• Urbanites: Introducing (Vol. 1)


  Теодор Генов, Александра Георгиева, Жоро Пеев

  Платформата събира архив от артисти в инстаграм, но сега излиза от мрежата с поп-ъп събитие в Bold Showroom.

  Bold  
 • Аделина Попнеделева

  Неонов надпис свети в розово като лъжливо обещание за позитивно послание, преди да прочетеш думите "Не очаквайте прекалено много от края на света", заимствани от графит.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Аксиния Пейчева

  Да започнем не от изкуството, а от науката: травматичните събития оставят буквални следи по мозъка и организма.

  ИСИ  
 • Андрей Даниел

  Места за срещи е новата му изложба и Андрей Даниел ни разхожда из въображаеми и реални пространства, в които самият той е бил: изложбата е вдъхновена от посещението му в Париж през 2017.

  Nuance Art Gallery  
 • Арнолд Нюман

  Снимка на писател, седнал на бюро пред контролиран хаос от празни листа?

  Софийска градска художествена галерия  
 • В ясен ден погледът стига вечността


  Ергин Чавушоглу, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Стефан Николаев, Недко Солаков, Красимир Терзиев, Александър Вълчев

  Каролина Лио е тук за резиденцията Клик, която кани чуждестранни куратори да се запознаят с обстановката и художниците в София и само след няколко седмици да покажат гледната си точка към тях в изложба.

  Гьоте-институт  
 • Вера Палме

  "Един плъх влиза в бар и разобличава шегата. Идвайки от зоната на здрача, той се движи между структури, обитавайки полумрака. История в историята. Знаем, че да кажеш нещо открито никога не е край, а винаги начало. Зареждаш с информация, но следва разпит, където хората мълчат, доказателствата чезнат и източниците се объркват. Има и последствия. Знанието потъва в захранена от страх и конспирации истерична реалност, градяща се предимно върху изкривената комуникация през медиите. Това е мястото, където плъхът е агресор, но и стимулант. Когато източниците завинаги се разместят, какво принадлежи на този свят?"

  Swimming Pool  
 • Времена и хора

  Тайният асансьор на Фердинанд е само един повод да минем през обновените зали на музея – сега там влиза експозиция, проследяваща последните 2 века от БГ битието.

  Национален етнографски музей  
 • Граффопост

  Сигурно забелязвате как от време на време някой трафопост в града осъмва с нова графити премяна, но от типа, който не ядосва бабите в квартала, а напротив? Говорим за проекта Граффопост, в който до момента са се включвали артисти като Алекси Иванов, GLOW, Taskore, Faunagraphic, Точка Спот и MOUSE.

  Betahaus  
 • Десислава Минчева

  Гледаме изложба с портретите и изящните фигури на Десислава Минчева - художничка с над 50 самостоятелни изложби от България до Австралия, Китай и САЩ.

  Сезони  
 • Димитър Казаков

  Галерия Лоранъ през миналата година започва серия изложби, които изучават рисунката и акварела - следваща в нея е експозицията с ранни рисунки на Димитър Казаков - Нерон.

  Лоранъ  
 • Жорж Папазов

  Българско-френският художник е един от първите сюрреалисти в света и е показвал картини до тези на Миро и Пикасо.

  Форум  
 • Иво Илиев & Венцислав Йосифов

  Срещали сте ги и поотделно като Yeto и JRMN, и по фасади с името 140 ideas: улично изкуство с голямоформатни каузи, зад което не ги е страх да седят и със собствени имена. И така от 10 години – откъде са минали за това време гледаме в изложбата Момент.

  Теа Алба  
 • Игри и политика

  Ако искате игра, в която не е намесена политика, може би начертайте дама на тротоара? Всичко над това вероятно има поне едно ниво, в което намираме политическото.

  Credo Bonum  
 • История и действителност


  Чъ Чун, Дуо Лан-на, Фан Бо, Гу Лимин, Ли Хон, Ли Лей, Пан Маокун, Су Синпин, Уан Ган, Сю Хонсян, Йен Пин, Йен Хон, Ю Рондъ

  От началото на ХХ век китайското общество преминава през огромни промени - с тях, разбира се, се променя и китайското изкуство.

  Национална галерия в Двореца  
 • Картини от колекцията на ОББ

  Галерия ОББ отваря врати с изложба на над 30 картини и антикварни предмети от колекцията си.

  ОББ галерия  
 • Милош Гавазов

  Не се случва често Музеят за съвременно изкуство под вулкана Булусан във Филипините да работи съвместно с българска галерия. Заедно отбелязват 110 години от раждането на важен и малко известен художник – Милош Гавазов, създател на деструктивния позитивизъм.

