• C (въглерод)

  От мекия и плътен графит до твърдия и прозрачен диамант, въглеродът е намесен в почти всичко наоколо, а и вътре в нас – без него нямаше да има дори ДНК вериги.

  Червената точка  
 • Period

  За пръв път се случва да пишем за изложба без крайна дата – Period ще бъде в Института за съвременно изкуство, докато на Иван Мудов не му писне да прави точки с химикалка върху платно, окачено на една от стените.

  ИСИ  
 • Александър Вълчев

  Всеки каменен блок има скулптура в себе си, която чака да бъде освободена.

  Credo Bonum  
 • Археология на София и Софийско 2018

  Ако си мислите, че рядко имаме нови археологически открития, чуйте това: само за 2018, само в София и региона, са разкрити части от фортификация, основи на сгради и помещения, улични настилки, водопроводи, некрополи...

  Регионален исторически музей - София  
 • Баухаус имагиниста

  Тази година цял свят празнува 100 години от основаването на школата за дизайн и архитектура Баухаус, променила всички лица на изкуството. В програмата на Гьоте-институт от срещи, лекции и дискусии, сега идва изложба с документи, текстове и проучвания за влиянието на Баухаус извън Европа.

  Гьоте-институт  
 • Вивиан Майер

  През 2009 в Щатите на 83 годишна възраст почива Вивиан Майер. Бележката за смъртта й във вестниците е не толкова за роднините й - тя няма такива - или за широк кръг хора, които знаят името й - Майер е напълно неизвестна; по-скоро е за семействата, в които е работила като детегледачка през живота си. Как така, в такъв случай, днес Майер е един от най-известните улични фотографи изобщо? Историята разказваме тук, а експозицията В нейните ръце след пътуване до различни страни в рядък шанс се отбива и до София като част от серията Майстори на фотографията.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Времена и хора

  Тайният асансьор на Фердинанд е само един повод да минем през обновените зали на музея – сега там влиза експозиция, проследяваща последните 2 века от БГ битието.

  Национален етнографски музей  
 • Дворецът на изкуството

  Следосвобожденската ни история помни вниманието, което княз Фердинанд отдавал на изкуството, как редовно ходел по изложби и бил рамо за художниците. Всичко това започва като културна политика за укрепване на събуждащата се държава, но с времето прераства в разпалено колекционерство.

  Национална галерия в Двореца  
 • Дечко Узунов

  Какво още не знаем за една от най-широкополите фигури в изкуството ни от миналия век? Портретист, илюстратор, сценограф, майстор на монументалното изкуство, пейзажите, натюрмортите и голите тела, Дечко Узунов е бил също обичан професор и търсен събеседник заради типичния му хумор, лекотата на общуване и интереса му към човека отсреща.

  Галерия-музей Дечко Узунов  
 • Добри Добрев

  Над 100 картини и рисунки, дошли най-вече от наследниците на художника и от галерия Димитър Добрович в Сливен, влизат в Двореца, за да отбележат 120 години от рождението на Добри Добрев.
  · Европейска нощ на музеите 2019
  Национална галерия в Двореца  
 • Жан-Мари Дона

  В София сме виждали и преди работата на този френски колекционер, артист и издател, който е обсебен от намерената фотография вече над 35 години.

  Галерия за фотография Synthesis  
 • Искра Благоева

  С проекта Има нещо гнило в Рая, отнел година проучване на реални истории и публикации в пресата, съвременната художничка Искра Благоева продължава да изпитва установените представи за жената, като се вглежда в неблагоприличния образ на убийцата.
  · Европейска нощ на музеите 2019
  +359  
 • Йозеф Куделка

  Повече от четири десетилетия Йозеф Куделка - странстващ независим фотограф, създава проницателно и въздействащо изкуство, отдадено на човека и неговата среда. Сред темите, които привличат обектива му, са изгнаничеството, номадството, политическите и социалните конфликти и природата, променена от човешката дейност. Същите са част и от изложбата му в СГХГ, където гледаме фотографии от периода между 60-те и 90-те години.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Калоян Илиев-Кокимото

  От 2009 насам работи върху серия, която условно нарича Морски пейзажи - картини с морска тематика, в които рисува идеята си за морето в различните му състояния върху навигационни карти на Хидрографската служба на Британското адмиралтейство.

  УниКредит Студио  
 • Камен Старчев

  Завършва скулптура и това звучи логично, предвид и семейството му (син е на Валентин Старчев), и собствената му посока – графики, които градят пространства в строга геометрия.

  Структура  
 • Мечът на хан Кубрат

  Два емблематични за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм ΧΟΥΒΡΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ (ХУВРАТУ ПАТРИКИУ), доказващ името на получилия патрицианско достойнство хан Кубрат, съхранявани в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург, идват за временна експозиция в Двореца в рамките на Дните на Ермитажа - един от най-богатите световни музеи.

