Включи града

Включи града


6 - 8 юни 2014
Третото издание на фестивала за съвременно изкуство Включи града в Бургас започва на 6 юни. До края на уикенда (8 юни), фестивалните събития ще следват едно след друго, а програмата предлага интересни нещица за всеки вкус и възраст.


Един от интересните акценти в първия му ден е гостуването на поредицата Концерт на възглавници, която тази вечер кани малки и големи любители на музиката от 18:00 в Морската градина, като при дъжд събитието ще се премести в Летния театър. Водач на музикалният ансамбъл ще е бургазлията Ян Дунев. Тромпетистът ще води медните духови инструменти, а освен него участват още: Илиян Тиков (тромпет), Михаил Михайлов (валдхорна), Явор Костов (тромбон) и Георги Илиев (туба). Друг акцент от първия ден на програмата е и танцов пърформънс, който ще преобрази пространството около паметника на Петя Дубарова чрез танц и една история също от 18:00.
Една от най-зрелищните части на програмата ще са огромни буболечки, които ще "налазят" централните части на града чрез пърформънса на артистичната трупа от Холандия Close Act. Миналата година те зарадваха хиляди из града със спектакъла си Динозаври. Новите им превъплъщения ще са на гигантски жужащи насекоми. Те ще дефилират из града четири пъти - в събота и в неделя, съответно от 12:00 и от 18:00, а "нашествието" им ще започне от сградата на община Бургас и ще върви по ул. Богориди до Морското казино и обратно.
Интерактивен и още по-атрактивен - тази година сегмент Кино ще изпрати публиката на Включи града далеч в бъдещето. На 6, 7 и 8 юни, от 10:00 до 20:00 часа, почитателите на модерното изкуство ще се насладят на футуристични късометражни филми в новото фестивално пространство - Овалната зала, която се намира на гърба на Летния театър. Яйцевидната й форма създава впечатление на зрителя, че се намира вътре - в самата прожекция, а феерия от космически звуци и картини ще заплени всеки, докоснал се до този невероятен мултимедиен спектакъл. Проектът Съзнателно кино ще гостува също на фестивала, като неговата впечатляваща кабина във формата на стара кинокамера ще бъде разположена в градинката до Часовника и в трите фестивални дни от 10:00 до 20:00. Първото подвижно интерактивно кино за двама ще предложи ням филм, в жанр хумористичен екшън с елементи на комикс. Стилистиката е ретро футуризъм, а сюжетът му се гради около един работлив младеж, който има лош ден - приятелката му го е напуснала и е затънал е в дългове. Ще успее ли да си върне колата, ще се справи ли с лошата шефка и това ли е най-важното - зависи само от вас - зрителите. Този път вие решавате. Интерактивната кино кабина има място за двама, а между тях са разположени бутони, чрез които зрителите отговарят на въпросите, които си задава актьорът. По този начин вие се превръщате в режисьори и сценаристи, а краят на филма зависи изцяло от вас.
В програмата има още уъркшопове, арт инсталации, изложби, както и забавления за деца. Най-активните фенове на феста, който са събрали най-много печати от посетени събития през трите дни, ще получат билети за Фестивал на пясъчните скулптури 2014. Пълната програма на Включи града можете да видите тук. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.