• One Dance Week

  20 септември 2019

  © Olympe Tits

  Един танцува гол, друг – с разглобен пластмасов манекен, трети показва своя версия на индонезийския танц за съблазняване и плодородие. В програмата на феста, разпръсната на няколко сцени в Пловдив, няма табута, нито клишета. Словесни трейлъри на 16-те представления, пътуващи насам от всеки ъгъл на света, четете тук и после бързо към epaygo.bg за последните билети – One Dance Week започва на 20 септември.
 • Скейтъри от миналите времена

  19 септември 2019

  "Основоположници на градската култура в късно-социалистическа България", казва Мартин Младенов за всички скейтъри и кънкьори, с които той самият джиткал в края на 80‑те. Да практикуваш подобни хобита във време, което настръхва от всичко западно, е достатъчно интересно, че Мартин да го запамети с фотоапарата си. Разглеждаме кадрите му от тогава в Gifted от 19 септември (с откриване в 19:00) до 2 октомври.
 • Седмица на жените режисьори

  18 септември 2019

  Инициатор на панорамата е кино G-8, а филмите в нея – нови и стари български игрални, създадени от екипи начело с дами като Милена Андонова, Кристина Грозева, Зорница София и Светла Цоцоркова. Започваме с Лавина от 1981 (по повестта на Блага Димитрова) на 17 септември и продължаваме до 23-ти с по две заглавия всеки ден – от 17:30 и от 19:30. Следете ги в профила на киното.
 • Да изчистим България заедно

  14 септември 2019

  Мащабната доброволческа инициатива се завръща с девето, подобрено издание, в което не просто надяваме ръкавиците, за да събираме боклука от различни местности из страната, а сме насърчени да подхванем свои инициативи под шапката на тази. Всичко от засаждане на дърво през боядисване на пейка до ремонтиране на цял заслон е супер идея, а Zero Waste Sofia моли да обърнем внимание и на чешмите за всеобща употреба по пътя си – като ги почистим, облагородим и маркираме на картата на еко движението. Всички подробности около кампанията + инфо как и къде да се включите са на daizchistim.bg.

 • Денят на София

  17 септември 2019

  Този 17 септември София празнува двойно – освен че денят си е неин, вдигаме наздравица и за това, че е столица от вече 140 години. Сборният пункт за партито е пл. Княз Александър I, където след 20:30 се вливаме в пулса на града и преглеждаме историята му в София градски вибрации – 140 удара в минута – аудио-визуален пърформанс + 3D мапинг, в който са намесени например Иван Шопов и Compote Collective.
 • Михаил Новаков

  16 септември 2019

  Започва да снима за списание Едно, през 2010 е селектиран за пътуваща изложба на Vice, а днес всички го знаем като фотограф и оператор с фокус върху градската култура и социалното наблюдение. В КО-ОП тъкмо наредиха новата му солова изложба Сладко-киселият час – "откраднати моменти на покой", запечатани по време на пътешестването на Михаил из Китай. Минете с отпочинали очи до 2 октомври.
 • Пикник Строежа

  15 септември 2019

  Кажете на GPS-а да ви води към goo.gl/maps/FI93J или, алтернативно, към 12:00 на 15 септември се строете пред Строежа за всеобщо придвижване нагоре към конкретната поляна над Железница. На нея клубът нарежда барбекю, кегове бира, генератор, техника, пуска музиката да тече и чака всички да наобиколят покривката. Каквото са донесли домакините, ще е безплатно, но все пак и вие се заредете с хам-хум.
 • Парти на покрива

  13 септември 2019

  снимка Deensel

  Rooftop Сonnections гърмят два заека с едно парти, когато на 13 септември закриват летния и откриват есенния сезон на нощите ни по покривите. Локацията е дворцова – около 21:00 в петък потъваме във вход А4 на НДК, като предварително сме пратили 15лв към bilet.bg, и се настаняваме по високите етажи чак до 6 сутринта. Какво ще звучи от колоните засега е неизвестно, но не вярваме да е некачествено.


