• Какво не знаехме за... Михаил Баришников

  22 ноември 2018

  текст Севда Семер

  Знаем, че е един от най-добрите балетисти изобщо и затова е огромна новината, че през януари пристига тук с моноспектакъла си Бродски/Баришников. Билетите изчезват с бърза стъпка, затова ви срещаме още сега с Михаил, който застава до станката на 9 и сам казва, че кариерата му започва от България, след като печели златен медал на международно състезание във Варна. Нататък пред него е целият глобус – с важен скок към Канада, където с внимателен план успява да избяга от Съветския съюз. Щом веднъж усеща свободата, започва да експериментира и със съвременен танц, основава собствена компания в Щатите, става хореограф, режисьор, актьор – всички тези лица събираме пред вас в четири кратки етюда.
 • Отворени към операта

  21 юни 2018

  текст Виолета Иванова

  12 музикални спектакъла влизат в Античния театър (все от 21:00), за да ни дадат още дузина причини да бръмчим до Пловдив и през следващия месец. Опера, балет, мюзикъл, пиано дуел, кино саундтраци, премиери, гости от света и сцена без покрив са ключовите думи в програмата на Opera Open, от която сега подчертаваме половината – останалото чака на Програмата Пловдив, но вие не чакайте до последно да вземете билети.
 • Малък сезон

  21 юни 2018

  Застъпва с началото си края на големия театрален сезон, но не му отстъпва по важност – и тази година от 25 юни до 5 юли Сфумато дава сцена за идейни проекти, срещи, дискусии и пърформанси, които са пътека между хората във и извън театъра.
 • Опер(ет)а и балет в парка

  7 юни 2018

  Ако сте сядали пред сцена без покрив, няма нужда да ви убеждаваме, че акустиката през лятото е най-добра навън. Останалите могат да разберат след седмица – от 15 юни до 15 юли Софийската опера и Музикалният театър пренасят част от репертоара си в парка на Военната академия, а ето и пряк път до местата ни в публиката.
 • Най-добрите в Сатирата

  22 март 2018

  С комедийните си награди Златен Кукерикон Сатирата връчва сериозни статуетки на 1 април на успелите да ни разсмеят. Ако не сте били в публиката, минете с нас през категориите, за да набележите кои имена и пиеси да гледате на живо следващия път.
 • Жива топография

  7 декември 2017

  текст Виолета Иванова

  Представете си изложба с гигантски платна абстрактна живопис, които се рисуват на момента. После си представете концерт с атмосферична музика, който се преживява най-добре седнал и притихнал в мислите си. Сега съберете двата образа пред очите си и почти ще видите онова, което идва в Дом на киното на 14 декември.
 • Вортекс

  28 ноември 2017

  "Завихряне на течност или въздух във формата на фуния, предизвикано от спираловидно движение" е значението на думата вортекс, което Театърът на сетивата поставя като метафора в новия си спектакъл-лабиринт.
 • Летящите германци

  12 октомври 2017

  Брейк по музика на Бах щеше да ни счупи от смях, ако не бяхме виждали това с очите си в YouTube канала на Flying Steps – немска брейкденс банда, която вкарва уличния танц в десетки оперни зали по света, а дори и в Бундестага, с шоуто Red Bull Flying Bach.
 • Първи за сезона

  14 септември 2017

  Докато сменяме настройките на есенно време, театрите започнаха да вадят новата реколта – четири силни премиери излизат на сцената само до края на септември.
 • Банско опера фест

  17 август 2017

  Уравнението зад осмото издание на феста е такова: 3 вечери на открито + 3 произведения в жанрове асорти.
 • Сетивни градски пътувания

  26 юни 2017

  Създадени от Театър на сетивата София и Институт за изследване на тишината, сетивните градски пътувания се случват отвъд думите и провокират всички сетива на участниците.
 • Сцена със звезди

  22 юни 2017

  Топлата лятна вечер е най-хубава без стени помежду ни, но нещата стават сложни, когато искаме и сцената да е пред нас. С тази мисъл наум Софийската опера и Народният театър отлагат края на сезона и за кратко се местят под открит покрив.
 • Какво не знаехме за... Cats

  4 май 2017

  текст Нaталия Иванова

  Или Котките на Андрю Лойд Уебър. Защо не го написахме на български? Заглавието на бродуейския мюзикъл, който идва в нашата Зала 1 (в оригинален състав от 78 актьори), никога не е било превеждано, въпреки че в Мексико дори пускат анкета "за" и "против" испанското Gatos. С този бърз факт отваряме любопитните архиви на Cats, преди те да извадят нокти за първи път и пред нас.
 • Сетивни градски пътувания

  30 март 2017

  След като влязохме в най-високата кула на булевард България, за да потънем в Сън в съня, сега търсим тишинавтите за "преживяване в градска среда", което ни провокира да преосмислим пространството вън и вътре в нас.
 • 36-часов маратон в НАТФИЗ

  24 март 2017

  Възпитаниците на Академията за театрално и филмово изкуство отново ще отворят врати за любителите на театъра в XIII–то издание на традиционния маратон с вход свободен на 8 и 9 април.
 • Bienvenido, Хуан Майорга

  16 март 2017

  текст Нaталия Иванова

  Колко хубави разговори изпускаме, когато не знаем нищо за гостите? Испанецът Хуан Майорга е автор на повече от 30 пиеси, но тази справка едва ли е достатъчна. Затова протягаме ръка за запознанство с драматурга сега, още преди да сме го срещнали на живо в Червената къща.
 • Февруари на сцената

  26 януари 2017

  Обръщаме календара на най-краткия месец, който ни води към по-топъл навън и по-богат вътре в театъра сезон – следват новите пиеси, за които си пазим места отсега.
 • Сън за събуждане

  24 ноември 2016

  текст Нaталия Иванова

  Неделя. В първите следобедни часове без слънце влизаме в сърцето на най-високата кула на булевард България и заспиваме. На излизане сме сякаш по-будни от сутринта.
 • Среща с Годо

  14 юни 2016

  На 16 юни ще дочакаме Годо и ще се срещнем лично.
 • Шекспир е жив

  21 април 2016

  Причините да е така си припомняме още с първия ред на някой сонет (който вече четем и в нов превод от Кирил Кадийски, издаден от Колибри) или с някое от бенефисните събития, събрани под този надслов – от 19 до 28 април отбелязваме немислимите 400 години без Уилям Шекспир.
 • 12