• CreativeMornings

  31 май 2019

  За него се говори с поне 4 имена, които на свой ред напоследък често се споменават до тези на Теодосий Спасов, фолклорната формация Авигея или пък графити артиста Насимо. Става дума за Иван Шопов - художник и многолик артист на електронната музикална сцена, който на 31 май застава пред всички ни в Генератор, за да говори за себе си. Мислите му ще са концентрирани около тазмесечната тема - Preserve. Слушаме след 08:30 и след като сме се записали на creativemornings.com/cities/sof.
 • Улица Малко Търново

  30 май 2019

  С 60-те си метра, това е най-късата пешеходна улица в центъра с концентрация от любопитни истории зад фасадите си. От любимия бар на цар Борис III до килии на държавна сигурност, Малко Търново има какво да разкрие за себе си и го прави в изложба в галерия Архиви (Московска 5) до 5 юни – част е от проект на Atelier Serafimov Architects и строителите BLD, които предстои да реновират участъка и са отворени за предложенията ни как.
 • Пролетен базар на книгата

  29 май 2019

  НДК отново става дворец на четенето между 28 май и 2 юни, когато 160 издателства редят книгите си по етажите. Освен обичайното – препоръки по щандовете, представяния на нови заглавия, срещи с автограф – в същото място+време е и Софийският международен литературен фест с програма за деца. Подаръците май не са само за хлапетата – приемаме като лично удоволствие например изложбата на илюстратора Любен Зидаров.
 • Куентин Тарантино Quiz

  28 май 2019

  На какво не прилича Марселъс Уолъс? Ако можете да изстреляте точния отговор и изобщо познавате не само Криминале, но и цялата филмография на Тарантино, бъдете с 5лв и най-големите разбирачи сред приятелите си в бар Тънка червена линия за куиз по темата. Навиваме ръкави срещу другите отбори на 28 май от 20:00.
 • Цикадите

  27 май 2019

  От Пловдив 2019 ни гостува тази постановка, която събира мъж и жена в ничията земя между живота и смъртта. Той няма спомени, но тя само с жест успява да отключи дълбоко потъналата му памет, от която излизат срещите им в минали животи и времена. Дали обаче този път няма да им е последен, решават на сцената на театър Азарян на 27 май от 19:00.
 • Лятно кино в градината

  26 май 2019

  София Филм Фест вдига екран в градината на бар Switch, за да пуска чак до средата на септември кино под дърветата. Началото е с Белгийският крал, който пътува през Балканите в псевдодокументалната комедия, открила фестивала през 2017. Ако тогава сте изпуснали да го проследите, сега пуканките ще са перфектно осолени, а крафт бирата ще е наливна – от 21:00 на 26 май.
 • Нова българска анимация 2

  25 май 2019

  На 25 май идва втора селекция от късо рисувано кино, което ни отваря очите за работата на хора от Анри Кулев през Теодор Ушев и Борис Праматаров до студенти по анимация. Гледаме какви крушки им светят в главите през последните 4 години в Дом на киното от 18:00 срещу билет за 8лв на касата.
 • Sofia food truck fest

  24 май 2019

  Ако в почивните 24-25-26 май ви се случи да огладнеете, елате в парка – пред Маймунарника са паркирали няколко кухни на колела. Докато поръчваме всичко от бургер до коктейл и гледаме как го приготвят опитни ръце в караваната пред нас, ще звучи и DJ програма. Там са от 10 до 10 и трите дни, пък и целият парк е под краката ви – значи става и за късен брънч в Борисовата.
 • Super Flu

  23 май 2019

  12-годишното им партньорство тръгва от общата любов към касетите на Свен Вет и електронните джаджи. Днес Феликс Тилеман и Матиас Шварц от бивша Източна Германия могат да се похвалят с 5 албума, 50 ремикса и купища сингли, в които е възможно да чуем звук от ластик или пиано, записано през стара Nokia. Точно така звучи радостта от живота под формата на техно – като техните експерименти, поръсени с денс добавки. Слушаме ги в ЕXE на 23 май от 22:30 срещу 10лв.
 • Нощ на историите

  22 май 2019

  снимка Александър Александров

  Вероятно сте чели по нещо от Стефан Иванов, Петя Кокудева, Марин Бодаков, Петър Чухов... Те и още писатели и поети сега влизат в първото издание на Нощ на историите, за да ни доведат още по-близо до себе си – като хванат микрофона в Книгата на 22 май в 19:00, за да разкажат съвсем истинските си лични истории. Форматът тепърва ще се разраства, следете как на @imaloednovremevbg във фейсбук.
 • Ratio: Behind the curve

  21 май 2019

  Трябва да сте чували за плоскоземците – онези хора, които са убедени, че Земята е плоска и че обратното твърдение е мръсен заговор. Вместо просто да ги осмива, документалният филм Behind The Curve отива на конференцията Плоска Земя и ни среща с тези хора и със скъпите им неуспешни експерименти да докажат идеите си. Гледаме на английски без БГ букви, а после дискутираме на воля – на 21 май от 19:00 в City Stage с билет за 10лв от ratio.bg.
 • Актьори срещу поети