 • Кино в парка на Военната академия

  12 септември 2019

  Първият човек, който ни разказа за Щастливият Лазаро, беше суперщастлив, че го е гледал, а на 12 септември вечерта ще е още по-силно – филмът тече на фона на щурците в парка на Военната академия. Следващите три дни там гледаме Граница (наричан едновременно "особняшки" и "класика"), Джебчии (за крадливо семейство със Златна палма от Кан) и Капернаум (с титанска роля на 12-годишния Заин от Бейрут). Началото е винаги в 20:30, а гишето за билети по 10лв отваря на място още в 19:00.
 • Алея на книгата

  11 септември 2019

  От вторник до неделя тази седмица (10-15 септември) да се шляете по Витошка може да е умно – белите шатри на пътуващото книжно изложение опъват платна в отсечката на булеварда между Патриарха и Узунджовска. 70+ издателства подреждат книгите си по лавиците на открито между 10:00 и 20:00, а ако търсите и събития – най-активната и шумна точка е до паметника на Алеко Константинов.
 • Уилфред Алмендра

  10 септември 2019

  Ако си спомняте, през април ви запознахме с него – френско-португалски художник, който дойде в София, за да действа по проекта за публично изкуство Sariev + Markov и наесен да инсталира своя работа в града ни. Ето я и нея – скулптурата на Алмендра е готова, наречена е VLZ310 Later (2019) на модел градинска косачка и я отвиват пред нас на 10 септември в парк-музей Врана. Точните могат да видят автора в 18:30, за останалите времето за посещение е чак до 30 октомври.
 • Нямаме план(ета) Б

  9 септември 2019

  Визуалният спектакъл, който популяризира идеята, че грижата за природата е обща мисия, в която успехът идва само ако всички полагат усилия заедно, се прожектира всеки работен ден в периода 9-20 септември, от 21:15 до 22:00 пред Национална галерия Квадрат 500.
 • Ninavale

  8 септември 2019

  Последни дни, в които можете да посети изложбата Ninavale, в която арт дуото ни води между състоянията на водата – в началото като лека пара, а в края като тежка вода или 2H2O, използвана и за ядрени оръжия в галерия +359 до 15 септември.
 • Caged

  7 септември 2019

  Kорейският хореограф Пансън Ким оставя парижката сцена зад гърба си, събира мулти култи трупата Gaya Dance Company тук и вече месеци работи с нея по спектакъла Caged. "Страхът е отровата, която щурмува съзнанието ни", е идеята, която той ще ни предава – с танц и кукловодство – в Дом на културата Борис Христов в Пловдив следващата събота. За премиерата на 7 септември от 19:30 билети по 10-20лв теглете от epaygo.bg.
 • Sofia Food Truck Fest Autumn Edition

  6 септември 2019

  Камиончета и каравани пълни с храна се нареждат в Маймунарника за един вкусен уикенд от 6 до 8 септември от 11:00 срещу 0лв вход.
 • Ratio: A Star Is Born

  5 септември 2019

  Знаете ли, че към 97% от телата ни са изградени от елементи, родени от термоядрените реакции на звездите? На практика без тях, значи, нямаше да има и човеци. Как и защо умират тези космически тела и какво ще стане, когато и на Слънцето му дойде редът след 5.5 милиарда години, разбираме от физика Виктор Данчев на следващата безплатна научнопопулярна лекция от серията Ratio. На 5 септември от 19:00 в Kino Cabana.
 • Джон Клийз

  4 септември 2019

  снимка Bob King

  Винаги е гледал от веселата страна на нещата, затова и в своите 79 години един от основателите на Монти Пайтън забелязва само добра възможност за име на стендъп. Последен шанс да ме видите, преди да умра е на 4 септември в Зала 1 в НДК – ако искате да слушате от черния хумор и тежката му ирония и сте готови да го докажете с 55лв, от eventim.bg ще ви ги разменят за билет.
 • Исторически маршрут Женски пазар

  1 септември 2019

  Още през ранния 20 век хора в носии са продавали чушки на господа с костюми и шапки – това е най-възрастният пазар в града. Районът е пълен с история, из която гид ще ни бъде Здравко Петров: той отдавна води своите исторически маршрути, а сега ги пусна и като книга. Срещу 15лв и със записване на historicalroutes.bg на 1 септември той ни сочи точно накъде да гледаме, за да видим следите от миналото.
 • Музикален куиз #20

  3 септември 2019

  Отбор от 3 до 8 меломани с разнообразен вкус и маниакални музикални знания е най-доброто ви оръжие на 3 септември в бар Тънка червена линия. Подбирайте ги добре и после записвайте тима с лично съобщение към @trl.bar във фейсбук, ако искате да скочите в боя за първите три места във викторината, които си тръгват опиянени и заредени с мелодични или литературни награди. Началото е в 20:00, участието струва 5лв на човек.
 • София: 2050

  2 септември 2019

  След 2 години анализи, дискусии и обратна връзка от гражданите, екипът на Визия за София е готов да очертае идеите си какъв трябва да стане градът ни до 2050, преди да ги подаде към съответните власти. На форум с отворен вход (2 септември, 15:00-20:00, театър Азарян) и живо излъчване във фейсбука на проекта архитект Любо Георгиев и компания говорят за всичко важно: от транспорт, градска и околна среда до идентичност и култура.