Изложба икони на Св. Николай Чудотворец

Изложба икони на Св. Николай Чудотворец
Жанр: иконопис
Експозиция от 24 уникални икони с изображения на Свети Николай Чудотворец – покровителя на Бургас, ще бъде изложена в Културен център Морско казино за Празника на града – Никулден. Експозицията ще остане в града в продължение на 2 месеца.


Иконите са от фонда на  Националния исторически музей и никога досега не са показвани събрани на едно място.  За първи път в Бургас, в рамките на тази изложба ще може да бъде видяно развитието в начина на изобразяване на светеца от XVI до XX век.
Сред експонатите особено интересни са иконите Св. Николай от 1563 г., в която личи стилът на Критската иконографска школа и Св. Николай от 1723 г. от църквата Св. Атанасий в Бобошево, която се отличава от традиционните изображения на светеца. Акцент в експозицията са и две икони от XVI век - Св. Николай с житийните сцени и Св. Николай на трон. Ще бъде показано също изображение на светеца от XVIII-XIX век, разкриващо стил, близък до народните традиции. Интересен исторически експонат представлява иконата-медальон с изображение на Св. Николай и Св. Александър Невски от 1883 г., принадлежала на генерал-лейтенант Радко Димитриев, участник в Сръбско-българската война през 1885 г.
Заедно с експонатите от Националния исторически музей, в изложбата ще бъдат показани и четири икони от фонда на Бургаската художествена галерия Петко Задгорски, както и две от Регионален исторически музей – Бургас.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.