Дечко Узунов в колекцията на Боян Радев

Дечко Узунов в колекцията на Боян Радев
Жанр: живопис
След Атанас Яранов и Васил Бараков, Боян Радев изважда от своята колекция и живописни творби от Дечко Узунов, за да ги сподели с нас. Ако не сте чували историята за това, как двукратният олимпийски шампион по класическа борба става колекционер четете надолу.


В края на 1960-те години в кафенето на хотел София (днес Радисън) всеки ден между 10:00 и 14:00 часа се събира колоритна компания – Мистър Сенко, Васил Стоилов, Дечко Узунов, Лея Иванова и други. Често сред тях е и Боян Радев. Един ден, след случайна среща, художникът Стоян Илиев му подарява картина и доста скептично се отнася към репликата на известния спортист, че той ще поиска картина и от Дечко Узунов. Това обаче става факт само след броени часове. След пет дни към двете картини се присъединяват още 15 - от известни художници, на които Дечко Узунов е препоръчал да направят жест към големия Боян Радев.
В настоящата изложба ще видим емблематични произведения, създадени от края на 20-те до средата на 80-те години на миналия век. Откриването е на 22 февруари от 18:00.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.