Отдаденост

Отдаденост
Жанр: фотографии, ръкописи
Изложба с фотографии и автобиографични текстове, посветена на Пенка Касабова - голямата любов на Борис Христов и новаторка в създаването на детски градини в България.


"Ръката, която люлее люлката, управлява света" – тази мисъл, често изричана от нейната преподавателка Елисавета Кларк, вдъхновява Пенка Касабова да укрепва връзката дете – родител – учител – общност – държава.
През 1928 тя става бакалавър по педагогика в National College оf Education, Chicago Kindergarten College – Еванстън. Образованието и натрупаният опит са в основата на провежданото от нея обучение на педагози и на деца чрез адаптирани за българската среда модели. Била е неразбирана, имало е призиви "да се изкорени касабовщината". Но е била и обичана и удостоявана с най-високи български отличия.
Сред талантите, на които тя оказва огромно влияние, е юристът и бъдещ велик оперен артист Борис Христов. Саможертвено, със съзнанието, че се обрича на самота, Пенка Касабова поощрява Борис Христов да замине, за да се учи и да осъществява творческите си мечти в Италия. А самата тя, до 92-годишната си възраст, продължава да води дневник – мозайка от описания на срещи, отбелязване на триумфи, разсъждения и обобщения за таланта, и едно от най-пълните и достоверни свидетелства за творческия и житейски път на Борис Христов.

програма
  • Къща-музей Гео Милев
    7 октомври (понеделник) - 21 октомври (понеделник)7 октомври (понеделник) - 21 октомври (понеделник)7 октомври (понеделник) - 21 октомври (понеделник)

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.