  20 май 2019

  В Сфумато от 19:00 притаяваме дъх, за да решим хладнокръвно: кой е по-добър в четенето на поезия - нейният автор или актьорът, който импровизира по текста? Актьори срещу поети, започнал като еднократна идея, вече е в постоянната програмата на театъра заради този сложен въпрос без бърз отговор. Слушаме, гледаме и гласуваме за последен път този сезон, преди завесата да падне до есента.
 • Тур по Цар Симеон

  19 май 2019

  снимка Емил Методиев

  Това е най-дългата улица в София, но тази разходка се съсредоточава само в най-вкусната й част около Женския пазар. Два часа обикаляме малките магазинчета, за да се срещаме със собствениците и да слушаме истории за съставките там – като какво е сладък суджук, кои са седемте подправки и как да ги използваме. Срещата е на 19 май в 14:00, а участието е без пари след записване на @MeetingPointsBg във фейсбук.
 • Две партита на открито

  18 май 2019

  Как ще изглежда вашата събота - като просеко под небето или като сърф парти с хотдог в ръка?

  Поп-ъп барът Spensierato ще налива просеко на първото си за годината открито парти в двора на Университетската ботаническа градина (до паметника Левски). Чакат ни там, на тревата, след 13:00, с музика от Sayulke, а ние си носим одеялата, приятелите и по 4лв за вход и подкрепа на градината.
   
  Междувременно суперчил партито, с което натискаме старта на лятото, пак е тук със своя Australian Afternoon Vol. 3 – тоест трето издание, което ще накара улица Шишман да подскача от вибрациите на избрана австралийска музика. Домакинът е Rolling Dogs, чиято каравана ще зарежда тълпата с гурме хот дог, докато Power Pops вече готвят попсикълите за десерт. Сърфираме с всичко това на 18 май след 16:20.
 • Метеорни дни: Хофман

  16 май 2019

  Ани Васева и нейната трупа за авангарден театър Метеор покрива календара от 16 до 27 май със своите Метеорни дни, а програмата започва с премиера. Пиесата Хофман разказва за живота, романтическите бесове, красивото и грозното, техниката и поезията на немския писател, композитор и художник Е.Т.А. Хофман. С Леонид Йовчев и Стефан Милков в главните роли гледаме спектакъла на 16 и 17 май от 19:30 в Гьоте-институт.
 • Малко невнимание и си натиснал ентер

  17 май 2019

  С тази си сентенция господин Милен Баятев от фейсбук сграбчи душите на журито на Absolut Voices – кампания, която събира мъдростите ни на abslt.bg, за да превърне една от тях в мото на следващото абсолютно парти. Ето, вече имаме тема, а има и човек зад пулта: диско/хаус диджеят Tensnake прелита от Хамбург към Corso на 17 май, за да завърти този "ентер" купон. Там сме след 23:00 с 10лв в джоба за вход.
 • Trombobby & C-MO

  15 май 2019

  През 1815 в Индонезия изригва вулканът Тамбора, предизвикал сума бедствия, но и вдъхновил не едно парче изкуство – от Франкенщайн на Мери Шели до първото общо EP на Trombobby и C-MO, които иначе се знаят и стиковат добре отдавна. Загрейте с The Barber of Baghdad в YouTube, преди на чуете и останалите 6 парчета от The Year Without a Summer в Kick's на 15 май от 19:00.
 • Ratio представя: Биопринтиране - от клетка до орган

  14 май 2019

  Дали тъканното инженерство е един от тези инструменти на човешкия гений, който ще ни направи богове? Могат ли биопринтерите и биомастилата да дават живот? 3D-биопринтирането е един от последните отговори на регенеративната медицина по тези въпроси. За всичко това от първа ръка ще ви разкаже Спас Керимов от Принтиво - биотехнологичен стартъп, който се занимава точно с тази материя в City Stage на 14 май от 19:00 срещу вход свободен.
 • Антистатик

  13 май 2019

  съботата ми вървеше добре докато не осъзнах че е понеделник не е просто греда-ситуация, описана с пунктуационни грешки. Този и още 6 любопитни танц/пърформанс спектакъла пристигат от 3 континента, за да извисят своя #ГласЗаТанц в ДНК и театър Азарян. Говорим за феста Антистатик, който между 9 и 21 май пак ни носи на тепсия умно и смело изкуство по графика тук и с билети по 10/15лв.
 • Good taste & no waste

  12 май 2019

  снимка cococo.bg

  Old is new и морският бар Куче & Куче се съюзяват на терена на ресторанта (Ангел Кънчев 18) за това първо издание на базара си за устойчив начин на живот – тоест за продукти от хубави еко или биоразградими материали, които да заместят пластмасата в бита ни, като бамбуковие сламки и кокосови купи. Ще има и мода, и козметика, и растения, и добра храна и пиене от домакина – идете с пари след 11:00 на 12 май.