• Благотворителността през обектива 2018


  Добрин Кашавелов, Тихомира Методиева, Борислав Трошев

  Грантовата програма за докосваща фотография реди изложба с последните наградени проекти – Вода за хаир на Добрин Кашавелов, Калени в огън на Тихомира Методиева и Виж това или историята на кучето водач на Борислав Трошев.

  Галерия за фотография Synthesis  
 • В ясен ден погледът стига вечността


  Ергин Чавушоглу, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Стефан Николаев, Недко Солаков, Красимир Терзиев, Александър Вълчев

  Каролина Лио каца тук от Англия по покана на Клик – резиденция, която запознава различни куратори със София и художниците й за няколко седмици, преди всичко да приключи с изложба.

  Гьоте-институт  
 • Валентина Шарра

  Тя е италианска художничка, която работи между Рим и София, а в момента – и между видео и ленд-арт (изкуство в природата).

  Национален природонаучен музей  
 • Велин Динев

  Ако гледате платната му с ярките им цветове и смели форми, едва ли ще повярвате лесно, че изложбата е по повод 80-ия му юбилей.

  Червената точка  
 • Венелин Шурелов

  Първите думи от биографията му са "мултифункционална личност" и е факт - Венелин Шурелов е художник, сценограф, куратор, преподавател с десетки галерии и сцени зад гърба си. Работата му е покана за диалог и първа стъпка към игра, както ни каза сам в един от малкото си свободни следобеди в разговор под покрива на Художествената академия.

  Credo Bonum  
 • Времена и хора

  Тайният асансьор на Фердинанд е само един повод да минем през обновените зали на музея – сега там влиза експозиция, проследяваща последните 2 века от БГ битието.

  Национален етнографски музей  
 • Димитър Драгнев


   

  В календара на Димитър Драгнев от The Smugglers Collective датите не са просто цифри – от февруари насам той пълни инстаграма си @posters_365 с велики плакати в чест на събитие, което празнува годишнина в съответния ден. Така изложбата му ще ви захрани не само визуално, но и с факти - като напирмер кога са подкарани първите водни ски в света.

  Bold  
 • История на чешкия дизайн

  Геометрични чаши за кафе, лампа, която протяга крушка и две ръце към тавана, колело-емблема на 50-те години.

  Чешки културен център  
 • Йова Раевска

  Около 60 години Йова Раевска е създавала своите съдове и керамика в смели нови посоки. По повод 100 години от раждането й гледаме как с пръсти е създала мост между традиция и модерност, за да очертае съвременната ни керамика.

  Национален етнографски музей  
 • Калоян Илиев - Кокимото

  Кокимото се казва хибридът между котка и човек, порода алтер его на Калоян Илиев – художник от Варна със стабилен списък експозиции зад себе си. You Love Kokimoto, мяука геройчето от комикси и обекти в новата му изложба и се плези иронично от стените на Gifted – влиза там на 4 декември в 19:00 и остава чак до 4 януари.

  Gifted  
 • Нашата живопис в нови насоки

  През 20-те във Ваймарска Германия се заражда движението Нова предметност – първо в изкуството като реакция срещу романтичните търсения на експресионизма, а после и в литературата, музиката, архитектурата и въобще начина на живот.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Ода Жон

  От месеци следим из страната пътуващата й скулптура Прегръдката, но нека все пак припомним коя е Ода Жон.

  Национална галерия в Двореца  
 • Онтология: Думи и графити

  Милко Божков е от важните ни графици – с над 100 солови изложби, биеналета и фестивали зад гърба си и с място в колекции по света и у нас. Борис Христов пък е сценарист, белетрист и поет с един куп издадени неща плюс награди за литература (от СУ) и хуманитаристика (от НБУ).

  Нов български универстиeт  
 • Роджър Балън

  Видели сте стрийт изкуството по улиците ни, което вече седмици пита кой е той. Отговорът скоро лети насам: американски фотограф, често работил с Die Antwoord, който пристига за изложба и лекции в София и Пловдив.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Свилен Стефанов

  Мултидисциплинарният художник, част от провокативната деветдесетарска арт група XXL, показва колекция маслена живопис, „която сякаш отрича самата себе си“, както я описва Чавдар Попов.

  One Monev Gallery  
 • Свободата тук-и-сега

  Фотографът Лиляна Караджова и главният редактор на L’Europeo Димитър Стоянович търсят смисъла на свободата с арестантски снимки на днешната интелигенция и текстове, събрани във фотокнига и фотоинсталация.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Слав Недев

  Наскоро е показвал работи в Германия, Китай и Казанлък, а тук гледаме Обекти – които, надява се той, нямат нужда от обяснение, стига да ги наблюдаваш и да мислиш сам.

  Аросита  
 • Стивън Уилсън

  На адреса на старото Музикално училище – Оборище 5, току-що се нанесе галерия, в която влизаме за първи път на 9 ноември след 10:00, за да видим и красиво реставрирания интериор, и 33-те работи (от дигитални бродерии до 3D скулптури) на съвременния артист Стивън Уилсън. По-късно същия ден той има и лекция в НХА (инфо на nha.bg), а изкуството му остава тук до януари.

  Oborishte 5 Gallery and Hall  
 • Художниците от художествената гимназия


  Ангеларий Димитров, Мария Налбантова, Цветомила Христова, Атанас Ташев, Динко Стоев, Донка Павлова, Стоян Куцев, Димитър Яранов, Добрил ...

  "Художници създават художници" е мотото на ежегодната изложба, която пълни галерия Дебют не с обичайното за нейното пространство прохождащо (но винаги страхотно) изкуство на учениците от Художествената гимназия, а с работи на техните преподаватели.

  Дебют