• Domus Aurea

  Заглавието сочи към Златния дом – дворец в античен Рим, вдигнат от Нерон. В пищния му интериор имало полиран мрамор, басейни, фонтани, щукатура по таваните, позлата, полускъпоценни камъни и фурнири от слонова кост.

  Swimming Pool  
  Æther  
 • Lorem Ipsum


  Куратор: Александра Гогова · С: Теодор Георгиев, Тодор Рабаджийски, Ния Любомирова, Мира Джантова, Мадлен Загорска, Ралица ...

  Ученици от Училището за изящни изкуства подреждат супер добрите си рисунки, илюстрации и типографии по популярна литература за малки и големи.

  Дебют  
 • ReForget Your Past


  Антон Терзиев, Атанасов, Вито Валентинов, Весела Михайлова, Виктория Георгиева-Mouse, Грег Лозников (Полша), Glow, Дариус Вайчекаускас, Иван ...

  32 художници, фотографи, дизайнери и графити артисти от тук и света приемат поканата да превърнат в самостоятелни късове изкуство екземпляри от фотокнигата на Никола Михов.

  PhotoSynthesis Art Center  
 • Антон Терзиев

  (Над)национални символи и попкултурни герои се събират в живописен цикъл, за да отпратят мисълта ни към метафорите зад неговите Скришни игри.

  Червената къща - Център за Култура и Дебат  
 • Боряна Венциславова

  Равносметка на прехода с инсталации, фотографии, обекти и видеа, в които лични преживявания и фак­ти от 80-те и 90-те се преплитат – това е проектът Ние сме част от колекция, който официално превръща Водната кула в Лозенец в галерия +359 от 13 септември до 25 октомври.

  Водна кула, Лозенец  
 • Боряна Росса

  Експериментира с фотография, видео и технологии още докато учи Стенопис в НХА, но това са само първи стъпки към нещо голямо.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Български архитектурен модернизъм

  Фейсбук групата с това име излиза от мрежата за пътуваща изложба, с която опознаваме близо 30 български архитектурни образци от 20-те, 30-те и 40-те години чрез снимки, макети и подробна допълнителна информация.

  Национален политехнически музей  
 • В сянката на Ориента

  "Когато излезеш от коридора на вагона и стъпиш на чистата жълта софийска гара, инстинктивно чувстваш, че Европа е зад теб и ти стоиш в сянката на Ориента", описва срещата си със София през 1907 американският журналист Артър Смит.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Великата и проклетата Октомврийска революция

  Случва се преди век и е сред най-значимите исторически събития изобщо. А също и едно от най-противоречивите. Мненията за водената от Ленин Октомврийска революция, дала старта на СССР, са поляризирани от "национална катастрофа" до "най-прогресивният епизод за човечеството".

  ИСИ  
 • Даниела Олег Ляхова

  Най-добре познаваме сценографията ѝ, но в ателието си създава също живопис, скици и стотици рисунки, които остават там след смъртта ѝ преди три години.

  Credo Bonum  
 • Дарина Георгиева

  Занимава се с изкуство от хлапе – първата си диплома по приложни изкуства взима в София, а после учи живопис и във Франция, Белгия и Испания, където живее сега.  The Small Art Gallery  
 • Дечко Узунов в колекцията на Боян Радев

  След Атанас Яранов и Васил Бараков, Боян Радев изважда от своята колекция и живописни творби от Дечко Узунов, за да ги сподели с нас. Ако не сте чували историята за това, как двукратният олимпийски шампион по класическа борба става колекционер четете надолу.

  Национална галерия в Двореца  
 • Един пояс, един път

  През 2 век пр.н.е. един китайски дипломат поема на запад, за да спечели съюзници и търговски партньори на родината си и пръв изминава маршрута, който днес знаем като Пътя на коприната.

  Национална галерия в Двореца  
 • Езическа България. Власт и общество

  Между края на 7 и началото на 9 век – периодът, в който е събирано и трезорирано съкровището от Надсентмиклош, два политически фактора доминират района на Долен и Среден Дунав: България и Аварският хаганат. Тази изложба представя културата на Дунавска България в началния период на нейното формиране.

  Национален археологически институт с музей при БАН  
 • Илия Бешков

  След държавния преврат от 19 май 1934 партиите в България са забранени, а цензурата спира левите вестници, в които дотогава Бешков публикува безпощадни политически карикатури.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Корнелиу Баба

  Триптихът 1907 на румънския художник излиза за малко от частна колекция, за да погостува в Квадрат 500.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Любомир Йорданов

  Двадесет цветни литографии от наследството му влизат в Метаморфози, за да припомнят почерка, подписал голяма част от българската графика през 70-те и 80-те.

  Лоранъ  
 • Митологеми на героичното

  След Образът на вожда Музеят за социалистическо изкуство насочва вниманието ни към героя-антифашист, изобразен в платната на няколко наши живописци и графици.

  Музей на социалистическото изкуство  
 • Николай Панайотов

  В портфолиото си има мозайки, фрески, стенопис, сценография и костюми, но тук гледаме живописта, събрана в серията Monkey Times.

  Стубел  
 • Нунцио Биббó

  През 1969 реди в Неапол първа изложба с рисунки и керамика, а не след дълго вече е преподавател по пластични изкуства в миланската Академия Брера. После се мести в Рим, увлича се по графиката, а през 90-те експериментира и с катран за моделиране на монументални фигури. Такъв е целият му живот (приключил през 2014) – едно безкрайно прескачане между градове и жанрове.

  Контраст  
 • Опити 2017: Добавяне на реалност


  Куратор Правдолюб Иванов · С проекти на: Благица Здравковска, Станислава Иванова, Лилия Калчева, Ивайло Христов, Destractive Creation

  Опити е образователна програма, която поставя предизвикателна тема пред група артисти всяка година. Задачата сега - Добавяне на реалност, оставя Благица Здравковска, Станислава Иванова, Лилия Калчева и Ивайло Христов да развихрят въображението си в посока намеса в градската среда.


  Васка Емануилова  
 • Трайче Чатмов

  Експресионистич­ните му портрети подкрепят идеята за човека като център на света – нищо че в тях всеки негов недостатък е нарочно подчертан.

  Gallery 2.0