Дни на културното наследство в ИЕФЕМ - БАН

Дни на културното наследство в ИЕФЕМ - БАН


14 - 26 октомври 2016
Тази година се навършват 110 години от откриването на Народния етнографски музей в София. Юбилеят ще бъде отбелязан с Дни на културното наследство, включващи различни образователни забавления, две научни конференции, две етнографски изложби и прожекция на документален филм.


На 14 октомври от 9:30 ще започне работа националната научна конференция Жива старина: Научното наследство на Димитър Маринов (1846-1940). В 18:00 в залите на Националния етнографски музей ще бъде открита изложба, посветена на неговия първи директор, известния български етнограф Димитър Маринов – Етнографски етюди. На Димитър Маринов – посвещаваме.

На 21 октомври от 16:00 в Зала 19 на ИЕФЕМ ще гледаме документалния филм на етнолога Венета Янкова Черните кукери, посветен на маскарадната традиция в Шуменско. В същия ден от 18:00 ще се открие и изложбата Славеят на Родопите, посветена на 90 години от рождението на световноизвестната народна певица Радка Кушлева.

22 октомври ще бъде Ден на отворените врати за Националния етнографски музей. Ще пеят Бистришките баби, малките и възрастните посетители ще се учат да играят народни танци, да плетат, да тъкат колани на кори, да пеят лазарски или коледарски песни и още.

На 25 и 26 октомври ще се случи международната научна конференция 110 години Национален етнографски музей – минало, настояще, перспективи.

Цялата програма с подробностите е на: iefem.bas.bg.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.