• Youthexhibition Vol.2


  Венцислав Занков, Атанас Хранов, Трендафила Трендафилова, Ясен Згуровски, Благовеста Желязкова, Григор Мицев, Димитър Механджийски, ...

  Вероятно вече познавате изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, сайта им artandculture.today и лекциите за съвременно изкуство, с които двамата пълнят Дом на киното.

  Червената точка  
 • Адриана Чернин

  Възможно е да сте се разсеяли за миг и да сте пропуснали отварянето на нова галерия за съвременно изкуство в града (интервюто ни с куратора ѝ Мария Василева е тук), но Структура вече открива втората си изложба и може да се реванширате.

  Структура  
 • Антон-Константин Анастасов

  "Бих опитал с илюстрации за книги или с участие в създаването на анимационни филми", каза ни преди време, когато попитахме накъде се надява да го отвее вятърът, щом навърши пълнолетие.

  a cube  
 • Валентин Ангелов

  Еклектична сбирка от маслени платна, пастели, рисунки и колажи ни отнася в страната на неговите Нарисувани сънища. Котки, ангели и риби се събират в една приказка за фантастични случки и мистични места с щастлив край, подсказват още от галерията.

  Ракурси  
 • Васка Емануилова

  Малко преди смъртта си през 1985 тя дарява на СГХГ десетки свои скулптури, акварели и рисунки, които галерията подрежда във филиал на ул. 6-ти септември. Когато обаче мястото е закрито, цели 12 години работите ѝ не виждат светлина – до появата на галерия Васка Емануилова в парка Заимов през 2006.

  Васка Емануилова  
 • Гонене на зли духове (Призраците са сред нас)


  Анжела Минкова, Антон Терзиев, Антон Цанев, Бистра Льошевалие, Бойко Йорданов, Божидар Бончев, Борис Праматаров, Борис Климентиев, ...

  Първо са ни важни добрите духове: Иво Бистрички, Иглена Русева, Кокимото, Зоран и Горан от Print Nest, Мариета Ценова, Мартиан Табаков, Чавдар Гюзелев, Момчил Генов, Борис Праматаров, Георги Георгиев-Жорррас, Елена Назърова, Ива Яранова, Еслица Попова, Радослав Мъглов...

  Съюз на българските художници Райко Алексиев  
 • Група XXL

  За тази експозиция Дворецът си партнира с най-новата арт карфица в картата на София – One Monev Gallery, която тъкмо се забоде на Иван Вазов 14 с изложба на Свилен Стефанов.

  Национална галерия в Двореца  
 • Имре Маковец

  Починалият през 2011 Имре е сред най-значимите представители на органичната архитектура. Проектираните от него сгради се вписват в средата си без да потискат природата и нейните форми. Стреми се да изобразява унгарските архетипи и така продължава труда и вижданията на архитектите от унгарския сецесион и националната романтика

  Съюз на архитектите в България  
 • Йордан Парушев

  Учи се на живопис в класа на Станислав Памукчиев във Великотърновския университет, а 20 години по-късно се завръща там като доцент и ръководител на катедрата.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Калин Серапионов

  Последно привлече вниманието ни със светещия надпис safe_I’m safe_I’m safe_I’m, инсталиран в галерия Структура и създаден като отзвук на фейсбук статусите около атентатите. Първото показване на проекта е през 2016 във Варна, където още две години по-назад се случва и Choose Training – инсталацията, с която в София се запознаваме едва сега.

  Credo Bonum  
 • Корнелиу Баба

  Триптихът 1907 на румънския художник излиза за малко от частна колекция, за да погостува в Квадрат 500.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Лъчезар Бояджиев

  Паметта за миналото, възможностите за бъдещето, йерархиите в обществото, пресечните точки между капитализма и демокрацията, консуматорството и новите модели на живеене... Темите в изкуството му са много и различни, но едно ги събира под общ знаменател: винаги критичният поглед на Лъчезар.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Малкият принц

  "Къде са хората? В пустинята човек се чувства малко самотен...", казва малкият принц, а змията отвръща: "Човек е самотен и сред хората". Този и още 11 кратки и по-дълги, но винаги дълбоки цитата от книгата на Екзюпери попадат в ръцете на трима унгарски артисти, за да се трансформират в над 40 нови парчета изкуство.

  Унгарски културен институт  
 • Персонажи

  Представете си как скицирате герой, оформяте го дигитално, а после го държите материализиран в ръцете си. Възможно е – с 3D принтер и програми като ZBrush.

  Gifted  
 • Стоян Дечев

  Мултижанровият артист каца в галерия Credo Bonum в 18:30 на 20 февруари с инсталацията Playfly – микс от скулптура и анимация, разказващ за "смисъла и безсмислието от упоритата работа, която стои зад всичко, което си заслужава". Запишете си го в календара, защото изложбата не e само кратка, но и ще се променя ежедневно до финала си на 25-и в 17:00.

  Credo Bonum  
 • Съвременно българско изкуство

  Зад това общо заглавие стои конкурс на галерия Нюанс, който за втора година първо подава тема, а после награждава художниците с топ интерпретации по нея.

  Nuance Art Gallery  
 • Теодор Ушев

  Точно преди година стискахме палци за Сляпата Вайша, с която българинът с канадски адрес Теодор Ушев спринтираше към Оскарите за къси анимации. Новият му проект – еднакво вълнуващ, но космически различен – каца в СГХГ на 20 февруари и не е рано да разберете защо искате да сте там.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Хубен Черкелов

  Знаете ли, че картини на Иван Милев, Антон Митов и действалите у нас чехи Ярослав Вешин и Мърквичка са върху банкноти на American Banknote Co., печатани през 20-те? Хубен знае и, докато ранните му фотографии, инсталации и филми се занимават с прехода и постсоциалистическото общество, сега използва техника с фолио и акрилни бои, за да интерпретира изображения от хартиени пари, монети, чекове и облигации, рисувани някога от художниците горе.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Ясен Гюзелев

  Познаваме го с илюстрации към книгите за Алиса, Пинокио, Оливър Туист и картите Таро. Сега ни показва вариантите им в графичната техника алграфия.

  Арте