  UniArt Gallery  
 • Нашата живопис в нови насоки

  През 20-те във Ваймарска Германия се заражда движението Нова предметност – първо в изкуството като реакция срещу романтичните търсения на експресионизма, а после и в литературата, музиката, архитектурата и въобще начина на живот.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Ния Пушкарова

  "Изкуството отдавна няма функцията да създава естетски положителни чувства", казва самата Ния и това е всъщност освобождаващо за всички намесени.

  Арт галерия Гешов  
 • Ода Жон

  От месеци следим из страната пътуващата й скулптура Прегръдката, но нека все пак припомним коя е Ода Жон.

  Национална галерия в Двореца  
 • Преглед на българския дизайн 2018

  Изложбата е визуален образец на българския дизайн с над 30 проекта от разните му направления - част от фестивала Мелба.
  · Мелба
  УниКредит Студио  
 • Ралица Станоева & Александър Сертев

  Ралица Станоева завършва НХА в ателието на проф. Александър Поплилов, а после работи в областта на плаката, приложната и изящната графика, илюстрацията, оформлението на книги и живописта. Участва в голям брой български и международни експозиции и биеналета, прави няколко самостоятелни изложби и е носител на престижната награда за културен плакат на Първото биенале на плаката във Варшава през 1962.

  Gifted  
 • Роджър Балън

  Видели сте стрийт изкуството по улиците ни, което вече седмици пита кой е той. Отговорът скоро лети насам: американски фотограф, често работил с Die Antwoord, който пристига за изложба и лекции в София и Пловдив.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Светла Чакърова

  Светла Чакърова е позната като дългогодишен преподавател в Художествената гимназия в София - същото училище, което самата тя завършва през 1966, преди да продължи към ателиетата по Стенопис в НХА, а после да специализира в Санкт Петербург. Участвала е в ред общи експозиции, а работите ѝ са част от множество частни колекции у нас и навън.

  Дебют  
 • Свилен Стефанов

  Мултидисциплинарният художник, част от провокативната деветдесетарска арт група XXL, показва колекция маслена живопис, „която сякаш отрича самата себе си“, както я описва Чавдар Попов.

  One Monev Gallery  
 • Сергей Рожин

  Комиксов наръчник как да биете художник, за да го спрете да направи пърформанс? В галерия това няма как да е препоръка, по‑скоро е коментар с хаплив хумор върху изкуството и мястото на артиста, покрай който руският художник говори с намигане за всичко от Малевич до уличния арт.

  One Monev Gallery  
 • Снежана Симеонова

  На картата бихме посочили Нова Зеландия, Южна Африка и Франция, за да започнем разговора за това къде може да видите скулптурите й.

  Контраст  
 • София куиър форум 2018

  Двама чуждестранни куратори, работили в Ню Йорк, Берлин и Виена, пристигат за новото издание на форума.

  Васка Емануилова  
 • Стела Василева

  Каква е формата на музиката?

  +359  
 • Стефано Пизано

  Италианският художник идва в София, за да представи в галерия до Женския пазар три серии от работата си, които говорят на различни езици - живопис, рисунка и видео. Една от тях е вдъхновена от средата около галерията (Българско видео).

  Галерия Сердика  
 • Стивън Уилсън

  На адреса на старото Музикално училище – Оборище 5, току-що се нанесе галерия, в която влизаме за първи път на 9 ноември след 10:00, за да видим и красиво реставрирания интериор, и 33-те работи (от дигитални бродерии до 3D скулптури) на съвременния артист Стивън Уилсън. По-късно същия ден той има и лекция в НХА (инфо на nha.bg), а изкуството му остава тук до януари.

  Oborishte 5 Gallery and Hall  
 • Структури на мисълта

  Сабине Битер и Хелмут Вебер провеждат серия разговори с културолози, историци на архитектурата и самия Валентин Старчев, преди да поставят монумента му 1300 години България в основата на фотоколажа си Справяне с историята.

  Структура  
 • Харита Асумани

  Новият бар Republica, залепен за студиото на Nulla (и създаден от тях), обещава редовно да пуска в пространството си различни артисти.

  República  
 • Юлиян Табаков

  Преди година той илюстрира детската книга Слонът и пеперудът на Е.Е.Къмингс. Сега гледаме пълната серия от 21 илюстрации, преди да се пръснат по частни колекции (което вече се случва).

  Intro