• Нощ на историите

  22 май 2019

  снимка Александър Александров

  Вероятно сте чели по нещо от Стефан Иванов, Петя Кокудева, Марин Бодаков, Петър Чухов... Те и още писатели и поети сега влизат в първото издание на Нощ на историите, за да ни доведат още по-близо до себе си – като хванат микрофона в Книгата на 22 май в 19:00, за да разкажат съвсем истинските си лични истории. Форматът тепърва ще се разраства, следете как на @imaloednovremevbg във фейсбук.
 • Ratio: Behind the curve

  21 май 2019

  Трябва да сте чували за плоскоземците – онези хора, които са убедени, че Земята е плоска и че обратното твърдение е мръсен заговор. Вместо просто да ги осмива, документалният филм Behind The Curve отива на конференцията Плоска Земя и ни среща с тези хора и със скъпите им неуспешни експерименти да докажат идеите си. Гледаме на английски без БГ букви, а после дискутираме на воля – на 21 май от 19:00 в City Stage с билет за 10лв от ratio.bg.
 • Актьори срещу поети

  20 май 2019

  В Сфумато от 19:00 притаяваме дъх, за да решим хладнокръвно: кой е по-добър в четенето на поезия - нейният автор или актьорът, който импровизира по текста? Актьори срещу поети, започнал като еднократна идея, вече е в постоянната програмата на театъра заради този сложен въпрос без бърз отговор. Слушаме, гледаме и гласуваме за последен път този сезон, преди завесата да падне до есента.
 • Тур по Цар Симеон

  19 май 2019

  снимка Емил Методиев

  Това е най-дългата улица в София, но тази разходка се съсредоточава само в най-вкусната й част около Женския пазар. Два часа обикаляме малките магазинчета, за да се срещаме със собствениците и да слушаме истории за съставките там – като какво е сладък суджук, кои са седемте подправки и как да ги използваме. Срещата е на 19 май в 14:00, а участието е без пари след записване на @MeetingPointsBg във фейсбук.
 • Две партита на открито

  18 май 2019

  Как ще изглежда вашата събота - като просеко под небето или като сърф парти с хотдог в ръка?

  Поп-ъп барът Spensierato ще налива просеко на първото си за годината открито парти в двора на Университетската ботаническа градина (до паметника Левски). Чакат ни там, на тревата, след 13:00, с музика от Sayulke, а ние си носим одеялата, приятелите и по 4лв за вход и подкрепа на градината.
   
  Междувременно суперчил партито, с което натискаме старта на лятото, пак е тук със своя Australian Afternoon Vol. 3 – тоест трето издание, което ще накара улица Шишман да подскача от вибрациите на избрана австралийска музика. Домакинът е Rolling Dogs, чиято каравана ще зарежда тълпата с гурме хот дог, докато Power Pops вече готвят попсикълите за десерт. Сърфираме с всичко това на 18 май след 16:20.
 • Метеорни дни: Хофман

  16 май 2019

  Ани Васева и нейната трупа за авангарден театър Метеор покрива календара от 16 до 27 май със своите Метеорни дни, а програмата започва с премиера. Пиесата Хофман разказва за живота, романтическите бесове, красивото и грозното, техниката и поезията на немския писател, композитор и художник Е.Т.А. Хофман. С Леонид Йовчев и Стефан Милков в главните роли гледаме спектакъла на 16 и 17 май от 19:30 в Гьоте-институт.
 • Малко невнимание и си натиснал ентер

  17 май 2019

  С тази си сентенция господин Милен Баятев от фейсбук сграбчи душите на журито на Absolut Voices – кампания, която събира мъдростите ни на abslt.bg, за да превърне една от тях в мото на следващото абсолютно парти. Ето, вече имаме тема, а има и човек зад пулта: диско/хаус диджеят Tensnake прелита от Хамбург към Corso на 17 май, за да завърти този "ентер" купон. Там сме след 23:00 с 10лв в джоба за вход.
 • Trombobby & C-MO

  15 май 2019

  През 1815 в Индонезия изригва вулканът Тамбора, предизвикал сума бедствия, но и вдъхновил не едно парче изкуство – от Франкенщайн на Мери Шели до първото общо EP на Trombobby и C-MO, които иначе се знаят и стиковат добре отдавна. Загрейте с The Barber of Baghdad в YouTube, преди на чуете и останалите 6 парчета от The Year Without a Summer в Kick's на 15 май от 19:00.
 • Ratio представя: Биопринтиране - от клетка до орган

  14 май 2019

  Дали тъканното инженерство е един от тези инструменти на човешкия гений, който ще ни направи богове? Могат ли биопринтерите и биомастилата да дават живот? 3D-биопринтирането е един от последните отговори на регенеративната медицина по тези въпроси. За всичко това от първа ръка ще ви разкаже Спас Керимов от Принтиво - биотехнологичен стартъп, който се занимава точно с тази материя в City Stage на 14 май от 19:00 срещу вход свободен.
 • Антистатик