  Национална галерия в Двореца  
 • Модернизъм и авангард

  Една от ценните функции на галериите е да се връщат назад и да пренаписват, поправят и допълват историята.

  Структура  
 • Николай Караджов

  Като студент в Академията пита своя учител - проф. Ненко Балкански, какво е живописта, а той къса листо, свива го на две, показва различното зелено от двете му страни и обяснява, че това е то: да намериш върху платното хармонията между нюансите на един и същи цвят.

  Контраст  
 • Нова българска типография

  Като куратор Кирил Златков събира графичен дизайн и шрифт в 70 работи (във вид на пана) на хора от най-новите таланти до класиците в областта. Заедно показват желязна композиция и усет за чиста форма.

  Софийски университет  
 • Портрет на приятел

  От 2010 СГХГ периодично кани куратори не-изкуствоведи да вадят каквото поискат от фонда на галерията в изложби според личните си търсения. Проектът Другото око сега показва какво е приковало интереса на Иглика Трифонова – кинорежисьор и сценарист, познат например с Писмо до Америка.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Светлин Русев

  Работата му се връща в галерията, в която често е показвал картини: по повод една година от смъртта му, гледаме негова живопис и рисунки, събрани от различни колекции.

  Арте  
 • Стефан Груев

  Той е график и преподавател, правил шрифтове, дизайн на книги, лога, илюстрации.

  Академия  
 • Стопан

  Калин Даскалов е млад ценител на старите подвързии – тези от кожа и камъни, шити някога по манастирите.

  Регионален исторически музей - София  
 • Терезе Вебер

  Тази швейцарска художничка от години е влюбена в хартията, но нещата са доста по-заплетени, защото в ателието си вкарва и любопитството към куп други неща – като пътуване, археология, странни места и различни култури.

  Съюз на българските художници Райко Алексиев  
 • Терен Медея

  Снежина Петрова позира като Медея, а Владо Пенев като Креонт пред обектива на Павел Червенков. Койна Русева, Станка Калчева, Петър Дочев, Ася Иванова, Ивайло Драгиев и Георги Гоцин също се превръщат в персонажи от древногръцката митология.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Тодор Георгиев

  Започва като графичен дизайнер в рекламата, но страстта му е в изкуството на буквите. През 2018 с Жаклина Жекова създават студиото Letter Collective - оттогава Тодор е потопен изцяло в типографията.

  Нов български университет  
 • Тохоку през погледа на японските фотографи


  Тейске Чиба, Ичиро Коджима, Хидео Хага, Масатоши Найто, Масару Тацуки, Хироши Ошима, Наоя Хатакеяма, Мейки Лин, Нао Цуда, Тору Ито и Sendai ...

  Тохоку е североизточен регион на най-големия японски остров - Хоншу, и дом на една от най-старите тамошни култури - Джомон, известна с керамиката си с форма на пламък. През 2011 трус с магнитут 9 по Рихтер разклати най-силно точно това място, за да доведе до катастрофата Фукушима, но, освен имена на засегнатите градове, от репортажите едва ли сте чули нещо повече за Тохоку.
  · Европейска нощ на музеите 2019
  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Фотобъстър

  Италианският фото колектив Чезура има система – отиват на някое ново място, снимат каквото намерят за интересно, правят експресна изложба и продължават нататък.

  Сердика  
 • Фотография след фотографията


  Алла Георгиева, Генади Гатев, Иван Богданов, Иван Кюранов, Йоана Ангелова, Йоана Калудова, Калоян Богданов, Лиляна Караджова, Людмила ...

  Изкуство ли е изобщо тя е въпрос, който дълго е преследвал фотографията. Днес спорът е мъртъв, но още не можем да сложим формата в точни рамки, особено в този все по-технологичен свят, където възприятията и идеята за пространство не са това, което бяха.
  · Европейска нощ на музеите 2019
  One Monev  
 • Цветни картини от Древен Рим

  21 оригинални мозайки от периода между 1 век преди и 4 век след Христа излизат от колекцията на Капитолийските музеи в Рим, за да изпълнят нашия Археологически с цялата си виртуозност и разнообразие от цветове, материали и техники.

  · Европейска нощ на музеите 2019
  Национален археологически институт с музей при БАН  
 • Явор Костадинов

  Този филиал на СГХГ редовно посочва с изложбите си млади артисти с добър потенциал. Така е и с тъкмо влезлия там Явор Костадинов – живописец, за когото все повече се и ще се чува.
  · Европейска нощ на музеите 2019
  Васка Емануилова