• Аксиния Пейчева

  Учила е Стенопис, но сега я занимава нещо съвършено различно: въпросът как можем да забързаме времето, преди да го спрем завинаги. Под името БиоРеконструкция (...на един момент от бъдещето) новият ѝ проект изследва вътрешния живот на обекти, които някога са били важни за някого, преди да се окажат изхвърлени, унищожени или лишени от стойността си.

  Æther  
  ИСИ  
 • .
 • Албена Баева

  Колко често чувате "изложбата ще бъде достъпна денонощно"? Именно затова първо обърнете внимание на новото място за изкуство без работно време.

  Галерия Галерия  
 • Александрина Игнатова

  Тя завършва виолончело в Музикалното училище в Плевен, но после влиза Сценография в НХА. Очевидно завоят е верен, защото я води към това да направи над 200 постановки из страната. Междувременно Александрина не спира да рисува и прави изложби и точно с тази част от работата ѝ я гледаме сега. Нейните акварели идват от няколко серии и още от заглавията се усещат интересите ѝ – картините се казват например Клоуни, Клоуни и музи или Изгубени в карнавала.

  Галерия-книжарница София Прес  
 • Александър Петров

  Художникът с прякор Лавандулата, когото гледахме пролетта в Двореца, е роден през 1916 в семейството на железничар. Него обаче го вълнуват по-деликатни неща – цветове, пътувания и меки пастели.

  Арте  
 • Архивни плакати

  Помежду си все си казваме, че плакатите на Полския са супер, а оттам изглежда са ни чуви – за 70-годишнината си институтът вади 43 постера за свои отминали събития, правени от Илияна Перцанска, Иван Попов, Елена Кръстева и Росица Ралева.

  Полски институт  
 • Времена и хора

  Тайният асансьор на Фердинанд е само един повод да минем през обновените зали на музея – сега там влиза експозиция, проследяваща последните 2 века от БГ битието.

  Национален етнографски музей  
 • Дворецът на изкуството

  Следосвобожденската ни история помни вниманието, което княз Фердинанд отдавал на изкуството, как редовно ходел по изложби и бил рамо за художниците. Всичко това започва като културна политика за укрепване на събуждащата се държава, но с времето прераства в разпалено колекционерство.

  Национална галерия в Двореца  
 • Думи, образи, места

  Подзаглавието на тази изложба е 140 години от обявяването на София за столица, така че какво по-добро място за нея от градската галерия.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Ива Сашева

  Тя ни показва портрети на НеВидими герои - купчина плюшени играчки, които започват да живеят според собствените си желания. Така мишки четат в стара книжарница в Чикаго, а два розови мравояда са в компанията на малка луна.

  SOHO  
 • Иван Лазаров

  Роденият през 1889 скулптор е известен например с паметниците си на Марин Дринов и Петър Берон в Борисовата градина, но знаехте ли колко се е увличал по мравките? Доста.

  Little Bird Place  
 • Иван Русев

  Вероятно неведнъж сте минавали край групата порязани бели каменни колони в парка Заимов, вдясно от театър София. На Иван Русев са, а в атриума на Квадрат 500 сега скулпторът показва какво друго е изсичал от този любим свой материал – от фенери до кутии.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Камен Старчев

  Неговата векторна графика сега влиза под името Без звук, което изглежда доста точно, щом погледнеш работите – толкова ясно се вижда ритъмът в тях.
  · Осмо международно триенале на графиката
  КО-ОП  
 • Красимир Русев

  Кръщава изложбата си Меланхолия, с което не залага на оригиналност – художникът добре знае, че това чувство отдавна се появява в изкуството.

  Credo Bonum  
 • Лика Янко

  Преди нея кураторът Иво Милев показа и друг забраняван от режима наш художник – Васил Иванов в Двореца. В изложбата космическите му рисунки бяха смесени със звук и анимация и нещо подобно се случва в момента и с работите на Лика Янко.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Маша Живкова-Узунова

  Ако днес името ѝ не ви говори много, то някога често е било в окото на обществото. Още с влизането си в Художествената академия през 20-те Маша прави впечатление на жена, отдадена на изкуството.

  Галерия-музей Дечко Узунов  
 • Медеа Янкова

  Започва с диплома по Текстил, но после прави и скулптура, и инсталация, и видео, и пърформанс. Днес вече е доктор по изкуствознание и я влекат най-силно рисунката и живописта - последното показва и в изложбата Правила за играта. В новата галерия Doza Медеа изследва отношението към изкуството сега и някога преди в серия картини с ясен или изгубен фокус.

  DOZA  
 • Музейни турове в Квадрат 500

  Постоянната експозиция на Националната галерия включва най-значимите образци на българското изкуство, работи на европейски майстори, както и на автори от Азия, Африка и Латинска Америка. В поредица от 50-минутни музейни турове ще научите историята на част от над 1 600 творби, разположени в 28 зали на Квадрат 500.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Посока Север


  Леда Ванева, Лора Димова, Юлиян Табаков, Евелина Добранова, Росина Иванова, Райна Власковска

  Северът е най-фундаменталната посока, щом по него компасът намира останалите три. В човешката култура той е и друго – символ на студа, зимата, пречистващия сняг, тоест онези трудности и разруха, през които понякога трябва да минем, за да започнем начисто.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Принт тест арт

  За да разберете идеята, е нужно бързо обяснение как работи ситопечатът: ръчната техника изисква проби, които показват дали мастилото не е твърде гъсто, правилен ли е тонът му и добре ли изглежда матрицата, през която минава. Това става върху листа хартия, които после се изхвърлят.

  SeeMeOn 29  
 • Притегателни и обичайни

  Подзаглавието на изложбата – Жената в творчеството на европейските графици от 19 и 20 век, може да звучи твърде общо, но слушайте: фокусът е върху онези художници, които поколение след поколение подхващат темата за жената по нови начини и с нови изразни средства.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Причина без основа

  Петима студенти от различни страни се запознават в университет по приложни изкуства във Виена, а една от тях ги докарва на посещение тук.

  Аросита  
 • Радослава Боор

  Израснала сред художници, не е чудно, че Радослава също тръгва по артистичния път и завършва НХА. През годините е била илюстратор, графичен дизайнер, художник, творчески директор, а в Чехия, където живее и до момента, съосновава рекламната Addict Agency през 2010. С изложбата Плакатът: Радост&Слава, вече минала през Прага и Пловдив, опознаваме едно от основните ѝ амплоа - това на майстор на театрални постери.
  · Нощ на театрите
  Театър София  
 • Свилен Стефанов

  "Минимализирана живопис и рисунка" подрежда авторът, когото познаваме с наративния му стил, а тук показва абстракция и даже доказателства, че я прави отдавна (първите работи в изложбата са от 1987).

  One Monev