Стефан Десподов

Стефан Десподов
Жанр: живопис
Градска художествена галерия - Варна представя всепризнатия майстор на плаката и карикатурата Стефан Десподов с изложба, която включва творби, притежание на Националната галерия - София, Художествена галерия Владимир Димитров – Майстора - Кюстендил и колекции на приятели на художника. Ще бъдат представени 47 театрални плаката, за постановки на Народния театър, дарени на ГХГ – Варна от съпругата му Правда Спасова.


Той е един от големите майстори на българската карикатура и автор на плакатите на Народния театър и на Сатирата. Майсторът-художник отдава на Народния театър повече от 30 години от живота си. Короната от кръв на Макбет, плаката на Хъшове, Венецианският търговец по Шекспир, Идеалният мъж по Оскар Уайлд, Бащата по Стриндберг - плакатите за тези запомнящи се постановки и много други са направени именно от Десподов, който доизгражда спектаклите с творбите си.
"Да направиш постер е one-man-show. Художникът трябва да разиграе пиесата върху белия лист сам. Много е трудно. Пиеса се играе за два или три часа, а идеята й трябва да се пресъздаде с няколко щриха в един миг" - казва художникът и прави шедьоври на рисувания театрален плакат във времето на всеобщата компютърна обсебеност.
 


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.