• БГ прес фото

  Трагедията в Хитрино, призраците от остров Персин, бежанската криза, спортни успехи и куриозни моменти от политическия живот са само парченца от сюжетите на конкурса, който събира най-добрите кадри (общо 240) от нашата фотожурналистика.

  Културен дом Красно село  
 • В сянката на Ориента

  "Когато излезеш от коридора на вагона и стъпиш на чистата жълта софийска гара, инстинктивно чувстваш, че Европа е зад теб и ти стоиш в сянката на Ориента", описва срещата си със София през 1907 американският журналист Артър Смит.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Валентина Шарра

  С гипсови намеси върху късове скала тя създава скулптури, които говорят за човешката дейност и влиянието ѝ над околната среда.

  Аросита  
 • Георги Георгиев

  Артистичният му път минава първо през специалността Дърворезба, а после Георги се учи и от две от големите ни имена в скулптурата: Величко Минеков (създал лъвовете пред Съдебната палата и Майстора пред СБХ Шипка 6) и Емил Попов (съавтор на прясно демонтирания монумент 1300 години България).

  Сезони  
 • Георги Славов

  Роден е на 4 юли, но го записват на 6-и. Ако имаше такова нещо като предопределен път, бихме казали, че двойният рожден ден предизвиква раздвоеността в живота му: Георги работи едновременно като строг адвокат и като художник, който не обича да си налага рамки.

  Nuance Art Gallery  
 • Д-р Гатев

  Концептуалният артист визуализира неслучилия се подем в България с постери и чертеж на асансьор, които показват как разстоянието от 0 до 1 може да е огромно и непреодолимо.

  Гьоте Институт  
 • Дечко Узунов в колекцията на Боян Радев

  След Атанас Яранов и Васил Бараков, Боян Радев изважда от своята колекция и живописни творби от Дечко Узунов, за да ги сподели с нас. Ако не сте чували историята за това, как двукратният олимпийски шампион по класическа борба става колекционер четете надолу.

  Национална галерия в Двореца  
 • Злато и бронз

  Или най-голямата изложба до момента, която насочва вниманието ни към металите и ресурсите на Източните Балкани през бронзовата епоха.

  Национален археологически институт с музей при БАН  
 • Иван Асен 22: Stations


  Антония Пашова, Александър Гергинов, Георги Флоров, Диляна Иванова, Милена Начева, Наталия Живкова, Нели Митева, Силвия Цветанова, ...

  Дизайнерската платформа Иван Асен 22 периодично крои тематични проекти, сближаващи модата, съвременното изкуство и проблемите, които се оглеждат в него.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Иван Стратиев

  Изкуството му е фигуративно, а сърцето му е поделено между маслената живопис, акварела и графичните техники офорт и литография.

  Пагане  
 • Изложба от посолствата на държавите от Вишеградската група

  Посолствата и културните центрове на държавите от Вишегадската четворка: Чехия, Полша, Словакия и Унгария, показват репродукции на столетни гравюри, оригинали на живопис и графика от големите си артисти и плакати от младите в жанра.

  Национална галерия в Двореца  
 • Илиян Колев

  Завършва Стенопис в НХА, но изкуството му често ляга върху платно като абстрактна живопис със смесена техника. По-често можем да я видим в пловдивските галерии, а когато през 2015 печели конкурса за резидентската програма Сите-де-з-ар – и в Париж.

  Галерия-книжарница София Прес  
 • Йордан Радичков: Неосветените дворове

  Йордан Радичков прекарва 1/3 от 1967 в пътешестване из Сибир – от най-развитите до безлюдните му райони, от тайгата до снежната пустош. Среща еленовъди, якути, сребърна лисица, а също и шаман, чиито размисли за вярата цял живот отекват в ума на писателя.

  Столична библиотека  
 • Корнелиу Баба

  Триптихът 1907 на румънския художник излиза за малко от частна колекция, за да погостува в Квадрат 500.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Места на удоволствието

  Студентски град, квартал Христо Ботев, площадка в парка, както и круизинг, хазарт и воайорство – тези места и "градски практики" носят насладата в Мултиполиса на the fridge.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Митологеми на героичното

  След Образът на вожда Музеят за социалистическо изкуство насочва вниманието ни към героя-антифашист, изобразен в платната на няколко наши живописци и графици.

  Музей на социалистическото изкуство  
 • Прима виста

  Рисунки, графики и акварели на ред важни български художници (от Владимир Димитров-Майстора през Дечко Узунов до Илия Бешков) показват как те са рисували без план, под влияние на моментната емоция.

  Лоранъ  
 • Симеон Стоилов

  Стари платна е подвеждащото име на серията мимолетни моменти от морските му пътешествия, запечатани върху реални овехтели ветроходни платна.

  Ракурси  
 • Станимир Генов

  Последно видяхме името му сред номинираните за БАЗА 2017 и това трябва да ви говори достатъчно, но все пак ще кажем още малко.

  Васка Емануилова  
 • Тоби Кристчън

  Взима дипломи за изящни изкуства от колежа в Уимбълдън и Кралската академия в Лондон, но работите му застават на границата между скулптура и обект още в учебните ателиета.

  Swimming Pool