Големият Бриджис

25 март 2010 текст Александър Бакалов
След като се взирахме в козите от актуалната и истерично забавна лента, съставихме импровизирана класация от пет задължителни филма с Джеф Бриджис.


Crazy Heart (2009)
След пет номинации за Оскар през годините мистър Бриджис най-сетне хвана в ръце златния чичко за ролята си на алкохолизирания кънтри певец Отис Блейк, в чието лудо сърце се крие доброта, оставаща незабелязана за околните. Освен с очаквано страхотната роля лентата ще бъде запомнена и със съвсем нелошата демонстрация на певчески талант от страна на добрия стар Джеф. Което прочее изобщо не е първият му досег с музиката. Актьорът има издаден през 2000-та албум, озаглавен Be Here Soon.

K-PAX (2001)

Според първоначалните идеи K-PAX трябвало да е комeдия с Уил Смит в главната роля, но кинобоговете явно са се намесили навреме и наместо това получихме шанса да се насладим на прелестна актьорска драма с фантастичен привкус. Филмът сблъсква психиатъра доктор Пауъл (Бриджис) с поредния му откачен пациент (Кевин Спейси), който нарича себе си Прот и твърди, че е същество от друга галактика. Освен с играта на титулярите филмът е забележителен и с факта, че оставя зрителите сами да си отговорят на поставените от сценария въпроси, което във времена на кинополуфабрикати си е направо космическо постижение.

Големият Лебовски (1998)

Списание Premiere класира Големият Лебовски на креативните откачалки братя Коен високо в класацията си за петдесетте най-добри комедии на всички времена. Има защо. Бриджис изиграва доста основателно считания за култов лентяй Джеф Лебовски, който изключително много държи да го наричат Пича. Същият се оказва намесен в сложен мафиотски план поради абсурдна грешка – някакъв местен милионер носи същата идиотска фамилия.

Царят на рибарите (1991)
   
Първият филм на Тери Гилиъм, в който не участва нито един актьор от Monty Python, предлага очарователен жанров микс от драма и фентъзи, а когато попадне в центъра на страхотна история, Джеф се справя закономерно страхотно. Тук Бриджис е Джош Лукас – арогантен радиоводещ, който насилва границите на скандалността в шоуто си, a в резултат един от слушателите му умира. На Лукас предстои да преоткрие себе си благодарение на побъркан просяк с добро сърце (Робин Уилямс), който търси Светия Граал.

TRON (1982)

Една от най-важните фантастични ленти изобщо и един от първопредходниците на сайбър течението в киното. Революционните специални ефекти изисквали наистина къртовски труд, защото компютрите по онова време можели да създадат статични обекти, но не и да ги раздвижат в пространството. В резултат трябвало да се въвеждат на ръка координатите, на които трябва да се измести съответното изображение, като сцена от четири секунди е изисквала въвеждането на около 600 координати. Иначе Бриджис тук е млад компютърджия, комуто се налага буквално да влезе в машината, за да се пребори със зла програма.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.