• 5 групи, които да следите

  28 май 2013

  текст Клодин Жендова

  Петима музиканти, които си заслужава да чуете
 • Странници в нощта

  15 май 2013

  текст Клодин Жендова

  Напоследък изборът кого да представим на вашето внимание, попада все върху брадясали типове (Woodkid, Iron & Wine, а сега – Джон Грант). Повярвайте, няма нищо умишлено. Но пък няма и нищо случайно.
 • Налей ми чаша старо вино

  25 април 2013

  текст Никола Шахпазов

  Робинзоновата брада на Самюъл Бийм остава все така руса и гъста, но неговият емблематичен фолк рок проект Iron & Wine продължава да се променя. Петият му албум Ghost on Ghost е достатъчно доказателство за бавната, тиха като пролетна утрин трансформация.
 • 5 групи, които да следите

  18 април 2013

  текст Клодин Жендова

  Петима музиканти, чиито нови албуми заслужават вашето внимание.
 • Тъмната половина

  10 април 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки © Aldo Belmonte

  С False Idols трип хоп заклинателят Трики прави крачка встрани от очакванията и поема обратно към най-тъмните сенки, където дълбоките дъб бийтове срещат поетичен шепот и тъжовни женски вокали. Почти като едно време, почти като в Maxinquaye.
 • Концерт по желание

  4 април 2013

  текст Таня Трендафилова

  Преди задаващата се мощна вълна от концерти и летни фестивали ви улесняваме с кратък списък на предметите, които не са добре дошли заедно с вас на стадиона.
 • Златното хлапе

  2 април 2013

  текст Клодин Жендова, снимки Рене Хабермахер, Матьо Сезар

  Тези дни всички говорят за него – нисичък, с гъста черна брада и задължителна шапка, която никога не сваля от главата си. Държи се естествено, макар да е режисирал едни от най-запомнящите се клипове на Лана Дел Рей, Кейти Пери, Моби и Риана. Амбициран е да постигне невъзможното, но не страда от мания за величие – инак би възкачил себе си на трон в някой от своите клипове. Работи бързо и ентусиазирано, но изчака цели две години, преди да издаде първия си албум – The Golden Age. Шапки долу, скъпи приятели, за Woodkid.
 • Машинно отделение

  28 март 2013

  текст Никола Шахпазов

  Преслушваме, преглеждаме и пресяваме новия албум на ню уейв императорите Depeche Mode. Изводите са лесни – Delta Machine е малък музикален пир преди голямото пиршество на 12 май на стадион Локомотив.
 • Човекът от утрешния ден

  14 март 2013

  снимка © Джими Кинг

  The Next Day на Дейвид Боуи е миналото, настоящето и бъдещето на добрата музика. Албум, който щеше да звучи отлично през 1977 и 1997, но който ще слушаме и през пролетта на 2014. Защото артистичният хамелеон, Легендата, извънземният Боуи знае как се правят нещата.
  Дори без да се напряга.
 • 5 групи, които да следите

  13 март 2013

  текст Клодин Жендова

  Пет нови групи, които си заслужават внимание.
 • Знаем кои са

  26 февруари 2013

  текст Клодин Жендова

  Пет години (и два албума на Grinderman) след енергичния Dig, Lazarus, Dig!!!, получаваме петнайстия, напълно различен албум на мистър Кейв и The Bad Seeds Push The Sky Away, в който изкуплението е повече от разкаянието, красотата е замъглена, а гневът - елегантен.
 • 5 групи, които да следите

  10 януари 2013

  текст Клодин Жендова

  Предлагаме пет групи и музиканти, за които ни се струва, че си заслужава да надавате по едно ухо.
 • В бъдеще време

  3 януари 2013

  Точно както повеляват правилата на играта, още в последните седмици на миналата година, вече знаехме какви ще бъдат големите музикални събития на 2013. Или поне повечето от тях. Ето ги – подредени и обяснени.
  Остава ни единствено да ги дочакаме.
 • Празничен звън

  20 декември 2012

  За някои дните около Коледа и Нова година означават само и единствено хапване на постни сарми и блажено бездействие пред телевизора, но за други почивката от работа е просто повод за музикални преживявания и активен социален живот. За радост на последните в следващите две седмици тук ще има необичайно много партита и концерти.
 • 5 групи, които да следите

  12 декември 2012

  текст Клодин Жендова

  Предлагаме ви 5 групи и музиканти, за които ни се струва, че си заслужава да надавате по едно ухо.
 • Дотам и обратно 2

  12 декември 2012

  текст Никола Шахпазов

  Андреа Бочели Феноменалният италиански тенор пристига в Белград малко след издаването на сборния албум Opera, с което ясно загатва и ...
 • Дотам и обратно

  29 ноември 2012

  Предложения за културен туризъм в Европа през оставащите дни на 2012 и предстоящите месеци на 2013.
 • Северно ехо

  3 октомври 2012

  текст Никола Шахпазов, снимки Расмус Венг Карлсен

  Северняците са доста смахнати (или пък – по-нормални от всички останали), което пък им дава възможност да правят музика както никой друг на тази планета. Точно такова неземно пътешествие се оказва и Piramida – четвъртият албум на датчаните Efterklang, които е крайно време да чуете внимателно, особено ако харесвате Sigur Rós, múm и Бьорк.
 • Планински Джаз

  26 юли 2012

  текст Клодин Жендова

  През август Банско се превръща в джаз. Международният джаз фестивал (4-11 август) отново събира емблематични музиканти и отново го прави в дар – тоест напълно безплатно.
 • Вървят ли двама

  11 юли 2012

  Дълго време вярвахме, че появилият се през 1996 Spiritchaser ще си остане своеобразното grand finale в дискографията на една от най-красивите групи на съвремието – Dead Can Dance. Радваме се, че изобщо не бяхме прави – Лиса Жерар и Брендан Пери преглътнаха личностните различия и вече са готови с Anastasis, дългоочакваното и неочаквано продължение на историята на Dead Can Dance.