  13 май 2019

  съботата ми вървеше добре докато не осъзнах че е понеделник не е просто греда-ситуация, описана с пунктуационни грешки. Този и още 6 любопитни танц/пърформанс спектакъла пристигат от 3 континента, за да извисят своя #ГласЗаТанц в ДНК и театър Азарян. Говорим за феста Антистатик, който между 9 и 21 май пак ни носи на тепсия умно и смело изкуство по графика тук и с билети по 10/15лв.
 • Good taste & no waste

  12 май 2019

  снимка cococo.bg

  Old is new и морският бар Куче & Куче се съюзяват на терена на ресторанта (Ангел Кънчев 18) за това първо издание на базара си за устойчив начин на живот – тоест за продукти от хубави еко или биоразградими материали, които да заместят пластмасата в бита ни, като бамбуковие сламки и кокосови купи. Ще има и мода, и козметика, и растения, и добра храна и пиене от домакина – идете с пари след 11:00 на 12 май.
 • Софийски фестивал на науката

  11 май 2019

  Ако ни следите плътно, вече знаете какво сме си оградили в програмата на Научния фест (останалите четете Мина за знание тук). Може обаче да сте забравили да хванете безплатни пасове и билети за своя личен фестивален график, затова пак напомняме – умните лекции, прожекции, демота и какво ли още не за малки и големи са на sofiasciencefestival.bg и в Тех Парка от 9 до 12 май.
 • 6 май във Военноисторическия музей

  6 май 2019

  Ако в Деня на храбростта и Празника на армията не сте на Ларгото да гледате прелитащите военни машини (или пък се чудите накъде да тръгнете след това), давайте към Военноисторическия музей, където с вход свободен ще се влиза в някои от външните експонати, ще се хапва войнишка боб чорба и ще се слуша духова и народна музика. Има и специални занимания за деца - всичко с детайли и часове ще намерите тук.
 • PhoSofia 2019

  10 май 2019

  Ако отдавна искате да питате Александър Станишев или Димитри Стефанов как им се получават такива добри кадри, веднага потърсете програмата на този стрийт фото фест, който събира снимащи хора за безплатни дискусии, портфолио ревюта и фото разходки с вещи в сферата от 9 до 12 май. Откриването е с колектива Bulb Photos и пътуващата изложба на проекта Women Street Photographers след 18:00 във PhotoSynthesis.
 • Инстаграм разходка

  9 май 2019

  9 май е Денят на Европа и тази година за пръв път може да обиколите континента, без да излизате от София. След записване тук, на срещата пред Италианския институт в 16:00 отидете със зареден до горе телефон - чака ви инстаграм разходка с почерпка от домакините в библиотеките на Гьоте-институт, Полски институт, институт Сервантес, Чешкия Център, Унгарския институт и Institut Français. Участието е безплатно, от вас чакат само красиви снимки.
 • Къщата, която Джак построи

  5 май 2019

  Режисьорът Ларс фон Триер ни отвежда в САЩ през 70-те години, когато изключително интелигентният Джак се превръща в сериен убиец за период от 12 години. Преживяваме историята през неговата гледна точка, а тя е, че всяко убийство представлява произведение на изкуството. Докато полицейското разследване неизбежно приближава до целта си, Джак започва да поема все по-големи рискове в опитите си да създаде абсолютното изкуство. Гледаме филма в Euro Cinema на 5 май от 21:15.
 • Ratio: кръвопийци

  7 май 2019

  "Пролетта дойде, а с нея идват и комарите", развалят ни настроението от Ratio. За да си го оправим, а и да научим как да се пазим от кръвопийците, на 7 май сме на научнопопулярната среща в City Stage с водещ д-р Огнян Миков. Как ни таргетират комарите, носят ли насам тропически болести, размножават ли се някъде из дома ни и помага ли чесънът в тази неравна борба, слушаме, без да се почесваме, след 19:00.
 • Esquire gentlemen’s football club

  8 май 2019

  Ако така и така тръпнете за полуфинала на Шампионската лига, защо не се заобиколите с още зарибени, които иначе няма как да поберете в хола си? Реваншът Аякс-Тотнъм се играе на терена на клуб Yalta на 8 май и всички са поканени да крещят срещу големия екран след 21:00, а домакинът – Esquire, носи джаги и футболен куиз, които добавят още кеф и яки награди за ползване и преживяване.
 • Арабска калиграфия

  4 май 2019

  Роден през 1963 в Аман, Йордания, Абд Масуд заминава за Виена, за да учи изкуства, като постепенно се запознава отблизо със ситопечата, графичния дизайн, типографията и реставрацията на дървени мебели и скулптури, а през 2018 по негова инициатива отваря врати и Vienna Calligraphy Center - център за представяне на изкуството на калиграфията и нейните културни особености. Абд сега пристига в София с кратка лекция + работилница по арабска калиграфия - с вход свободен на 4 май от 11:00 до 13:00 в НДК като част от София хартиен арт фест.
 • Козуначено бирено парти

  29 април 2019

  Ако бабиният козунак вкъщи не ви стигна, а вече е аут, ето къде ви чака още една празнична порция. На 29 април, 14:00-22:00, магазин-барът Crafter (Княз Борис I 65) сервира домашен козунак по тайна рецепта и посочва кои бири наоколо най му отиват. Ако биячът ви още е здрав, може и него да си донесете - или ще избие всички яйца наоколо, или ще си имате още нещо за хапване в чинията.