• STER

  Ако сте гледали Exit Through the Gift Shop с мисълта, че искате и вие да движите с графитаджия и да му пазите гърба, докато рисува посред нощ, насочете се към Денкоглу 24. Е, няма да правите буквално същото, но там влиза изложба, която ще ви доведе почти толкова опасно близо до STER.

  Gifted  
 • Анета Дръгушану

  Родена е в Румъния и се е учила от големия Корнелиу Баба, но стъпва на нашата арт сцена още през 60-те, а сега реди поредна изложба с великата си необитова живопис.

  Съюз на българските художници Шипка 6  
 • Боряна Венциславова

  Равносметка на прехода с инсталации, фотографии, обекти и видеа, в които лични преживявания и фак­ти от 80-те и 90-те се преплитат – това е проектът Ние сме част от колекция, който официално превръща Водната кула в Лозенец в галерия +359 от 13 септември до 25 октомври.

  Водна кула, Лозенец  
 • Боряна Росса

  Експериментира с фотография, видео и технологии още докато учи Стенопис в НХА, но това са само първи стъпки към нещо голямо.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • В сянката на Ориента

  "Когато излезеш от коридора на вагона и стъпиш на чистата жълта софийска гара, инстинктивно чувстваш, че Европа е зад теб и ти стоиш в сянката на Ориента", описва срещата си със София през 1907 американският журналист Артър Смит.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Горан Тричковски

  Знаем го като част от Print Nest – арт студиото, под чиято шапка жестоки графики вадят също Васил Ангелов, Павел Целкоски, Зоран Мише и Иван Матеев.

  A+  
 • Дарина Георгиева

  Занимава се с изкуство от хлапе – първата си диплома по приложни изкуства взима в София, а после учи живопис и във Франция, Белгия и Испания, където живее сега.  The Small Art Gallery  
 • Дечко Узунов в колекцията на Боян Радев

  След Атанас Яранов и Васил Бараков, Боян Радев изважда от своята колекция и живописни творби от Дечко Узунов, за да ги сподели с нас. Ако не сте чували историята за това, как двукратният олимпийски шампион по класическа борба става колекционер четете надолу.

  Национална галерия в Двореца  
 • Димитър Солаков

  След като разбира, че ще става баща, Димитър започва да си създава въпроси - като какво е да създаваш или разрушаваш. Отговорите, до които стига, сега изкристализират под формата на провокативна инсталация.

  ИСИ  
 • Димитър Трендафилов

  Преди да почине през март миналата година, преподавателят по шрифт и калиграфия в НХА вече е планирал юбилейната си изложба, която днес приятелите му нареждат в галерията вместо него.

  Червената точка  
 • Елена Назърова

  Ако ни следите, познавате лудите ѝ илюстрации, които избухнаха в артист-рубриката ни през лятото. Тогава Елена ни подгря за точно този свой първи соло проект, по който работи вече 10 месеца.

  Мургаш  
 • Илия Бешков

  След държавния преврат от 19 май 1934 партиите в България са забранени, а цензурата спира левите вестници, в които дотогава Бешков публикува безпощадни политически карикатури.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Калина Мавродиева

  Работата ѝ е силно повлияна от приятелството и участието ѝ в съвместни изложби с Кольо Карамфилов, а сега подрежда в галерията серия деликатни картини, които са ѝ като "спомен за мирис или вкус от детството“.

  Nuance Art Gallery  
 • Корнелиу Баба

  Триптихът 1907 на румънския художник излиза за малко от частна колекция, за да погостува в Квадрат 500.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Крум Дамянов

  Сещате ли се за мемориалния комплекс Асеневци в Търново? А за Създателите на българската държава в Шумен или статуята на Орфей в Кърджали? Ако не, ето нещо по-близко: Камбаните в София. Общото между изброените монументи е, че всички са работа на скулптора Крум Дамянов.

  Съюз на българските художници Райко Алексиев  
 • Митологеми на героичното

  След Образът на вожда Музеят за социалистическо изкуство насочва вниманието ни към героя-антифашист, изобразен в платната на няколко наши живописци и графици.

  Музей на социалистическото изкуство  
 • Петринел Гочев

  "Белият лист и моливът, глината и ножът, това са моите рало и плуг, с които засях тази година от времето." Така описва изложбата си режисьорът, който поставя и своите спектакли (последно Майстори в Народния театър) с ръката на художник.

  Сезони  
 • Полифония

  Каква е връзката между текста и визуалните изкуства? Въпросителната не увисва пред нас за първи път, но днес холандският куратор, артист и страстен експериментатор Франс Остерхоф я повдига с нова сила и покана към 11 българо- и немскоговорящи автори с техника от рисунка и фотография до инсталация и обект.

  Гьоте Институт  
 • Прима виста

  Рисунки, графики и акварели на ред важни български художници (от Владимир Димитров-Майстора през Дечко Узунов до Илия Бешков) показват как те са рисували без план, под влияние на моментната емоция.

  Лоранъ  
 • Радостин Седевчев

  Помните ли изложбата Арт старт от януари, която посочи младите БГ артисти за-обезателно-следене? И да не помните, те сами продължават да изскачат на фокус с любопитни проекти. Радостин е един от тях, а първата му соло изложба – Непредсказуемо минало, ясно показва какво да очакваме от него и в бъдеще

  Васка Емануилова  
 • Феникс Върбанов

  Син е на българина Марин Върбанов и китайката Сун Хуай Куей – двойка авангардни художници с международно признание. Не сме изненадани, че днес и Феникс поделя времето си между Пекин и Париж и редовно реди изложби в двата края на същата права.

  Аросита  
 • Цветелина Спиридонова

  Завършва Графика в НХА, а от първата ѝ изложба през 1995 до днес работите ѝ са пропътували хиляди километри към галерии и частни колекции във всеки ъгъл на света – от Европа през ЮАР до Япония и САЩ.

  Gallery 2.0