Баухаус имагиниста

Баухаус имагинистаТази година цял свят празнува 100 години от основаването на школата за дизайн и архитектура Баухаус, променила всички лица на изкуството. В програмата на Гьоте-институт от срещи, лекции и дискусии, сега идва изложба с документи, текстове и проучвания за влиянието на Баухаус извън Европа.


Баухаус имагиниста е едно от най-мащабните изследвания на историята и влиянието на Баухаус по света, провеждани досега. На място в галерията всеки ще може да си разпечата и окомплектова пакет с документи и снимки в специално подготвени папки.

Но освен влиянието на Баухаус извън Европа, Гьоте-институт търси и неговите наследници и последователи тук, в България.

Изкуствоведа Васил Макаринов и журналиста Теодор Караколев (с които Програмата ви запозна в Дългата разходка с Архитектурен модернизъм) на 11 май и в 15:00 на 19 май събират група с начална точка изложбата Bauhaus Imaginista в Гьоте-институт, за да я поведат към сградите от 20-те, 30-те и 40-те, които, под климатици и изолации, още пазят следи от Баухаус влиянието над БГ архитектите.

На 11 и 18 май от 13:00 в самата изложба Баухаус имагистина ще се проведат две работилници за деца между 6 и 12 години. Вдъхновени директно от въвеждащите курсове в училището Баухаус, водещите от Детска архитектурна работилница ще предложат два уъркшопа, в които децата ще опознаят формата и материалите – единия път чрез хартия и сгъване, а втория път – чрез сглобяване и експерименти със светлина.

Съпътстващата програма на Баухаус имагиниста включва още и прожекция на документалния филм Баухаус: модел и мит на 15 май от 19:00 в Гьоте-институт., Филмът представя историята на училището през погледа на последните негови съвременници.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.