• Construct/Deconstruct


  Дади Вирц, Даниела Ерни, Красимира Вирц, Томас Детвилер

  Кураторът Красимира Дренска-Вирц събира в галерията свои работи, както и произведения на Даниела Ерни, Томас Детвилер и съпруга си Дади Вирц, за да ни срещне с образите и формите, които вълнуват швейцарската графика и арт книга.

  Галерия Сан Стефано  
 • Александър Петров

  Ако ви е интересно как е изглеждало националното ни участие на биеналето във Венеция през 1948, вече виждате един от авторите му.

  Национална галерия в Двореца  
 • Анна Бояджиева

  11 август номер 2, етаж 2 звучи като измислен адрес, но е напълно истински – бутнете вратата и влизате в къщата-музей на Вера Недкова, която завещава работите и апартамента си, за да стане домът й място за срещи. Сега Националната галерия започва там програма от изложби и дискусии, в която първо гледаме текстила на Анна Бояджиева.

  Къща-музей Вера Недкова  
 • Боряна Венциславова

  На екраните на тази видеоинсталация няколко човека правят неща, които вече не им отиват на възрастта (нито пък изглеждат особено адекватно за времето ни): играят на фунийки или ластик и се преследват, облечени в костюми. Със самоделни играчки и странни движения участниците прекарват през телата си въпросите за спомена от детството, смисъла на играта и усещането да присъстваш реално, вместо дигитално.

  Софийска градска художествена галерия  
 • България през стъклото на времето

  Историята на тази изложба започва още през 19 век, когато Фердинанд изпраща един от най-добрите си специалисти по пристанища - Марко Близнаков - да специализира в Италия.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Времена и хора

  Тайният асансьор на Фердинанд е само един повод да минем през обновените зали на музея – сега там влиза експозиция, проследяваща последните 2 века от БГ битието.

  Национален етнографски музей  
 • Дечко Узунов

  Какво още не знаем за една от най-широкополите фигури в изкуството ни от миналия век? Портретист, илюстратор, сценограф, майстор на монументалното изкуство, пейзажите, натюрмортите и голите тела, Дечко Узунов е бил също обичан професор и търсен събеседник заради типичния му хумор, лекотата на общуване и интереса му към човека отсреща.

  Галерия-музей Дечко Узунов  
 • Дипломирани магистри в НХА

  Току-що дипломираните в различни области (от плакат до стенопис) магистри от Академията подреждат заедно върховете в работата си от последните години. Изящни изкуства гледаме до 22 февруари, приложни – до края на изложбата.

  Академия  
 • Есра Ерсен

  Тя живее в Германия, но е от Турция, а тук идва, за да зарови пръсти в историята на собствената си – и нашата – страна в общото ни османско минало.

  Swimming Pool  
  Софийски университет Св. Климент Охридски- Галерия Алма Матер  
 • Иван Паскалев

  0GMS е галерия с площ, която се разгръща в едва четири чекмеджета, но пък в ръцете на този художник се превръща в място, където ти се иска да влезеш и останеш.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Моника Попова

  Едновременно е част и от Съюза на художниците, и от Института по египтология, но също е преподавател и керамик с години практика зад гърба си и рождени 50, по повод на които организира три експозиции на различни места.

  Аросита  
  Арт алея  
  Червената точка  
 • Не забравяй

  В тази изложба посещаваме две подсъзнания – на Дейвид Кинг и на Дориан Хирш, но темата е общото ни минало: нацизмът и Втората световна война.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Не-места на утопията


  Анжела Терзиева · Гълъб Гълъбов · Димитър Яранов · Елеонора Терзиева · Константин Костов · Марта Райхел · Мими ...

  Думата утопия означава "невъзможно място", или буквално не-място, и това не е случаен урок по етимология, а ключ към тази обща изложба.

  Стубел  
 • Роземари Трокел

  Според самата нея в секундата, в която нещо започне да става твърде очевидно, спира да е интересно.

  Структура  
 • С 12 ръце

  Тези пет момчета идват от едно гнездо – Print Nest е артистичен колектив за графика, в който обаче всеки носи своя ясен отпечатък.

  Ракурси  
 • Севда Семер

  Ако се огледате, ще срещнете още много пъти това име по страниците ни – Севда пише за Програмата (и не само) отдавна, но преди няколко години намира и друг израз на мислите си. Започва да рисува първо в малък формат, но с такава честота, че едва смогва да се зарежда със скицници. Визуалните ѝ дневници, документирали всеки ден от 2017, видяхме в галерия +359, но в Credo Bonum сега влиза съвършено различен проект.

  Credo Bonum  
 • Тимурташ Онан

  Времето във фотографията обикновено е само момент – светлина или сянка се запечатват върху матрицата на апарата и излизат оттам като образ. В работата на турския фотограф Тимурташ Онан обаче времето е цяла философска тема: той показва как тече часовника в града, който живее със собствен ритъм. Черно-белите му снимки на Истанбул носят целия опит на човек, който се занимава с фотография вече 40 години (25 от които – професионално, а последните – и като учител).

  Галерия за фотография Synthesis  
 • Франсоа Нугес

  Преподава кино и съвременно изкуство в родната си Франция, а артистичната му работа често засяга социални теми и връзката между реалността и нейните репродукции и адаптации (каквото е изкуството).

  Espace PORT A