За съспенса или как се скрива бомба под масата

За съспенса или как се скрива бомба под масата
Жанр: фотографии, видео
Платформата за съвременно изкуство Място за срещи на галерия Васка Емануилова представя изложба, в която са включени работи на едни от активните млади художници на сцената, както и произведения на утвърдени в работата с видео автори. Куратор на изложбата е Владия Михайлова.


Алфред Хичкок описва един от начините за постигане на съспенс в киното като „теория на бомбата“. Под това той разбира, че публиката трябва да бъде емоционално въвлечена в действието, като бъде държана в напрежение. Напрегнатото очакване, както се превежда думата „съспенс“ на български, е основен похват в киното, който в изложбата се разглежда като съществен елемент при съставянето на разкази – от масовите медии през рекламите, публичните речи до всекидневните истории.
Ако основният въпрос в „теорията на бомбата“ обаче е кога тя ще избухне, въпросът, който задава изложбата, е „как“: как (и кой) решава къде да постави бомбата?
В отделните работи идеята за съспенса е изразена по различен начин: с провокирането на паметта на зрителя (Чиприян Мурешан); хипертеоретизирана е по игрови начин (Любомир Драганов); сведена е до конкретно действие или физически процес (Калин Серапионов, HR-Stamenov); разгледана е като хиперболизация на емоциите (Боряна Росса); проявява се случайно (Камен Стоянов); премахната е от самото действие (Минá Минов); свързана е със съвременната индустрия на красотата (Искра Благоева, Михаил Новаков, Камен Димитров). По-голяма част от работите коментират или директно използват езика на киното, като го „превеждат“ във формата на видео (и звук).


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.