derida се завръща с нова сцена – вече са на Самуил 32, която се открива с още пресен спектакъл – Госпожица Юлия. С етикет 16+ и върху звук от Иван Шопов хореографът Живко Желязков и трима танцьори задвижват пиесата на Стриндберг – един "разкъсващ вътрешен диалог между същността и модела, вроденото и придобитото". На 19 април в 19:00 с билети по 15лв от epaygo.bg.
 • 100 години Баухаус

  18 април 2019

  Bauhaus Stairway, 1932, Oskar Schlemmer

  Лекционният цикъл, с който Гьоте-институт празнува, но и обяснява това течение в дизайна, продължава с гост-лекторки от Германия. От 18:30 на 16 април слушаме историка на изкуството Изабел Вюнше на тема Баухаус модели в художественото образование, а на 18 април архитектът Изабел Бауер обяснява как така почти не сме чували за жените в Баухаус, щом за място в училището са се борили повече дами, отколкото мъже.
 • Бар куиз

  15 април 2019

  Куиз бар звучи като странно занимание, но става ясно колко е забавно да отговаряш на въпроси, докато пиеш по едно с отбор приятели, само след като го пробваш. Затова подаваме отговор на "Кога е следващия?": на 15 април от 20:00 в Тънка червена линия. Входът е свободен, за умниците от първо до трето място има по табла шотове (и още).
 • Снимка с Юки

  14 април 2019

  Разказът на Мирослав Пенков със същото име тук е развит във филм (дописан от сценариста Димитър Стоянович) - красив за гледане, задъхан от бързите си сцени и с неочакван до последния момент край. Вижте програмата му тук.
 • Капачки за бъдеще vol. 4

  13 април 2019

  Знаете ли, че всяко десето дете се ражда недоносено, а всяко трето бебе в кувьоз получава увреждане на очите? Проблемът в цялата работа е апаратурата, която в много болници е твърде амортизирана или твърде недостатъчна. Вече сигурно събирате пластмасовите си капачки и, ако се чудите какво да ги правите, ето: на 13 април от 09:00 до 15:00 ги стоварете пред Националния стадион, за да бъдат обърнати в още нови кувьози за нашите болници.
 • Дунавски диалози

  8 април 2019

  Дунавски диалози е името на фестивал, който тече през няколко страни от Балканите - в нашата идва в галерия Аросита, където разговорът е между тукашни и сръбски художници. С акции, събития, работилници и разговори те ще ни провокират да мислим активно, да гледаме внимателно и да се усъмним в границите на собствената си идентичност - от 8 април в 19:00 до края на месеца.
 • TASK

  12 април 2019

  Името му е Атанас Леваков, а в инстаграм е @taskore, но лесно ще го забележите и по фасади и огради около себе си. Task е още един графити артист, който опитва да премести изкуството си в галерия (в случая – подземието на Gifted), а за да се получи, смалява мащаба на работите си до отделни Фрагменти (както нарича и изложбата си), пренесени с малко цветове върху платна и дървени плоскости. Вижте между 11 и 24 април.
 • Дългият път към звездите

  11 април 2019

  Идват президентски избори и главният кандидат – астрофизик, гостува в тв шоу с хаплив водещ, където ще се случи изненадващо разкритие. Такава е интерактивната пърформанс-лекция с режисьор Андреа Брунело от Италия и сценарист-актьори Димитър Узунов и астрофизика д-р Владимир Божилов. Целта им е по лек и находчив начин да ни сервират наука – срещу 10/12лв към epaygo.bg на 11 април от 19:30 във Френския институт.
 • Баухаус и България

  10 април 2019

  Тази година стават 100, откакто училището за дизайн отваря в Германия и променя целия свят. Този около нас също – следващата лекция в серията за столетника, организирана от Гьоте-институт, е на тема как архитектурният модернизъм на Баухаус влияе на българския и къде се разминаваме всекидневно с него. На 10 април от 18:30 слушаме две експертни истории – от изследователя Любинка Стоилова и Анета Василева от асоциация WhATA.
 • Фестивал на идеите за Европа

  9 април 2019

  Звучи политическо, защото е – месец преди изборите за европейски парламент в Червената къща и Националната галерия има цял фестивал на тема континента и как живеем в него. Между 8 и 16 април програмата побира всичко от дебати между политици през свобода на словото до отчуждението през очите на киното днес – всички дати, часове и записването са на redhouse-sofia.org.
 • Повелители на ужаса

  7 април 2019

  Мери Шели пише Франкенщайн едва на 18 и така доста млада става прабаба на книгите на ужасите и научната фантастика. Всякакви заглавия от класики като нейната през адските клоуни на Стивън Кинг или японската естетика на кошмара влизат в разпродажбата в Книжен център Славейков (на площад Славейков 7, в големия централен безистен, първия откъм Раковски) – между 5 и 7 април, 16:00-20:00.
 • Курс по цианотипия

  6 април 2019

  Защо да се записвате на уроци по първия скенер – техниката, при която слагате предмет върху хартия със специален химикал, а светлината на слънцето или на лампа отпечатват завинаги сянката му? Защото е по-странно и забавно от курс по рисуване, става за всеки и си тръгвате с принт или тениска. Срещу 65лв ви учи майстор по примитивни техники за фотография и отпечатък – на 6 април между 13:00 и 18:00 в Sito Studio след записване на cyanotype@sito-studio.com.